Możesz. Bierzesz Dell-a pod pachę, idziesz tam gdzie jest UPC i podłączasz. Wtedy sprawdzasz prędkość połączenia… I jeśli wtedy się okaże, że pracuje z pełną prędkością, to zrozumiesz, że miałem rację, wtedy kiedy TO napisałem
Przeczytaj mój post z niedzieli. Już tak zrobiłem i wziąłem della pod pachę i zmierzyłem i napisałem wnioski.
Przeczytaj mój post z niedzieli. Już tak zrobiłem i wziąłem della pod pachę.
No rozumiem że muszę zaakceptować 10% łącza. Tylko skąd to się bierze. Dlaczego modemu działające w tym trybie mostu ma z automatu dostawać 10%? To nie jest tak że są od siebie daleko czy jakieś ściany i przeszkody. Wykres prędkości jest linia pozioma jakby jakieś ustawienia minimalizowaly transfer, dlatego myślałem że to może gdzieś w ustawieniach coś blokuje.
Już ci to pisałem kolego Januszek i skomentowałes wina karty sieciowej della i jej sterowników
Jak chcesz, abym coś przeczytał, to zalinkuj konkretnie. Tu jest 80 postów, Twoje to rebusy, przez które bardzo ciężko się przebić, aby zrozumieć, o co chodzi. Czyli zamiast linku, info „post z niedzieli”…
Pisze z telefonu większość i ciężko mi linkować. Wieczorem zaznaczę cytaty ale chodzi przecież o posty z wczoraj a nie 75 pozostałych pierwszych.
Tutaj
I moja odpowiedź że to nie wina sterowników della a raczej chodzi o tp link
Postów z niedzieli czyli wczoraj są raptem 2 opisane przeze mnie co za testy wykonałem…
Dobre pytanie to z della jak był podpięty pod TP linka. Zobaczę może co na laptopie mam podłączonym bezpośrednio do UPC. Przecież łącze jest to samo. Tylko właśnie może to link jakiś kaganiec nakłada na łącze… Nie znam się ale to wygląda tak jakby od upc modemu szło 1000 a od to linka już łącze tylko 100
No i dlatego napisałem, żebyś Della podpiął do UPC i wtedy zobaczył.
zrobilem to wczoraj.
pod upc we wlasciwosciach pokazuje 1000mbps tu chodzi o odcinek miedzy upc modemem a polaczeniem z tp linkiem albo to co doaje tp link dalej. Gdzies na tej drodze jest jakies spowolnienie i ograniczenie do 100
Czyli: kiedy Dell-a podłączysz do UPC to masz 1000/1000 a jeśli tego samego Dell-a, tym samym kablem, podłączysz do TP-Linka to masz 100/100?
Tak
Więc coś jest nie tak z TP-linkiem.
Bo wg specyfikacji ma porty gigabitowe:
Zakładam, że nie podłączyłeś do niebieskiego gniazda? Czy na każdym z tych czterech (żółtych) portów jest tak samo? Czy masz aktualne oprogramowanie?
Zakładając, że masz V1:
To aktualny soft jest tutaj:
Hmm no miałem w żółtym teraz sprawdzam drugie żółte wejście. Prędkość 98 a we właściwościach napisane że 1000mbps. Na pierwszym żółtym wejściu prędkość wiadomo też niestety 100 ale we właściwościach jest teraz 1000Mbps.
Widzę zdjęcie ewidentnie że było kiedyś 100. Teraz jest ewidentnie 1000, może inny kabel zmienił ustawienia. Niemniej jednak ciągle linia pozioma i coś blokuje wyższa prędkość.
Sterowniki wgrane nic to nie zmieniło. Oprócz tego że mam najnowsze sterowniki oczywiście.
Dla mnie są niewiadome takie:
-
Czemu Dell podłączony do UPC po kablu rj45 do karty sieciowej daje tylko 200 Mbps. Jest to więcej dwukrotnie, niemniej jednak chyba trochę i tak mało jak na kartę sieciową 1gb. Która jest w Dell.
-
moja mobilna karta sieciowa po USB wyciąga na Dell 600mbps ale tylko podłączona bezpośrednio do UPC i do dela po USB.
Może by sterowniki od realteka zaktualizować w Dell chociaż i tak jak wyżej pisze na bezpośrednim połączeniu z modemem upc daje 200mbps tylko
Czy to o to chodzi, że na karcie LAN-USB masz 600 a na bezpośrednim połączeniu LAN-LAN masz 200?
Jak konkretnie dokonujesz pomiarów tych Mbpsów?
Tak właśnie jak narysowałes. Kupiłem kiedyś kartę USB taka jak zdjęcie wkleiłem w niedzielę z żółtym kablem, post nr 72. Ja podpinam pod USB 3.0 żeby wyciągać wysokie transfery bo było łatwiej takie coś mi pod laptopa podłączać. Karta sieciowa w prywatnym laptopie ogarnia chyba tylko do 300 a mam internet z UPC 1 GB to kupiłem takie ustrojstwo.
Mierze speedtest ookla na stronie internetowej.
Możesz jeszcze sprawdzić czy pomoże cokolwiek ustawienie autonegocjacji na 1000 Mbit na karcie sieciowej Realtek na Dellu (właściwości połączenia, itd.)
To już sprawdzałeś:
What if LAN Speed of the Wi-Fi Router Is Capped at 100 Mbps? - Home Network Community .
What if my Router Speed is capped at 100 Mbps? - Home Network Community .
Zawsze może być takie kuku, że Realtek z Della nie będzie chciał się połączyć po ręcznej zmianie ustawień
Taka sytuacja:
wds bridge slow down ethernet ports - Szukaj w Google .
Ustawić 1gb rozumiem?
Połączenie internetowe się zresetowało ale prędkość poniżej…
czytam na razie pierwszy link od kolegi Marcin82:
zmienilem z auto na ruterze teraz ( w windowsie jak sugerowales tak jak pisalem wyzej nic to nie dalo ale zostawie tez na sztywno to ustawienie 1000 w windowsie)
QoS - tutaj w ustawieniach tp linka widzialem ze mozna cos z predkowacmi tez zmieniac ale jesli jest NAT wlaczony a mam to tego QoS nie mozna ruszac. Nie mam pojecia co to jest ale tylko pisze o tym co zauwazylem.
Porty na pewno na tp linku sa 1000 bo jest nawet to zaznaczone
zresetowalem ruter, zmieniłem kabel na którym bezposrednio w upc daje 600mbps a ten z della kabel sprawdzilem pod upc, kabel jest ok na obu kablach pokazuje przy upc 600mbps, porty zmienialem i w LAN 2 tez pokazuje w ustawieniach rutera 1000mbps takze porty odpadaja. Sprobuje jeszcze sterowniki do REalteka zmienic ale co to ma do rzeczy skoro DELL podpiety bezposrednio do UPC daje 600mbps.
nie wiem czy tak bylo na poczatku bo ustawienia tp linka moge sprawdzac ale teraz mam takie info:
wszystko dziala po staremu ale jednak wczesniej nie widzialem aby tam takie cos wyskoczylo.
przegladam te linki od kolegi Marcina i widze ze to czesty problem ograniczenia tego transferu. Jak na razie robilem wszystko co tam pisali kable,aktualizacje, tylko nie resetowalem do ustawien fabrycznych tp linka ale chce to w ostatecznosci zrobic. Uzywam tego komputera do pracy i musze miec lacznosc a takie akcje moge w weekend ewentualnie robic.
a czy np nie lepiej na TP Linku miec ustawione 5ghz? on sie laczy po wifi z upc modemem.
A to jeśli masz w Nce (2,4) to może dlatego ogranicza Ci do tych 100. Możesz spróbować.
Przy rozszerzeniu sygnału wifi NATa raczej powinieneś mieć wyłączonego. Najlepszą opcją by było jakbyś umożliwił podłączenie się Team Viewerem lub Anydeskiem żeby Ci ktoś tego TP Linka sensownie skonfigurował bo jak na razie to błądzisz.
Nie chcę psuć Wam zabawy ale TEN rysunek ilustruje, że problem występuje także wtedy, kiedy TP Link nie jest używany.
Tak rzeczywiście nie działa to po kablu po 600 jak z inną karta sieciowa ale jednak jest 200 a nie tylko 100.
Czytałem te linki od kolegi i rzeczywiście dużo osób mialo /ma ten problem ograniczenia do 100mbps, faktem jest że Dell na zintegrowanej karcie pokazuje tylko 200 podpięty do UPC trochę mało rzeczywiście jak na połączenie po kablu ale czy to nie daje wniosków że to coś z Dellem właśnie i tą kartą sieciowa? Omijając ja i używając innej mam przecież 600. Ale co można zmienić oprócz sterowników najnowszych i wylaczeniem auto prędkości i na sztywno ustawienie 1000mbps full duplex tak jak już zrobiłem.