Ad2. Tylko do wirtualnej i prawdziwej karty i bez .[nazwa]
. Jedyną zaletą MTP jest brak możliwości infekcji nośnika/partycji. Pozostałe cechy to same wady.
Ad3. Sens tamtej wypowiedzi jest taki, podążając za moją prywatną terminologią: 
„darmowy helpdesk” = Darmowa pomoc komukolwiek w czymkolwiek tak aby zrozumiał i cieszył się że znalazł frajerów, którzy za niego rozwiązali problem, a za którego rozwiązanie musiałby zapłacić.
Natomiast ideą forum (for?) internetowych jest analiza ciekawych przypadków i wzajemna nauka poprzez rozwiązywanie problemów.
Różnica pomiędzy tymi dwoma przypadkami jest też taka, że w przypadku pierwszego wariantu, zadowolony nieszczęśnik pójdzie na piwo i zapomni na drugi dzień co przeczytał poprzedniego. Wariant drugi to stałe „wzrastanie w wiedzy”, dzielenie się nią i tworzenie własnych „ośrodków grawitacji”. Przypadek pierwszy to stracony czas, przypadek drugi to inwestycja.
Więc kiedy widzę takie teksty w stylu: „nie mam na to czasu, wuj mnie to obchodzi”, od razu mnie ustawiają negatywnie do takiej persony bo wiem, że nastawiona jest na pasożytnictwo.
Jeśli więc nie chcesz studiować składni adb (co przekłada się na góra 15 minut…) bo np. nie jest to Twoją życiową pasją, ani powołaniem to wtedy płacisz tym, dla których jest. Uprzedzając pytanie, nie, nigdy nie moderowałem Elektrody. ;p