Ruter czy karta sieciowa Wi-Fi USB

Instrukcja online.

Tłumaczenie podkreslonego tekstu.

1. Po ponownym uruchomieniu podłącz router do istniejącego routera przewodowego za pomocą
    kabla Ethernet.

Zanim cos kupimy to szukamy instrukcji online.

Nie „my”, tylko kolega @pavlo950:

A Ty kupiłeś, coś, czego parametrów wcześniej nie sprawdziłeś. Niczym ćma do świeczki, poleciałeś na okazyjną cenę :wink:
ps. ustawienia tplinków można sobie podejrzeć na demo:

@Bradlee już podał.

Wygląda na to, że szansa jest, ale samo się nie włączy. Srpawdź najpierw czy opcja jest w ogóle dostępna - tak jak piszą, może być w innym miejscu, chodzi o WDS Bridge:
Does Archer A8 support WDS bridging? - Home Network Community .

Opis do innych modeli - poglądowo:
Jak rozszerzyć sieć bezprzewodową, wykorzystując funkcję WDS Bridging w urządzeniach Archer C9, C50_V2? | TP-Link Polska .

Sprzedawca mówi że niby może być tym reaperem ale no ciężko jak się ktoś nie zna i teraz coś konfigurować … Będę walczyl sprzedawca podesłał jakiegoś linka

Wy też… także muszę kombinować. Mam nadzieję że pomożecie i sprawdzę z waszą pomocą co i jak.

Czy najpierw spróbować w ogóle podłączyć po kablu z modemem w salonie tak jak instrukcja z nich zdjęć które wkleiłem rano? A jak to się uda wtedy dopiero wchodzić w ustawienia i patrzeć co tam jest dostępne?

Nie.

Najpierw podłącz kablem komputer i wejście LAN (nie WAN) w TP-Linku. Spróbuj dostać się na fabrycznych utawieniach (192.168.X.X) - naklejka lub instrukcja, do jego panelu sterowania.

Potem sprawdź czy w miejscach w ustawieniach, które dałem w poprzednim linku masz gdzieś opcję „WDS Bridge”. Tam masz podać dane sieci Wifi, którą rozgłasza router UPC.

Film oczywiście też obejrzyj.

Ten komputer stacjonarny który teraz działa na necie z USB po wifi z pierwszego posta?

Obojętne z jakiego komputera.

Podłączyłem tak:

I w ustawieniach widzę:

No to dobrze masz, postępuj wg tego - punkt po punkcie:
Jak rozszerzyć sieć bezprzewodową, wykorzystując funkcję WDS Bridging w urządzeniach Archer C9, C50_V2? | TP-Link Polska .

Zabezpieczenia wybierz takie jakie ma sieć wifi z UPC, powinno być co najmniej WPA2-PSK.

Jeśli wszystko się powiedzie, komputer stacjonarny, który korzystał do tej pory z karty wifi na USB, będziesz mógł podłaczyć np. kablem do tego routera, który będzie „rozszerzał” sygnał routera UPC.

Dokładnie taki jest plan. Będę klikać i studiować te instrukcje od Ciebie.

Myślę że na 5 GHz próbować co? Ruter upc jest za jedna ściana między to linkiem w odległości pewnie 7m ( szerokość salonu pewnie 5m + ściana i z 2m od ściany w drugim pokoju będzie to to link). Dużych przeszkód nie ma to chyba jest sens 5ghz?

Wifi w paśmie 2,4 GHz lepiej radzi sobie z przeszkodami, ale ofruje mniejszą prędkość. Najpierw sprawdzaj czy w ogóle ruszy i czy jest stabilnie. Nieradnik:
2,4 GHz czy 5 GHz – które pasmo Wi-Fi wybrać? - Poradnik Orange .

Ok sprawdzę 2.4 ale musi ruszyć… wkonczu ma te opcję mostu wds

jak na razie dziala 2.4 ale 90Mb/s i jest linia pozioma na ookla speed test jakby cos blokowaly wyzsza predkosc. Najwazniejsze ze dziala i to po kablu i po wifi. TP Link rozsyla wifi dalej takze bede teraz to dalej testowac docelowo na stacjonarny firmowy komputer bo testy zrobilem na swoim laptopie.

na firmowym komputerze 130mb/s jeszcze lepiej. Tyle mi w zupelnosci styka. Nawet chyba nie bede grzebal i 5ghz ustawial tylko po kablu zostawie jak jest.

Chciałem z ciekawości sprawdzić 5 GHz, dużo będzie z tym kombinowania? Trzeba od początku jesXze raz robić to samo jak skonfigurowałem 2.4? Jestem ciekawy bo chyba jest duża szansa na jeszcze lepszy transfer?

Generalnie tak, proceder będzie trzeba powtórzyć.

Transfery a i owszem, są kilkukrotnie większe. Ale miej na uwadze że 5GHz ma o wiele mniejszy zasięg, tak z trzykrotnie więc póki działa to bym nie ruszał.

Tak wiem i właśnie tutaj jest jeden problem z tym moim laptopem który ma coś nie tak z kartą sieciową. Tak jak wspominałem muszę być blisko rutera żeby łapał sygnał. Teraz to link jest w jednym pokoju w odległości 1.5m od ściany a za ścianą w drugim pokoju mój laptop 1.5m od ściany łapie 2-3/5 w skali ten zasięg. Dlatego tak jak mówisz niby transfer może być lepszy ale zasięg mam kiepski przez ta trefna karta sieciowa…

Pytanie czy gdzies w opcjach mogę sprawdzić połączenie ethernet? Dziwnym trafem od samego początku mam po 90mb/s i pozioma kreska na speedtescie. Jakby transfer tego połączenia był maksymalny dla np karty sieciowej albo jakby co prostu było zablokowane. Ani nie pokazuje 50 ani nie 88 tylko ciągle mam okolice 90. Może coś blokuje większy transfer?

Ustawienia / Sieć i internet i klikasz Właściwości przy sieci w zakładce Stan. Na dole są właściwości i jest przepustowość
image

Tak to wygląda

No więc masz wykorzystane 100% łącza 100Mbit (90Mbit jest w dół, ale ruch odbywa się też w stronę serwera stąd te 10% różnicy).
Czyli mając od UPC 1Gbit wykorzystujesz jego 10%.