Kto już sobie poradził z wyłączeniem nakładki?
Ja wykorzystałem po protu “Zbadaj element” z przeglądarki. Akurat to forum nie przeładowuje strony tylko modyfikuje HTML na obecnej stronie. Nakładka się nie pojawia ponownie tak długo jak nie wyjdziemy z forum np na stronę główną.
No to witaj w kameralnym gronie
Na forum nie miałem planszy. Jak ktoś chce to można stworzyć regułę do uBlocka. Jeden z podrzędnych elementów ma stałą nazwę “outer”.
Serio? No to jeszcze lepiej.
Na forum jeszcze łapki webów nie dosięgły.
W sumie TVN / Polsat na siłę zmienił html i nawet część linków wywala teraz 404.
A trop z outer średni, bo element wyżej to typówka od WP z randomowym ID/Klasą:
dobreprogramy.pl#?#div:-abp-has(>.outer)
dobreprogramy.pl#?#.outer:upward(1)
Swoją drogą, jestem ciekaw czy chłopakom od list do blokerów będzie się chciało zrobić filtry na największe portale czy sobie odpuszczą. W końcu to jeden dzień, szkoda roboty.
@krystian3w No właśnie, wyżej jest random ID. Trzeba łapać “outer” i potem szukać tego co jest wyżej. Chyba filtry do uBlock to potrafią.
No raczej większość nie wpadnie by ręcznie wymusić aktualizację filtrów jak robi się ona co 2 dni a nie co 10 minut by nie zabić wydajności np. CDN GitHub.
Dodatkowo jak mówię TVN i Polsat poszły na całość i trzeba by się na serwer im włamać by opracować atrapę jak zrobiła WP czy Grupa Press Polska.
No to pozamiatane, ale w sumie mi dzień przerwy od przeglądania newsów dobrze zrobi
Nie, tak jak nie dzieli się zyskiem z matką która go urodziła. Ale on nie sprzedaje siebie w reklamie. Sprzedaje zainteresowanie innych ludzi i to jest walutą. Przecież gdyby go brali z uwagi na koneksje z reżyserem to sytuacja była by inna.
Na początek wystarczy. Można zawęzić poszukiwania do jakiegoś tam konkretnego przypadku i póki co jesteśmy wolni od planszy bez szkody na resztę. Przeleciałem całą stronę i tylko jeden div ma wpisany “outer”. Siedzi to bezpośrednio w nagłówku, zaraz po randomowym divie.
EDIT:
Nie wiem kto jest taki “mondry” ale najpierw blokuje dostęp banerem do strony by potem wrzucić artykuł dotyczący tego banera… Jak niby mam dojść teraz do tego artykułu?
Jakby ktoś chciał do dyskusji to znalazłem zestawienie opiniotwórczości mediów
Dodatkowo dla telewizji zaznaczyłem do kogo media należą (tylko dla wykresu odnośnie stacji telewizyjnych)
Wartości na wykresie to liczby cytowań
Powoli zaczynają to naprawiać z tego co widzę, aby wszędzie był manifest.
Co do mojego zdania, to może nie tyle głęboko współczuję, ale nie zazdroszczę sytuacji przedsiębiorcom.
Z drugiej strony trochę dziwne wydają mi się te hasła. Np Onet pisze “MEDIA BEZ WYBORU” gdy tymczasem właśnie takie wielkie portale przejęły i zamknęły dziesiątki mniejszych, które stanowiły wybór. Także straszenia że bez wielkich Internet się zepsuje - nie kupuję. To hasło jest po prostu źle dobrane.
Bardzo szybciutko odrodzą się mniejsze portale i zaczną walczyć o rynek.
Dotarli do forum.
Na forum niby działa też:
Protest mediów - #17
Na portalu lepiej sięgnąć po :remove()
dobreprogramy.pl#?#.outer:upward(1):remove()
by nie cackać się z naprawą rozjechanego nagłówka CSS-m (liniowe <style>
pop-upa gryzie się z resztą kodu).
To raz.
Druga sprawa, polskie media to absolutny REKLAMOWY RAK. Reklamy są uciążliwe, animowane, zasłaniają fragmenty strony, czasami stanowią ponad 50% powierzchni ekranu na wyświetlanej stronie.
Z drugiej strony jak postawisz paywall to jest jeszcze gorzej
Ja tam nie narzekam, obecne portale korporacyjne w jakiejś mierze spełniają swoją rolę, ale narzekanie że brak wyboru, to średnie.