Problem z dyskiem twardym

Czesć, mam problem z komputerem. Mianowicie włącza mi się jakieś 15 minut, normalnie działa ale jest właśnie z tym problem zrobiłem scan SMART i pokazało mi 3 dziwne komunikaty możecie mi pomóc co z tym zrobić?

Jakie komunikaty. Konkretnie, zrzuty daj.

Co to za dysk? Podaj firmę i model, albo daj zrzut z Crystal Disk Info.

Jak się wpisuje w google Toshiba HDWD110 to wychodzi Toshiba P300.

5 Uszkodzonych sektorów masz na dysku.

czyli wymiana?

Tak.

co najlpesze dysk ma 3 miesiące dopiero bo kupowałem komputer składany na morelkach :wink:

Zdarza się, machnij jeszcze z LIve CD test predkosci odczytu/zapisu (taki wykres:P), pewnie masz tam góry i doliny, wiec wydruk i odesłać. Czasem tak bywa, że dysk walnięty, załączyć screeny i będzie uznane;)

dzięki chłopaki za pomoc :wink:

A dokładniej 2 realokowane i 16 niestabilnych.

Ja mam już P300 od ponad roku działa ładnie. Pewnie taki egzemplarz Ci się trafił.

https://drive.google.com/file/d/1imB7q8HdvAcVqX7MCCekI6KwEWkSEkbl/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1LrEVMSqHIlWkZzEGyy_jlzJdiaQoGe-D/view?usp=sharing

To forum pod każdym względem schodzi na psy ! Specjaliści z “bożej łaski” dopełniają obrazu tragedii która się tu dzieje !
Dysk HDD “nie naprawi się” (o ile nie są to fizyczne bad sektory) ot tak sobie i/lub w wyniku przelewania z pustego w próżne ! Bez utraty danych !!! Dopiero po tej operacji (w tym przypadku trwało to … ~12h !!!) w ogóle możliwe jest sformatowanie dysku !!! Ile to ja już takich dysków HDD uratowałem które wg. tutejszych “speców” były do wyrzucenia ? Działają , mają się dobrze do dziś a dane ocalały ! Za wcześnie na REQUIEM ! Tak to jest jak się nie jest “w butach na weselu” ! Marzenie o wygranej jak się nie zawarło zakładu ?
Ci “minusanci” poniżej to przykłady kliniczne ! Co tam fakty ? Grunt to dobre mniemanie o sobie !
“… to by chciał każdy , ale robić to ni ma komu !”
“Od samego błędu gorsze jest tylko uporczywe w nim tkwienie .”
“Things around us aren’t always what they seem .”

Kiedyś dawno temu również uratowałem hddeka tym softem. Chociaż powątpiewałem ale się udało. To był twardziel w lapku Asusa.

tdream
Czasem chcieć może oznaczać więcej niż móc !!!
Większość błędów zapisu powstaje w wyniku niekontrolowanego zamknięcia systemu podczas gdy na HDD dokonywana jest operacja odczytu lub zapisu .
Ja się nim posługuję “bez umiaru” (wersja bootowana z USB , raport* (!) z kluczem !) ! Moim zdaniem działanie programu pod WINDOWS-em jest … dyskusyjne .
W połączeniu z :

żaden dysk nie jest mi “straszny” . Akcja ratunkowa rozpoczyna się bez zbędnej zwłoki tj. bezproduktywnego “mielenia jęzorem” !
“Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo , zwyciężyć i spocząć na laurach to klęska .”
*Można “wyciąć” (np. GPARTED) fizycznie uszkodzone sektory (+/- 8MB , liczba partycji w przypadku MBR & LBA) .
Szemrana opinia , że ten program jest “beznadziejny” , to tak samo jak z tym napisem na płocie (miała być gładka a nie była !) .
Dla płyty ATX dodatkowo :

A Ty co? Coachem jesteś czy jaki pies, że tak o mniemaniu o sobie piszesz z pogardą do innych? Nowy dysk na gwarancji będziesz katować programem, który może tylko dowalić do pieca przy nieumiejętnym posługiwaniu się nim? HDD Regeneratora to już chyba nikt nie poleca, bo potrafi ostro sieczkę zrobić.

Za mało wykrzykników. Następnym razem pińć wal w każdym zdaniu.

Widzisz ? Wypisz wymaluj jak w tym przysłowiu : “Mówił dziad do obrazu a obraz do niego razu !”
To jest wina użytkownika i takie coś nie powinno być uwzględniane. Jest też takie coś jak samo-ośmieszenie się i mnie na to coś stać nie jest (pisanie czegoś co jest rażąco sprzeczne z rzeczywistością) !
“Martwe znasz prawdy, nieznane dla ludu,
Widzisz świat w proszku, w każdej gwiazd iskierce.
Nie znasz prawd żywych, nie obaczysz cudu!”

“HDD Regeneratora to już chyba nikt nie poleca, bo potrafi ostro sieczkę zrobić.” ???
Kpiny !

… jeszcze raz. Czemu polecasz komuś z dyskiem na gwarancji użeranie się z tym sprzętem?

Nikt mu nie zabroni może iść i złożyć reklamację która moim zdanien nie powinna być uwzględniona (o ile nie są to fizyczne uszkodzenia sektorów dysku) ponieważ powstały z winy użytkownika (naprawa odpłatna !) !
Po za tym istnieje również kwestia utraty danych która nierzadko jest nadrzędna w stosunku do wszystkiego innego . Należy podjąć wszystkie możliwe działania aby temu zapobiec tj. mieć wewnętrzne przekonanie , że w tej sprawie zrobiło się wszystko co było możliwe .
“Porada” oddaj bo jest na gwarancji to chyba dla nie całkiem rozwiniętych umysłowo !
Powierzanie swoich danych na dysku osobom nie zaufanym to głupota połączona z ignorancją !