Proponuję nowy dział: Instrukcje obsługi programów w języku polskim - czyli jak uruchamiać, obsługiwać, konfigurować programy. Myśle, że to dobry pomysł, zważywszy na to ilu użytkowników ma problemy właśnie z obsługą programów, aplikacji itp.
Taki dział mógłby być “podczepiony” do głównej strony forum, i każdy kto miałby problem z obsługą danego programu wpisywałby w wyszukiwarkę nazwę programu np. easeus i po czym pojawiałaby się odpowiedź, gdzie:
a: link do programu
b. jak wypakować/uruchomić “krok po kroku”
c. funkcje/możliwości programu
d: opis poszczególnych operacji przeprowadzanych za pomocą danego programu
Jak chcesz się cofnąć z wątku do działu, który chcesz przeglądać to trochę wyżej, pod ostatnim postem nad polem edycji szybkiej odpowiedzi masz Powrót do nazwa działu. Jeśli chcesz się przenieść do innego działu to masz obok Skocz do: i wybierasz dział.
Jeśli chodzi tylko o powrót do góry to masz do tego również specjalny przycisk w każdym poście pod avatarem i informacjami o użytkowniku, taki trójkącik w kółeczku w prawym dolnym rogu.
Trzeba umieć się tylko posługiwać narzędziami nawigacyjnymi dostępnymi na forum a przeglądanie forum nie będzie męczące
Tak poza tym ten dział tyczy się Vortalu a nie forum i tu się składa propozycje, dotyczące Vortalu a nie forum.
ja mam jedna uwage/modernizacje, gdyby dalo sie zrobic - chodzi o raportowanie postow/tematow i zablokowanie przycisku ‘raportuj’ po pierwszym raporcie… obecnie nie widac, czy post byl juz raportowany czy nie, a z pewnoscia zmiejszylaby sie liczba raportow dotyczacych tego samego i uzytkownik widzac raport tez nie musialby generowac nastepnego
oczywiscie nie jest to zadna wada, ale… byloby to znaczne ulatwienie pracy moderatora 8)
Nie wiem czy temat był poruszany, ale spotkałem się na pewnym forum z takim udogodnieniem, że w przypadku znalezienia rozwiązania problemu, autor zaznaczał dany temat jako rozwiązany. Pojawiała się odpowiednia ikonka. Moim zdaniem jest to warty przedyskutowania bajer, bo dzięki niemu zyskujemy czas. Po co otwierać tematy, gdzie już znaleziono rozwiązanie. Mówię oczywiście o czasie osób chcących akurat pomóc.
Właśnie spotkałem się z dziwną sytuacją. Klikam na "pokaż nowe posty"z poziomu strony głównej forum i widzę wątek. Odpowiadam w nim. Następnie widzę w wątku reprymendę moda by nie bawić się w archeologa. Patrzę uważnie i faktycznie - ma rację. To wątek z 2006 roku. Okazało się, że ktoś napisał w tym wątku i post został przez moda usunięty. Pytanie tylko dlaczego ten wątek jest pokazywany jako “nowy”? Kompletnie mnie to zmyliło i nawet nie spojrzałem na datę posta sądząc, że to nowy wątek. Dlatego pytam - czy jest możliwość techniczna by wprowadzić coś w rodzaju ostrzeżenia, np “odpisujesz w wątku sprzed lat. Czy jesteś pewien, że chcesz to zrobić”? Nie zawsze się patrzy na daty postów
Byłoby miło, gdyby prócz opcji szukaj udostępnić opcję filtrowania tematów. Temat mógłby mieć kilka kategorii: rozpoczęty, z wieloma postami, rozwiązano problem, zamknięty z innej przyczyny.
Dodatkowo, to dobrze byłoby mieć opcję głosowania na temat z każdej z tych kategorii. Temat mógłby zostać przeniesiony z jednej kategorii przez administratora/modernatora lub założyciela. Nie dotyczy przenoszenia tematu z kategorii rozpoczęty do z wieloma opcjami. Po przeniesieniu tematu do innej kategorii(prócz do takich z wieloma postami), ilość uzyskanych punktów się zeruje. Punkty przyznawaliby użytkownicy, jeżeli temat ich dotyczy lub uzyskali rozwiązanie.
Z punktu widzenia systemu głosów, to temat rozpoczęty, a także z wieloma postami należałyby do tej samej kategorii. Z punktu widzenia filtrów, to oba te tematy należałyby do innej kategorii(trochę dziwne).
Pozwoliłoby to polepszyć jakość forum, szczególnie przy tagowaniu/zmiany kategorii postów na rozwiązany. W ten sposób użytkownicy mogliby przejrzeć jedynie listę tematów rozwiązanych. W sytuacji, gdy ktoś dodał temat, mimo iż podobny temat nie został rozwiązany, to pozwoli to uporządkować problem:
Ktoś odpowie na jeden temat, a nie dwa. Jeżeli jeden problem zostanie rozwiązany to założyciel drugiego tematu(TEN SAM PROBLEM, JEDNAK TEMAT NADAL NIE JEST W KATEGORII ROZWIĄZANO) powinien zauważyć ten/podobny temat w kategorii rozwiązanych.
Ktoś, kto pomaga rozwiązać problem w jednym temacie, automatycznie będzie móc zgłosić problem do modernatorów, gdy zauważy podobny problem.
Dobrym rozwiązaniem wydaje się być także możliwość dodania tagów do wątku. Tagi składałyby się z dwóch części - dziedzina - nazwa, zapisywanych w sposób dziedzina:nazwa, np. program:autocadius, typ:brak_opcji, źródło:GUI lub program:autocadius, typ:awaria, źródło:program. Wśród źródeł mogłoby wystąpić:
Ta flaga powinna znikać, kiedy pojawi się w danym temacie odpowiedź. Dlatego, że ktoś może - nawet po wielu latach - znaleźć ten temat i mieć jakieś wątpliwości do podanego tam rozwiązania. czegoś nie rozumieć etc. Wtedy jak najbardziej wskazane jest jego odkopanie (i nie powinno być uwag “archeolog” etc). Ale flaga solved powinna wtedy zniknąć.
To są już trzy części A wg mnie niepotrzebne - zazwyczaj osoba mająca problem nie wie co jest jego źródłem (czasem skutkuje to nawet umieszczeniem go w złym dziale - bo np. wieszanie się systemu może mieć podłoże i software’owe i hardware’owe). Typ - najczęściej jest awaria, ale może też być opinia, poszukiwanie i Bóg wie co jeszcze. Zresztą do tego są oddzielne działy. Wystarczy tak jak jest, czyli obowiązek konkretnego tytułowania tematów. Tak samo, jak do tego nie wszyscy się stosują, nie wszyscy stosowaliby się do zasady tagów. A już zupełnie nie widziałbym tego w dziale Na luzie.
Popieram, dodanie tagów “Otwarty”/“Rozwiązany” ułatwiłoby życie. Zysk odniosłyby osoby szukające pomocy jaki i udzielający owej pomocy. Jeżeli pomagający interesuje się danym problemem to raczej wejdzie w temat oznaczony jako “Rozwiązany”, jeżeli będzie znał alternatywne rozwiązanie to zapewne je dopisze dla potomnych .