Pytania o adresy IP

A ja myślałem ze adres jest albo publiczny albo prywatny. Jak ja niewiele wiem.
:joy:

:slight_smile:

Mogłem nie pisać tego po spożyciu… :slight_smile: Brzmi słabo, ale grunt, że to co napisałem się zgadza, w obu przypadkach (wewnątrz sieci i na zewnątrz) adres może być publiczny albo prywatny. Można też mieć kilka adresów różnych typów… ale to kolejna, osobna historia.

Publiczny adres to ten pod którym ty ze swojej sieci jestes widziany przez tych którzy w niej nie są.

Nie do końca.

Publiczne IP zmienia się co jakiś czas, ustalony przez dostawcę. Może to być co synchronizację modemu, raz dziennie, raz na rok.

Adres publiczny/prywatny to właściwa nazwa, zewnętrzny/wewnętrzy to nazwa potoczna.

Adrsy publiczne to bloki adresów podzielone na klasy:

Klasa A - 0.0.0.0 - 127.255.255.255
Klasa B - 128.0.0.0 - 191.255.255.255
Klasa C - 192.0.0.0 - 223.255.255.255

Przy czym z tych bloków wydzielone są pewne pule adresów, które mają swoje przeznaczenie:

Adresy prywatne (używane w sieci LAN, nie mogą istnieć w Internecie):

Klasa A - 10.0.0.0 - 10.255.255.255
Klasa B - 172.16.0.0 - 172.31.255.255
Klasa C - 192.168.0.0 - 192.168.255.255

Adresy lokalne (link-local używane tylko w sieciach lokalnych bez routingu, tzw. APIPA, nie mogą występować w Internecie):

169.254.0.0 - 169.254.255.255

Adresy pętli zwrotnej/lopback (adresy hosta lokalnego, często wykorzystywane na routerach, nie mogą występować w Internecie):

127.0.0.0 - 127.255.255.255

Adresy CGNAT (wykorzystywane przez ISP, adresy prywatne nie mogą występować w Internecie):

100.64.0.0 - 100.127.255.255

Adresy zarezerwowane do różnych celów, np. edukacyjnych:

192.0.0.0 - 192.0.0.255
192.0.2.0 - 192.0.2.255
198.18.0.0 – 198.19.255.255
198.51.100.0 – 198.51.100.255

2 polubienia

roobal----ale mi chodzi o ten który przydziela operator…bo ten adres może być z puli publicznej (czyli ISP bezpośrednio dostarcza nam internet do np. naszego routera), a może być z puli prywatnej wtedy on posiada publiczny a NAM na router przekazuje IP prywatne z puli prywatnej czyli IP WAN…wiesz teraz o co mi chodzi?..podsumowując TEN IP co przydziela nam ISP…może być zarówno prywatny (z puli prywatnej) jak i publiczny (z puli publicznej)…natomiast ten IP LAN (za naszym routerem) to jest prywatny czyli np. 192.168.8.1, 2,3,4,5…itd…

jeszcze inaczej: Jeśli IP WAN routera jest takie samo jak IP na stronach to znaczy że ISP przydziela nam IP PUBLICZNE…natomiast jeśli jest różne, to wtedy on ma IP PUBLICZNE następnie jest jego router/nat i do naszego routera czyli IP WAN…przydzielone jest jego IP prywatne (z puli prywatnej)

Sporo czytałem o tym dokładnie tak więc chyba jest ok :slight_smile:

PS. sprawdzanie IPv4 i porównywanie z tymi zakresami (czy prywatne czy publiczne) ma się szczerze powiedziawszy nijak…a dlaczego?..dlatego że to IPv4 w ipconfig to jest IP ale nie routera tylko sprzętu podłączonego do niego (np. laptopa)…natomiast IP ROUTERA na które trzeba zwracać uwagę to IP WAN…(w panelu konfiguracyjnym routera)

Mam rację dobrze to rozumiem teraz, czy jeszcze coś nie tak?

albo jeszcze inaczej…Co to znaczy że mam PRYWATNE IP a nie publiczne? bo zaczyna mi się mieszać po tym co roobal napisał :stuck_out_tongue:

Pytanie do ROOBAL—> wikipedia pisze że te zakresy adresów są prywatne:
10.0.0.0--------10.255.255.255
172.16.0.0----172.31.255.255
192.168.0.0—192.168.255.255

No więc o które konkretnie IP chodzi Roobal? (WAN IP, LAN IP czy to na stronie internetowej?)…bo z tego co widzę każdy pisze inaczej…

Weźmy mój przykład:
IP WAN(routera): 100.113.238.100
IP LAN czyli IPv4 (laptopa): 192.168.8.122
IP na stronie 5.173.17.45

Więc na które IP powinienem patrzyć i porównać z powyższym zakresem chcąc sprawdzić czy mam IP od operatora PUBLICZNE czy PRYWATNE?

Jeśli miałbym publiczne ip przydzielone przez ISP to w takim razie jaki miałbym przykładowo IPv4 w ipconfig?..nie 192.168…itd? może jeszcze coś nie rozumiem…czekam na wyjaśnienia skoro tak.

Jeśli masz router, ipconfig zawsze pokaże Ci prywatne adresy Twojego LAN. No chyba że masz do dyspozycji kilka adresów publicznych, to w LANie możesz mieć publiczne IP, ale to raczej w firmach, nie w domu.

Zawsze patrz jakie masz IP na WAN routera.

Ty nie masz publicznego IP. Adres na WANie to adres prywatny ISP, tzw. CGNAT. Te adresy zostały wydzielone po to, aby uniknąć sytuacji, gdzie ISP ma adresację 192.168.0.0/16 i klient ma adresację 192.168.0.0/16 lub inną z puli prywatnych. ISP na tym nie ucierpi w przypadku NAT, ale klient już tak - router klienta zwariuje.

Twój publiczny adres sugeruje łączę 3G, LTE. Obecnie mało który operator daje publika, a przynajmniej nie za darmo.

To co masz to tzw NAT 444 będący wersją Carrier Grade NAT.
Łopatologicznie oznacza to że połączenia klientów z usługami internetowymi w publicznym Internecie przechodzą przez trzy różne domeny adresowania IPv4: prywatną sieć klienta, prywatną sieć operatora i dopiero publiczny Internet.
Adres rutera to adres prywatnej sieci Twojego operatora. Adres “na stronie” to adres publiczny operatora który go udostępnia swoim klientom a ten LAN to twój za ruterem. Ot NAT za NAT-em jak to juz ktoś napisał.

Twój publiczny adres sugeruje łączę 3G, LTE. Obecnie mało który operator daje publika, a przynajmniej nie za darmo.

Orange z IPv6 kiedyś dawało ale może wrócili do IPv4 a dalsze wdrażanie IPv6 pod Internet Mobilny stanęło.

Był kiedyś na niektórych smartfonach APN o nazwie internetipv6, ale jak zajrzałeś na Androidzie w szczegóły tego połączenia miałeś adres IPv4 i IPv6. Jak wyłączyłem IPv4 i zostawiłem IPv6 to połączenie i adres IPv6 było i przydzielał, ale totalnie nic nie działało, ani strony w firefoksie, ani aplikacje na smartfonie. Nic kompletnie. To nie było pełne IPv6 tylko IPv6 z IPv4.

1 polubienie

Może nat i na świat pokazywało IPv6…

Możliwe, ale adres IPv4 wtedy był dziwny coś w rodzaju 192.168.0.0.2 i w ogóle sie nie zmieniał (nie pamiętam jaki był dokładnie, ale właśnie w ten deseń)

1 polubienie

IPv6 dają na kablu, na LTE nie spotkałem się z IPv6.

Nie, jak pisałem, na kablu dają IPv6, na wyjściu dają IPv4. Tunelują IPv6 do IPv4. IPv6 jest wymuszone, firmware wynusza IPv6 i nie ma opcji zmiany na IPv4. Ruch jest tunelowany, a na brzegu wychodzi z IPv4.

Poza tym widać, że tu nie ma IPv6, bo ISP stosuje adresację publiczną, a dokładnie CGNAT. W playu swego czasu była adresacja RFC1918, przeszli na RFC6888.

nju mobile (czyli de facto Orange) daje IPv6 po LTE.

Ale czy na wyjściu; a nie że w ustawieniach np. Androida widać IPv6, a na świat strony rejestrują IPv4.

Widocznie zaczynają już wdrażać. RIPE ogłosił, że właśnie wydał ostatnio wolny blok adresów IP. Koniec adresów IPv4.

Tak. IPv6 jest tunelowany do IPv4. Na WANie routera masz adres IPv6, a Internecie jesteś widoczny pod IPv4.

Normalnie internet IPv6 jest osiągalny, możesz przeglądać strony po IPv6 itp, jak zrobisz z Androida router Wi-Fi to urządzenia za nim też dostaną v6 (choć ruch jest filtrowany, nie postawisz sobie serwera dostępnego w internecie).

Nie rozumiem. Po co takie kombinacje, w jakim celu?

Przeczytajcie to:

Tak podpisane w Googlu:

in mobile network. Orange Poland … single PDP ipv4v6. • dual PDP, IPv4 & IPv6 simultaneusly.

Czego nie rozumiesz? Tak mam w jednej z lokalizacji na modemie Orange. Na WAN jest IPv6, które na brzegu lub jakimś ichnim punkcie styku zamieniane na IPv4.

To nie są kombinacje, dual stack itp. miały pomóc w przejściu z IPv4 na IPv6, ale dopiero teraz, gdy RIPE wydał ostatni blok IPv4 i adresy na prawdę się skończyły, ISP kombinują jak mogą. Podobnie było z VLSM i z NAT, tyle że lżej.

Dlatego po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem, ze jak mam za coś płacić to wolę za Stały IP w T-Mobile i mam przypisane do siebie IPv4 i mam to w nosie. Jak przejdą na IPv6 to albo wyłączą stałe IP, albo po prostu dadzą stałe IPv6 mi w zamian i tyle.

Przynajmniej wiem, że mi nie zablokują teoretycznie na stałym, publicznym IP tego co mogą blokowac jak jestem za ich NAT-em i ich routingiem wewnętrznym. Mam usługę Biznesowo po cesji z firmy rodziców na siebie więc mogę sobie na to pozwolić i jak przyjedzie chrześniak z PS4 będzie mógł grac na luzie i na Win 10 mu nie wywali zamknięty NAT tak jak w domu gdzie mają LTE bez limitu danych T-Mobile, ale na osobę prywatna i ostatnio nie mógł grac on-line na PS4 w Fifę 20 bo wyskakiwało, ze zablokowane porty.

W ogóle na publicznym IP zmiennym czy stałym mam wrażenie, ze strony szybciej się ładuja w sensie takim jakby zapytanie z NAT mojego routera było szybsze do serwera, ale też taki Deezer stabilniej działa, nie przerywa piosenek bez powodu. Nawet Youtube lepiej chodzi, chociaz specjalisći od sieci na tym i na innym forum twierdza, że to nie ma znaczenia, ale przeciez na APN podstawowym z IP wewnętrznym (prywatnym) jestem jakby za routingiem operatora, który 1000 osobom przydziela jeden zewnętrzy (publiczny) IP więc to tez moze mieć wpływ na odpowiedzi z sieci i ich szybkośc. Skoro na routerze w domu ma to znaczenie. Prosty eksperyment, 3 osoby podłączone w domu do routera w tej samej chwili niech wczytają dobreprogramy.pl, widac, ze wolniej wczyta, szczególnie po WiFi bo ma z jednego IP 3 zapytania na raz. Oczewiście za routingiem operatora moze nikła szansa, ze x osób z jednego IP publicznego naraz generuje x zapytań do sieci, ale kto wie.