MR2200AC to w sumie tylko mesh-point do RT2600AC
Ile sekund ustawić w Synology czas dzierżawy DHCP, żeby trzymał tydzień IP?
Na każdym routerze można napisać, ze tylko Mesh
Po co? Żeby co tydzień klient dostawał inne?
Swoje urządzenia domowe mają ustawione poza DHCP, a tak jak ktoś wpadnie do mnie to po co ma zmieniać co 24 godziny?
7 dni w sekundach to 604 800 sekund:
https://www.google.com/search?q=7+dni+w+sekundach
Podobnie można z minutami (10 080) i godzinami (168), chyba że Synology ma to liczone w błyskach pulsarów lub ukryte i trzeba po CLI sięgać?
Ustawione 604800 i w Windowsie bo w macOS nie pokazuje, w Windzie pokazuje dzierżawę na 48 godzin
No to może karta sieciowa będzie się pytać co 48 h a router rezerwował na aż 168 h.
Niby interwały przy włączeniu urządzenia w około 167 godzinie sprawi, że router przedłuży to na kolejne 7 dni. Przy nie włączeniu na czas np. godzinę po wygaśnięciu dzierżawy na routerze może ono przepaść.
@anon71978957 Jeszcze też sprawdź czy obok pola są jednostki, bo 60480 h to około 25 170 dni (68 lat, 50 tygodni i około 16 godzin), a błąd w przeliczeniach może obejmować lata przestępne czyli aż 17 dni. Wtedy to i może coś głupieje z tak długoletnią dzierżawą.
Kiedy używałem routera Synology to miałem problemy z tym “inteligentne połączenie” więc musiałem to wyłączać. Od jakiegoś czasu jednak mam Ampfli HD i takie pierdoły jak konfigurowanie czegokolwiek zupełnie mnie nie interesują
Możesz konkretniej to opisać bo mnie zaciekawiłeś??
Mam dokładnie odwrotnie zdanie. System ma mnóstwo niedoróbek i błędów. A jak jeszcze nie daj bóg chcemy zrobić coś nietypowego, to zaczyna się droga przez mękę.
Kwestia tego co kto lubi, ja np. wolę dropboxa i usługi Google.
A nie wygodniej po prostu stworzyć dodatkową podsieć dla gości ? Są wtedy odizolowani od wszystkiego i mają dostęp do Internetu.
Stoi sobie i działa ok. Czasem na ładnym ekraniku poinformuje o aktualizacji softu. Trzeba wtedy kliknąć na ekranie dotykowy dwa razy. Po tym światełko sobie miga i po chwili znowu sobie router stoi i działa
Myśle, ze 90% użytkowników tak jak ja by stwierdziło, że macOS jest lepszy. Te nie dorobki lub robienie czegoś nie typowego dla typowego użytkownika komputera to zaawansowane rzeczy, które do używania komputera są mu nie potrzebne. Dla ciekawości bo mikroukładu M1 Apple porównują do i7 w testach więc zobacz ile kosztuje Mac mini z i7 ósmej generacji, a ile z M1. Prawie o polowe tańszy z M1 wiecho pokazuje jaki haracz Apple płacił Intelowi.
Czyli nic nie ustawiałem i nie ustawiasz??
Pisze po polsku obok tego pola “sekundy”
No to wyjdzie 7 dni a nie 68 lat, 50 tygodni i 1 dzień/16 godzin z marginesem błędu 17 dni (69 lat i 2 dni).
Chodzi mi o to, że kiedy miałem Synology (RT2600AC) to ciągle coś grzebałem, ustawiałem, zmieniałem i zawsze jakieś małe problemy z wifi miałem. Od kiedy mam Amplifi HD, to raz ustawiłem kilka podstawowych parametrów i od tamtego czasu nic nie grzebię, nic nie ustawiam, nic nie zmieniam i nie mam żadnych problemów z wifi
Ja tez w zasadzie nie grzebie w tym Synology, a z tym ustawianiem zaawansowanym tego Smart Connect było bardziej z ciekawości. Mi się podoba to jak działa. Wyłączyłem raz i nie zauważyłem, żeby sygnał wifi w 2.4 lub 5 Gaz był silniejszy niż w tym trybie. Działa dobrze, może w starszej wersji oprogramowania nie było to dopracowane
A mnie Mikrotik przerósł, za głupi jestem na to, pomimo wyższego wykształcenia w IT Parę godzin walki żeby się w ogóle do niego podłączyć (brak wifi, brak jakiegokolwiek webadmina), reset fabryczny nie pomagał, musiałem przekopać się przez GUI do telnetu czy innego shitu przez który gadał ten router Możliwości, owszem, są - ale niewiele jest osób które wiedzą jak je poprawnie ustawić. Ja np. nie potrafię więc do domowych zastosowań to absurd polecać Mikrotika. Chyba, że z adminem w komplecie