Pomysły, propozycje i życzenia do nowego forum

Mógłbyś napisać czemu się nie sprawdził? Pytam, bo jestem dość młodym użytkownikiem forum :). Poza tym jeśli system pochwał miałby być, to tylko “pochwał”, bo możliwość dawania nagan mogłaby prowadzić do nadużyć. Jednym słowem fajnie by było wiedzieć, czy się komuś pomogło ;). Poza tym użytkownik zanim dałby pochwałę, zastanowiłby się kilka razy, bo odwrotu by nie było :). Czyli “pochwały” - tak, “nagany” - nie :).

Pochwały się nie sprawdziły bo ludkowie zaczeli sobie na wzajem dawać a nawet zakładać po kilka kont :slight_smile:

@pysiu, no to inaczej napiszę :). Jeśli było, tak jak piszesz, to proponowałbym, aby pochwały były widoczne tylko dla samych zainteresowanych (dający i obdarowany). Jak myślisz, sprawdziłoby się to :)?

Jaki by to miało sens gdyby było widoczne tylko dla wybranych osób?

Pozdrawiam!

Miałoby sens, przynajmniej dla własnej satysfakcji (post wyżej poprawiłem. Admini i moderatorzy także nie mieliby wglądu).

Wiesz ja mam satysfakcję, jeśli ktoś napisze dzięki, bardzo mi pomogłeś, więc to rozwiązanie zbytnio sensu nie ma, bo jeśli ktoś w poście Ci podziękuje i dodatkowo napisze, że twoja porada była dla niego pomocna to już jest to swego rodzaju pochwała i jest nawet lepiej dla Ciebie, bo widzą to wszyscy i wiedzą, że komuś pomogłeś a jeśli pochwała jest ukryta i widoczna tylko dla Ciebie to czy ja wiem czy to taka satysfakcja? A co będzie gdy Ty uznasz, że twoja rada była pomocna i ktoś nie dał Ci pochwały? Moim zdaniem, rozczarowanie że ktoś się nawet nie odwdzięczył.

Moim zdaniem, lepszym rozwiązaniem byłaby rekomendacja administracji w porozumieniu z moderatorami forum, którzy przyznawaliby ją za jakieś zasługi ale znowuż oni mają tyle pracy na głowie, że mogą przeoczyć te wartościowe, warte uznania posty.

Pozdrawiam!

PS. Mam nadzieję, że się nie obrazisz za moje słowa krytyki ale moim zdaniem to nie ma jednak sensu :slight_smile:

Nie no ;P. Zgadzam się z Tobą. Po prostu tak sobie gdybam, bo pamięć zawodna jest. Po paru latach zapomnisz komu i w czym pomogłeś, a tak byłoby jako takie archiwum, a i czasem jak sam będziesz szukał rozwiązania takiego samego problemu, to zamiast wertować wszystkie swoje posty, to przeszukasz część. Nie piszę, że to konieczne jest, ale zdarza mi się szukać własnych postów, gdzie komuś kiedyś pomogłem, a taki system mógłby ułatwić szukanie, po prostu :).

Tu jest krótki wątek sprzed kilku dni, na na ten sam temat:

podziekowanie-pomoc-forum-t396159.html - poczytacie, to nie będziecie dublować informacji :wink:

@cedar. Ten wątek, który przytoczyłeś dotyczy tradycyjnej metody przyznawania pochwał/reputacji. Ja myślę o bardziej “prywatnej” metodzie, aby nie prowadziło to do nadużyć. Moim zdaniem taki system o którym piszę, byłby ułatwieniem w szukaniu informacji dla osób którym się pomogło, jak i dla samego siebie. Nie widziałem jeszcze takiego systemu, ale myślę, że pomysł jest dobry. Tylko czy taki istnieje? Pewnie nie, samemu trzeba by było napisać ;].

przydałby się rss do działów

Już to kiedyś proponowałem (na prywatnych kanałach) i z tego co pamiętam z rozmów to raczej szybko się tego nie doczekamy :slight_smile: Tak poza tym działy można obserwować i włączyć powiadomienia na Jabbera - prawie jak RSS ale jak wiadomo, prawie robi… :slight_smile:

Pozdrawiam!

Czemu raportowanie wątków jest tak rzadko uwzględniane lub raczej ignorowane,już parę razy mi się to zdarzyło że dostaje odpowiedź iż “zgłoszenie zostało zamknięte przez moderatora lub administratora”.Kolejnym przykładem jest ten wątek wlaczenie-funkcji-przywracania-systemu-t414169.html ,zgłosiłem -nie właściwy dział ,bo raczej to nie klasyczny problem z systemem Windows 7 ,opisałem że kolega ma nawał syfu i że w tym dziale może nikt mu nie pomóc ,bo może żaden specjalista od logów tego nie zobaczyć.Jak zgłosi się “spam” czyli czyjąś reklamę to reakcja jest natychmiastowa i bezwzględna … Czy tak być powinno ? I…

Oraz czemu moderatorów można dodać do przyjaciół a do wrogów już nie ?Pomimo że niby taka opcja istnieje …Sądzę że albo powinna być możliwość dodania do wrogów moderatora ,bo chyba jako użytkownik mam do tego prawo skoro opcja istnieje…albo usunąć opcję ,bo nie działa ,a w tym stanie rzeczy wygląda to jak bug.

Może po prostu raportujesz posty niełamiące regulaminu. Ja składam 5-10 raportów dziennie i oceniam, że ok. 90% z nich jest egzekwowana.

Dopiero jak się stwierdzi, że problemy te pochodzą od infekcji, to temat powinien zostać przeniesiony do działu z logami.

Tak już został ten skrypt forum skonstruowany i nie można tej opcji zmienić bez jego edycji.

Czyli ,jak byś ocenił np ten post/wątek(<-a jest tu jakaś różnica?) który podałem jako przykład ?Powinien zostać przeniesiony ? Bo “zgłoszenie zostało zamknięte”…

Rozumiem ,wydaję mi się jednak że powinno być “albo w te albo wewte”

Nie można dodawać administratorów/moderatorów do wrógów pewnie z tego względu, że gdyby tak było to ich wiadomości na PW byłyby ignorowane a tak być nie może, nawet jak masz PW wyłączone to administracja może do Ciebie napisać.

Pozdrawiam!

roobal , Chyba nie o PW chodzi, bo jeśli jest tak jak piszesz, że nawet przy wyłączonym PW od administracji dochodzą to i w przypadku dodania do wrogów też by doszły.

Chodzi chyba o to, że wiadomość na pisana na forum przez “wroga” jest widziana bez treści i przez to dana osoba mogła by przeoczyć uwagę napisaną do niej przez moderatora.

Może jakieś rangi? Coś w tym stylu:

-10 postów = wyższa ranga

-20 postów = wyższa rang

… itp.

Coś w tym stylu! Bo wtedy było by ciekawie :smiley:

Bo wtedy by było jedno wielkie “nabijactwo” :wink:

Na forum automatycznie zaznaczane są niektóre “wyrazy” błędnie napisane - np “wogóle” - proszę o dopisanie do tej grupy np. zwrotu/wyrazu " z tąd" bo jest nagminnie stosowany przez niektórych forumowiczów.

@Cedar - done :slight_smile: