Pomysły, propozycje i życzenia do nowego forum

Sprawdzanie pisowni jest dostępne z poziomu przeglądarki. Nie widzę potrzeby dodawania czegoś takiego osobno do forum.

w Mozilla Firefox jest ale w IE8 niema i to główny powód wprowadzenia takiej opcji na forum,bo nie każdy korzysta akurat z Mozilli,ja na przykład przeglądam DP z IE 8

W IE nie ma ale w Lisku na pewno jest :stuck_out_tongue:

przyda się też możliwość ustawienia koloru swojej nazwy użytkownika

Bez przesady :stuck_out_tongue: Moim zdaniem to jest zbędne, to nie przedszkole…

W IE jest również po zastosowaniu dodatku o nazwie IE7 PRO http://ie7pro.com/

Skoro IE nie ma potrzebnej ci funkcjonalności, zmień przeglądarkę. sprawdzanie pisowni ma Firefox.

Naprawdę nie wiem, jak można używać IE… jak ja używałem raz IE to ciągle miałem wrażenie, że zaraz coś się stanie…

co do sprawdzania ortografii - nie lepiej poprostu nauczyć się pisać poprawnie po polsku??? A jak nie masz możliwości sprawdzania z poz. przeglądarki to najpierw napisz w Wordzie i wklej na forum…:wink:

Ja potrafię pisać poprawnie po polsku,z ortografi miałem same 5-tki w szkole.Chodzi mi oto,że opcja może przydać się osobom mającym z tym problem.Pytasz jak można korzystać z Internet Explorer>odpowiedź jest prosta,tylko ta przeglądarka obsługuje kontrolki ActiveX a co za tym idzie tylko na tej przeglądarce można skorzystać z Windows/Microsoft Update lub skanerów online,pozatym ta przeglądarka ma coś czego niema Mozilla,autouzupełnianie wyników wyszukiwania już na etapie wpisywania pierwszych liter,i wystarczy wpisać tylko te kilka liter i już masz gotowe wyrazy zawierające wpisany tekst.Tak więc Mozilla Firefox i inne nie są najlepszymi przeglądarkami.Activex może i jest niebezpieczny ale potrzebny,faktycznie jest dziurawy ale bez niego nieda się obejść na chwile obecną a nic doskonałe nie jest.Pozatym wiele aplikacji korzysta z silnika Internet Explorer,więc nawet jak ktoś nie korzysta z tej przeglądarki powinien ją zaktualizować zawsze do najnowszej wersji.

Z tego co wiem to jest jakaś wtyczka do Firefoksa, która umozliwia korzystanie z ActiveX. Poza tym do nie wyklucza to używania innych przeglądarek do przeglądania „normalnych” stron.

Coś takiego mają chyba wszystkie współczesne przeglądarki (może z wyjątkiem tekstowych, jak Lynx czy Links, ale rzadko kiedy ktoś korzysta z nich na DP).

Nie wiem, czy zauważyłeś, ale ta dyskusja nie dotyczy konieczności aktualizowania programów nawet, jeśli się ich nie używa, ale wprowadzenia sprawdzania pisowni na forum.

Temat sprawdzania pisowni na forum był kiedyś już poruszany - otrzymaliśmy odpowiedź, że za bardzo obciążyłoby to serwery.

Może nie zgodzi o same literówki u i ó, ale sprawdzanie pisowni mi się przydaje, gdy np. szybko pisze i nieraz gubię jakieś literki, coś nie złącze itp. :slight_smile:

ja nie słyszałem o takiej wtyczce do Firefoxa,która by umożliwiała korzystanie z ActiveX

Dodane 22.04.2009 (Śr) 9:58

Chyba jednak zacznę korzystać częściej z Mozilla Firefox,gdyż wbrew testom MS jest ona o wiele szybsza niż IE8 i to nawet potwierdza pomiar szybkości łącza speed test a także szybkość wczytywania się stron,jedynie wolniej się uruchamia sama przeglądarka niż IE.Absurdem dla mnie jest iż po zgłoszeniu do pomocy technicznej niepoprawne czyszczenie historii przeglądanych stron,pracownik MS zalecił mi odinstalowanie antywirusa i reset ustawień.Absurd.,napisałem że nie mam takiego zamiaru,przecież to oni schrzanili przeglądarkę,a to co opisałem im jest od samego początku jak zaktualizowałem IE do 8

Tyle że SpeedTest mierzy prędkość łącza, a nie przeglądarki - po prostu musiałeś tak trafić, że gdy wchodziłeś z IE miałeś bardziej obciążone łącze.

http://www.download.net.pl/2757/Mozilla … X-Control/

http://www.iol.ie/~locka/mozilla/plugin.htm

Proszę Panów dyskutować na temat, a nie robić wojny przeglądarek :slight_smile: Sprawdzania pisowni na forum nie będzie. Ładowanie słowników, kontrolek itd. z poziomu strony jest niestety niemiłosierne dla łącza i dla serwera. Jeżeli da się uzyskać sprawdzanie pisowni w jednej przeglądarce - w tym wypadku Firefox, to da się uzyskać podobny poziom sprawdzania pisowni pod IE - poprzez IE7Pro który bazuje na słownikach OpenOffice z tego co pamiętam.

a co z kolorowaniem składni? bo jednak

to minimalizm jest straszny

O… i to jest fajna propozycja do rozważenia :slight_smile:

pisał już o tym mario@ dwie strony temu, a nr47 podsunął nawet rozwiązanie w postaci GeSHi, które działa chociażby na joggerze czy wiki

też pomyślałem o GeSHi, nie mniej jednak będzie to raczej trzeba dokładniej przetestować.

Taka mała propozycja. Może wprowadzić taki bbcode ?

http://wiki.phpbb3.pl/wiki/BBCode:Spoiler

Można taki mod wykorzystać np: TU

Wtedy można by było ukrywać odpowiedzi co reszcie użytkowników pozwoliłoby na zabawę a jakby im się znudziła zobaczyliby rozwiązanie :slight_smile:

Przydałaby się taka funkcja jak podano wyżej.

Również przydałby się BBCode

i może jeszcze jakieś inne BBCode. :slight_smile: