semtex , hehe o to mi chodziło
Witam serdecznie,
Od kilku miesięcy staram się (czasem mniej/czasem bardziej skutecznie) pomagać ludziom na forum. Co mnie jednak najbardziej irytuje - to brak umiejętności zadawania pytań: “NIE DZIAŁA MI INTERNET” - a potem przez 10 postów trzeba dojść, jaki system operacyjny, jaki dostawca, jaki rodzaj połączenia (WLAN/przewodowe) itd.
Rozumiem, że to pewnie jest na plus w pozycjonowaniu forum (więcej wiadomości będzie “ciekawsze” dla google), ale może wrzucić w regulaminie “jak zadawać pytania” (tzn. nie wymuszać tego, ale zasugerować, że szybciej to znajdzie odpowiedź? Coś na zasadzie, że najpierw nagłówek pytania (zależny od problemu, żeby dać informacje naprowadzające do pytania: brak połączenia z internetem :
[OS]
[internet]
zrzut co jest w pliku c:\dane.txt:
ipconfig /all > c:\dane.txt
route PRINT >> c:\dane.txt
ping tu_wpisz_IP_routera >> c:\dane.txt
ping 212.77.100.101 >> c:\dane.txt
ping wp.pl >> c:\dane.txt
To co, może to wina adminów ?
Przecież moderatorzy cały czas z tym walczą, a poza tym można nieodpowiedni post zgłosić…
Nie, no z mojego postu przecież wyraźnie wynika, że cyklistów, Masonów i Żydów
Przeczytaj jeszcze raz, co napisałem (moją propozycję) - tym razem ze zrozumieniem.
Mam propozycję, aby w dziale sieci komputerowe w przypadku problemów z połączeniem internetowym lub pytań o podział łącza pomiędzy komputery wprowadzić obowiązek podawania: nazwy providera internetowego , usługi i typu łącza (ADSL, sieć TV kablowej, sieć telefonii komórkowej, CDMA, WiMax, sieć osiedlowa, sieć radiowa etc.).
Podobny obowiązek proponuję wprowadzić w innych działach - np. w działach dotyczących szeroko pojętego oprogramowania należy podać system operacyjny i jego wersję oraz (jeśli problem nie dotyczy bezpośrednio systemu, lub są przypuszczenia że jest on wywoływany przez jakiś program) nazwę i wersję programu.
W dziale hardware w przypadku problemów z urządzeniami we wnętrzu jednostki centralnej należałoby podawać konfigurację sprzętową komputera (łącznie z producentem, modelem i mocą zasilacza wyrażaną w watach - W, trzeba to podkreślić bo niektórym zdarza się podać napięcie 230V zamiast mocy) - o ile nie jest podana w podpisie - oraz ewentualnie jej zmiany wykonywane w ostatnim czasie (np. dołożenie RAM-u, zmiana karty graficznej etc). Te same dane należałoby podawać także w innych działach w przypadku problemów z uruchomieniem systemu.
Przeczytaj dwa wyżej - dokładnie to samo napisałem, ale zostało to odebrane jako atak na moderatorów (?).
Nie wiem czy padła taka propozycja Ale przydała by się funkcja śledzenia wątków
Nie zawsze znam odpowiedź na dany temat a chciałbym poznać rozwiązanie
ryglicki1 , przecież masz opcje na dole “Obserwuj”
jest to bardzo irytujące gdy moderator pisze Ci że twój temat nie jest tam gdzie być powinien i zostanie “delete” a Ty korzystając z tego że dzieci już śpią chcesz zobaczyć posty i szybko przenieść temat o bliższej tematyce by dowiedzieć się trochę więcej o tym co można w systemie zepsuć\naprawić i dojść do wprawy.
SUGESTIA:
-dodajcie do pierwszego postu przycisk “usuń swój temat/przenieś temat” lub chociaż wskażcie drogę jak to zrobić
przecież masz przycisk Usuń post w górnym prawym rogu między Edytuj a Zgłoś ten post
a przenosić może tylko użytkownik z prawem do moderacji czyli Moderator i Admin
I o to właśnie chodzi. A przecież czynność ta jest “nieinwazyjna” (w odniesieniu do całych tematów), a moderatorzy nie musieliby już przenosić tematów umieszczonych np. w dziale Problemy przez osoby, które nie doczytały, że dział ten dotyczy tylko i wyłącznie oprogramowania - zamiast tego byłoby “Temat w złym dziale, proszę o przeniesienie”.
Powstałby zupełny bałagan :o
Dlaczego ? Jeśli użytkownicy mogliby przenosić tylko całe tematy, bałagan powstać raczej nie powinien. To tak samo, jak z usuwaniem postów. Gdyby była możliwość skasowania posta, na którego ktoś już odpowiedział, też powstałby bałagan. Ale na dp ta funkcja jest wyłączona (mogę skasować tylko ostatni post w temacie - oczywiście pod warunkiem, że wysłałem go ja) i dzięki temu bałaganu nie ma.
Usuwanie tematów rzeczywiście wprowadziłoby bałagan, poza tym jeśli tematu się nie usunie, jest możliwość, że jeszcze ktoś skorzysta z porad w nim zawartych. Ale jaki bałagan może wprowadzić przenoszenie tematów ?
Kpc21 , ponieważ przykładowo mógł byś napisać sobie temat w tym dziale ci nikt nie odpowiedziała to stwierdzisz a co mi szkodzi przeniosę do innego może tam ktoś odpowie i tak możesz sobie z tematem wędrować po wszystkich działach puki moderator tego nie zauważy albo nikt nie zaraportuje tego tematu, jeden z kilku argumentów przeciw tej propozycji.
Przecież każdy temat nadaje się tylko do jednego działu (poza nielicznymi wyjątkami). A tak, w przypadku, gdyby okazało się na przykład, że nie uruchamianie się systemu spowodowane jest awarią dysku twardego, można by było przenieść temat do działu hardware.
A spamerzy skakaliby po całym forum z tematami bawiąc się z Modami w chowanego.Przecież można poprosić Moda o przeniesienie a często zdarza się że sami przenoszą.IMO pomysł nie trafiony.
Można by dodać to pierwszego wątku w temacie opcję np.“Proszę o przeniesienie” i wtedy Mod zadecydowałby czy trzeba coś takiego zrobić.W przypadku możliwości przenoszenia samemu powstanie “wolna amerykanka”,odpowiadający w postach zaczną się gubić jak ktoś zacznie skakać z działu do działu.
Już coś takiego jest - przycisk “Zgłoś” i opcja “Temat znajduje się w złym dziale”.
– Dodane 31.10.2009 (So) 13:12 –
nagrywarka-dvd-combo-vhs-jaki-mpeg-czy-dvb-t360695.html
Przydałaby się w profilu opcja “płeć”
Czy można w dziale giełda zamieścić ogłoszenie dotyczące wymiany płyt cd-oryginalnych- z muzyką na książki?
Pytam,gdyż wiem,że giełda dotyczy stricte sprzętu związanego z komputerami mówiąc ogólnie.
Będę wdzięczny za każdą informację.
Pozdrawiam.
A ja chciałbym forum na silniku smf http://www.simplemachines.org/ bo te ciągle pada phpbb jest słabe na duże wymagania jakie tu są ;).
Kiedyś administracja tłumaczyła się, że jest wręcz przeciwnie - na tak dużych forach jak dp, SMF czy też myBB praktycznie nie występują, więc nie wiadomo jak się sprawdzą. Przy takim obciążeniu używa się jeśli nie phpBB, to vBulletina albo IPB, które są płatne. Tymczasem (poza shoutboksem, który nie występuje w phpBB fabrycznie, a w postaci moda) phpBB na dp się sprawdza, nie ma z nim problemów. Dlaczegoż by więc je zmieniać?