Z tego co ja zrozumiałem to Radkowi68 nie pokazują się reklamy automatycznie startujące ani przysłaniające treść, tylko takie, które aktywują się dopiero po kilkusekundowym najechaniu myszką. Te drugie, jak już napisałem, mogą czasem u nas wystąpić i nie jest to błąd, ale nie są one też według mnie uciążliwe.
No ja cały czas mówię, że na DP nawet z takimi reklamami da się żyć, spoko!
Technicznie zaś, co inicjowało pojawienie się tej reklamy? Ano kursor myszy, który został na stronie przesunięty po reklamie, bez żadnego klikania, czy zatrzymywania się na niej. Dawało to efekt uruchomienia playera na środku strony z filmem z jutuba i przyciemnieniem całej strony. Widać to na obrazku.
Myślę, że temat został wyczerpany, gdyż redakcja potwierdziła, iż to są zamierzone reklamy i tyle. I tak nie jest źle, wystarczy odwiedzić niektóre inne popularne strony, aby się przekonać, co to jest agresywna reklama.
Niemniej jednak reklamodawcy powinni postawić sobie pytanie, czy taka reklama spełnia swoją funkcję, czy tylko irytuje…
Trafione, zatopione. Po wejściu na google+, itd, potem przeglądałem Blogi. Niedziela 18-ego. No i trafiłem na blogu. Nawet na nowych wersjach programów. http://prntscr.com/3kwcyt
No i teraz znowu nie mam tych reklam. Czyszczenie ciasteczek (dokładne), szukanie regsekeerem.
To akurat widać, że była reklama google+. Potrzymałem kursor, aż się załadowała. Wyskoczyło okno i tło było zacienione.
Cytat:
W starym wyglądzie, na głównej, były reklamy i to pierwsze, co rzucało się w oczy. U góry nawet polubiłem reklamę subaru.
Dwie reklamy Tak przetrwam. :Fade-color
Normalnie w starej wersji było pięknie
Teraz też bywa reklama subaru i dlatego jest trochę “po staremu”, jakoś w domu…
Alle ludzie!
To nic, że z rana, na paru przeglądarkach, nie dało się klikać w tematy, programy. Potem się dało. Pokazał się nawet błąd serwera. Też uważam, że:
Tyli reklam, to spoko. Prawie mniód.
Hej,
Faktycznie mnie też spotkała taka reklama - dokładnie to reklama Forda z opcją MyKey. Najciekawsze jest to, że wcale nie trzeba kursora zatrzymać na reklamie - wystarczy po niej przejechać na przykład przewijając stronę - ułamek sekundy nad polem reklamy wywołuje zaszarzenie ekranu i automatyczny start materiału video.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Zapewne już sporo userów zgarnęło poniższą “nagrodę”…o przepraszam “bon”…
Dokładnie takie zachowanie opisałem tydzień temu:
Prawda jest taka że praktycznie niemożliwe jest odseparowanie tych reklam, które są “zgodne ze sztuką” i tych uciążliwych, a raz zablokowane pojawiają się za chwilę ponownie jako inny reklamodawca albo inna domena. W związku z tym wyłączliśmy wszystkie reklamy rozwijane w AdSense… Powinno pomóc
Więc OK na portalu. Pozostaje jeszcze megapanel z gemiusa, z wyskakującą ankietą na forum. Co jakiś czas wyskakuje itd, albo jak. Znudziło mi się, więc postanowilem wyłączać, blokować, ale, żeby na takim forum ankieta miała mnie prześladować. Napisałem, że nie życzę sobie reklam tej* ankiety itp. Odpisali, że mam… oto odpowidź: http://wklej.org/id/1371260/
Tak jak napisał Ci Gemius, okno ankiety wyświetla się na podstawie ciasteczek (cookies). Jeżeli nie będziesz ich co chwilę kasować to i okno nie będzie się pokazywać… w jednym z nich jest bowiem zapisana informacja, że ankieta już Ci się pokazała.
Warto tu podkreślić, że wbrew spiskowym teoriom ciasteczka nie służą do “szpiegowania” użytkowników, ale mają przede wszystkim pełnić rolę pomocy dla użytkowników. Dzięki nim twórcy i administratorzy stron mogą zapisywać ustawienia użytkownika dotyczące np. skórki serwisu, układu strony, rozdzielczości, automatycznego logowania, czy… właśnie tego aby nie pokazywała jakaś tam ankieta albo… komunikat, że strona korzysta z ciasteczek Ciasteczka są także jedną z metod anonimowego mierzenia (i badania) oglądalności, co wydawcom portali takim jak my pozwala pozyskiwać reklamodawców, a w konsekwencji utrzymywać portal i forum, który są dzięki temu dostępne dla użytkowników całkowicie za darmo i - na co jesteśmy uwrażliwieni - o ile to możliwe bez uciążliwych reklam. W pełni rozumiem chęć zachowania prywatności, ale kasowanie ciasteczek naprawdę nie jest rozwiązaniem…
Nadmienię jeszcze, że patrząc na nasze (i nie tylko) forum jakoś nie widać zalewu pretensji pod adresem gemiusowej ankiety co pozwala wysunąć wniosek, że - nie zrozum mnie źle - to Twój sposób posługiwania się przeglądarką odbiega od normy. Większość użytkowników zobaczy taką ankietę raz czy dwa (o ile w ogóle) i później bezpowrotnie ona znika… (ja jej również nie widuję)
Często czyszczę ciasteczka. Przynajmniej dwa razy w tygodniu. Nie tyle chodziło, że to teraz obserwuję wyskakujące okno, ale to nie tylko w tym roku. Nawet rozumiem, po co są reklamy. Wyskakujące okna zawsze mnie niepokoją. Gemius, to nawet był w paru wpisach rejestru.
Na szczęście, korzystam z Firefoxa i bez problemów mam ustawione blokowanie wyskakujących okien. Przestało się wyświetlać na razie. Rozumiem, że wyraziłem zgodę na wyskakujące okienka z gemiusa, akceptując regulamin.
Swoją drogą, to sprawa z gemius. Dla bezpieczeństwa, czasem dla usunięcia błędów z prawidłowym wyświetlaniem stron, czy logowaniem się, trzeba usuwać ciasteczka. Ciekawa będzie interpretacja prawa u RPO. Prześlę szczegóły. To gemius skazuje mnie na określone czynności i zachowanie ich skryptu, pod warunkiem zaprzestania mobbingu. Czyli, za zadomowienie się u mnie w systemie, będę miał spokój od wyskakującego okienka. Tego rezydenta muszę blokować i uniemożliwić pobyt reklamiarza u mnie.
W zeszłym roku zawalczyłem z wyskakującymi oknami. Ale nie chcę być zmuszany do korzystania z blokującego oprogramowania.
Poczyszczę teraz ciasteczka i oba czy my…
W takim razie bardzo się cieszę Zachęcam jeszcze zatem do poczytania po co są ciasteczka - bo naprawdę nie ma potrzeby czyścić ich “dwa razy w tygodniu”
Nie wiem, czy to niedopatrzenie, ale coś tu jest nie tak.
-
- Reklama na portalu
-
- Efekt kliknięcia w nią…
Domena zablokowana, dzięki
Ktoś wie jak usunąć nowe reklamy na nowej wersji portalu? To jakaś nowa technologia chyba bo żaden bloker mi nie chce ich usunąć.
Gdzie masz owe reklamy? Daj screeny jeśli to nie problem. A co do blokera: polecam AdGuard zainstalowany w systemie ( nie jako rozszerzenie przeglądarki )
Dzięki już nieważne, pomogło rozszerzenie AdGuard (jedyny blocker, który poradził oprócz 4 innych). Swoją drogą to nie rozumiem czemu żaden inny nie daje rady tylko na tym portalu.
Aj tam żaden. Po prostu musi nieco inaczej wykrywać. Niema problemu z zablokowaniem, odpowiednim narzędziem, aczkolwiek usuwam wyłącznie tą na samej górze bo robi się mało miejsca w przeglądarce, resztę zostawiam. Swoją drogą, przydałoby się premium za kilka złociszy z wyłączonymi reklamami.