Ruter czy karta sieciowa Wi-Fi USB

Sprawdź na innym kablu.

Kabel nie pomoże, chyba ewentualnie karta sieciowa nieco szybsza by się przydała tak.

image

Co wnosi twoje zdjęcie, przepraszam nie zrozumiałem

Musi być jakaś low profile tak jak karta graficzna która ostatnio kupowałem do tego komputera?

Z tego zdjęcia wynika, że masz kartę 1GbE, która pracuje na 100/100 Mbps. Dlatego napisałem aby sprawdzić kabel. Kuffa, znowu będą rebusy?

I co nie można tak od razu. Sprawdzę inny kabel.

Sprawdziłem 5 kabli. Dwa z nich równo 100 a 3 kable 125 równo pozioma linia dosłownie przez cały test. Niestety tylko na 2 kablach widzę oznaczenia z innych zeszły one.

Bo jak mniemam chodzi o inne urządzenie niż wcześniej wspomniany Dell Optiplex 3040?

Chodzi właśnie o to. Połączone do to linka po kablu. Ono ma zintegrowaną kartę sieciową z wejściem na kabel RJ45.

Teraz sprawdziłem po USB wifi ten modem z mojego pierwszego posta i tam jest tragedia, to odpada. Kabel 120 teraz transfer i linia pozioma

Ten Dell ma gigabitową kartę sieciową. Czyli problem może leżeć w którejś z tych rzeczy:

• kabel
  • sterowniki
  • router do którego podłączasz

Ustawienia na ruterze 2.4ghz chyba raczej nie? Podłącze kabel który używam gdzie indziej i mam tam na USB taka kartę sieciową na rj45. Tam spokojnie miewałem po 600 transfer. Wyklucze wtedy kabel

a co ma wifi do połączenia po kablu?

Racja sorrymoj błąd

Użyłem zestawu że zdjęcia który podpinam bezpośrednio do modemu z UPC i po USB do laptopa. Tam wyciągam po 600mbps. Podłączając pod stacjonarny i modem TP linka nawet 100 nie osiągnąłem. Także kabel można wykluczyć. Chyba coś w ustawieniach albo na kompie albo na modemie TP linka.

Zaraz podłącze laptopa na tym samym zestawie po USB po kablu i zobaczę ile wyciągnie.

Wszystko co idzie przez TP link po kablu na dwóch komputerach daje około 100. Po wifi nawet często 120. Czyli chyba coś w konfiguracji tego rutera. Także kabel i sterowniki odpadają. Nie bardzo chce mi się odłączać kable i targać stacjonarny komputer bezpośrednio pod modem upc żeby w 100% wykluczyć sterowniki ale laptop podłączany do TP link daje też te same okrojone transfery. Łapka podłączając do UPC osiągam spokojnie po 700 Mbps po kablu a 160 po wifi

Przeniosłem Dell i podpiąłem bezpośrednio do UPC modemu. Samym kablem rj45 do karty sieciowej 220. Używając USB karty sieciowej 600 Mbps. Także coś z konfiguracją tego mostu jaki jest między modemem upc a TP linka albo bezpośrednio od TP linka dalej.

Widać że gra tu się rozchodzi o podwojenie transferu z 120 na 220 jakie dawało ominięcie TP linka. Albo dokupienie takiej samej karty sieciowej po USB i wyciągnięcie x5 transferu.

Pytanie gdzie można szukać tego ograniczenia/lejka jaki robi się między modemami albo w samym TP linku. Bo bez tego ani rusz.

A co to za modem? Podaj model.

No to coś jest nie tak z kartą sieciową Dell-a, i moim zdaniem bardzo prawdopodobne są sterowniki.

Ja bym stawiał na urządzenia pośredniczące.

Dlaczego skoro podłączony Dell do UPC modemu daje 220 na tej karcie sieciowej. Używając innej karty sieciowej po USB osiągnąłem na dellu też 600 a jednak robiąc te dwa testy na to linku wyniki analogicznie po 120 i 85…

Ruter upc to giga connect box

100vs1000

Ja nie mogę połączyć UPC z dell. Dlatego między nimi jest jeszcze TP link.