200000 godzin to ponad 22 lata
A jak ten dysk chodzi ok. po 8 do 12 godzin dziennie, to wyjdzie jakieś 200000/12=16666, czyli 22 miesiące - prawie 2 lata.
200000 godzin to ponad 22 lata
A jak ten dysk chodzi ok. po 8 do 12 godzin dziennie, to wyjdzie jakieś 200000/12=16666, czyli 22 miesiące - prawie 2 lata.
Mam komputery które działają non stop. np. do odzyskiwania danych.
Ano tak
Ja tylko w dzień i to niecały.
Skad ty wziałeś te wartości.
Pierwszy ma MTBF 1700 000 (milion siedemset tysięcy) a drugi 1500 000. co w pierwszym przypadku daje 194 lata pracy non stop.
Ale ile jest warte MTBF? Niewiele.
Twój Silicon ma MTBF 2 000 000 godz. co oznacza mozliwosc pracy non stop przez 228 lat.
Po dwóch latach juz musisz sie zastanawiać nad kupnem nowego.
W miarę miarodajnym wskaznikiem jest TBW - Total Bytes Written lub wywodzacy sie z niego DWPD-Drive Writes Per Day.
To gwarantuje producent.
Tego szukaj w specyfikacjach sprzętu.
Co, sugerujesz, że ten Samsubg jest do kitu? Jakie ma TBW samsung, a jakie WD Black ?
Jest ok. Ale WD IMHO pewniejszy.
Słuchaj: na grupie Czarno-Biali, czyli grupie FB BlackWhite’a napisano mi to:
Dobreprogramy… Tam są sami ludzie potrzebujący instrukcji do zrobienia sobie kanapki. Ściągnij https://mega.nz/file/vLhxBahB… do tego w folderze bin stwórz nowy dokument tekstowy, wklej do niego to, co tu jest i zapisz z rozszerzeniem cfg (nazwa.cfg). Potem odpal TM jako administrator, wybierz profil, który stworzyłeś i puść program luzem.
No i sugerują, że to PSU. Zasilacz mam SilentiumPC Supremo FM2 750W 80+Gold 120 mm, aktywny
Ja bym jeszcze podał numer konta i pin do karty.
No, co jeszcze… Tak na poważnie: co to jest TM i co to za plik? Ramsomware pewnie…
Nie przyszło mi do głowy nawet, żeby to pobierać.
Na chwilę obecną podejrzany jest dysk. Tak jak wspominałem, najprostszym rozwiązaniem jest założenie jakiegoś innego na test i sprawdzenie czy komputer będzie stabilny. O ile aktualizacja BIOSu nie pomogła, ale sądzę, że nie, bo dyski SP bardzo często spotykałem w laptopach, gdzie wieszał się system i były tego przyczyną. Tym niemniej, sugeruję się upewnić na jakimś innym, np. HDD, żeby nie wydać niepotrzebnie kasy.
Zasilacz też może być powodem, ale żeby to sprawdzić, trzeba by było go wymienić na inny i testować. W warunkach domowych nie wykryjesz większości nieprawidłowości w jego pracy, zwłaszcza gdy pojawiają się losowo w dużych odstępach czasu. Na zasilacz wskazywało by resetowanie się podczas silnego obciążenia, czyli w trakcie pracy FurMarka, gdy grafika obciążała go bardzo mocno, a nic takiego nie wystąpiło.
Mam drugi w obudowie - HDD od Toshiby - 2 TB, ale nie mam wolnej przestrzeni bez partycji. Zmniejszać obecnej nie wiem, czy chcę, bo to ponoć niebezpieczne dla danych, a ich nie chcę, a raczej nawet niektórych nie mógłbym stracić. W takim razie drogą eliminacji pozostaje kupno nówki-sztuki - trudno, takie życie…Mam na kompie też Kubuntu 21.10 zainstalowany też na tym SP i czasami po minucie-trzech od rozruchu, w idle’u pyk i reset.
Nie. Sugeruje byś przestał panikować , czytając wyniki testu jakiegos programu i zadał sobie pytanie
Czy mój dysk jest do wywalenia? A na podstawie jakich wyników, czego
P.S. Piszac „panikować” mam między innymi to
Nie patrz w jakim to kolorze ale jake to wartośc.
Dla nieobeznanych wystarczy parametr Health
A w nim masz 11 wyników Bardzo dobrze a 4 Dobrze
No faktycznie tragedia.
Na Test & Repair masz Szare i zielone.
„– Szary : Szybki odczyt i doskonale czytelne sektory.
– Zielony : Czas odpowiedzi jest dłuższy, ale są w dobrym stanie.”
– Pomarańczowy : Wolne sektory (wymagają dużo czasu odczytu). To właśnie te sektory spowalniają działanie dysku. Działają, ale wkrótce staną się bezużyteczne. Ich liczba nie może przekraczać 50.
– Czerwony : uszkodzone sektory „Bad block”, których nie można odczytać, nie można ich odzyskać. W obecności takich sektorów należy rozważyć wymianę dysku twardego.
– Niebieski(Err_x): Sektory z błędem odczytu. Informacji o nich nie można przywrócić. Sektory te wymagają nowej partycji, aby dysk twardy nie używał ich podczas swojej pracy.
Na 16 000 bloków masz 363 o wolniejszym dostępie. Jaki to procent?
A teraz popatrz. To ten sam test, róznią sie tylko innym zobrazowaniem grafiki
Pierwszy z Grid (kwadraciki)
P.S. Jesli zas chcesz kupić ssd lub cokolwiek to wpisz w wyszukiwarkę pełna nazwę ssd dodaj np. wyraz test lub benchmark i szukaj wyników.
Ewentualnie szukaj na stronach typu benchmark . Szukaj anglojęzycznych.
Kiedyś na forum CDRinfo publikowali testy.
Tylko to ci pozwoli okreslić czy wyniki sa w jakiejś mierze spójne z tym co pisze producent.
Na forach mozesz co najwyzej trafic na kogoś kto dany ssd uzytkuje na codzień i podzieli sie opinią
No ponad 2 proc.
pomarańczowych, czerwonych i z tym X-em z tego, co widzę nie ma…
No ten @wasabi1084 mnie trochę nakręcił chyba… @Yakii z SSD wszystko Git z tego, co widać, tak? Panikuję trochę, bo chodzi o dane.
P.S. Ze stresem muszę uważać, bo mam padaczkę.
W takim dysku 2 % to wartość z kosmosu. Na kilkaset dysków nowych jak się trafią 1-2 sztuki które mają 1 zielony, to jest i tak bardzo dużo. Ja taki dysk traktuję jako uszkodzony, i leci natychmiast procedura zgrania danych, zerowanie. Czasami już na tym etapie okazuje się, że jest problem z wyzerowaniem obszarów o takim dostępie. Pamiętaj, że wystarczy 1 błąd na dysku aby mógł być on przyczyną kłopotów.
@Yakii OCCT zrobię, jak pójdę na obiad. Kiedyś robiłem, by sprawdzić temp’y po czyszczeniu kompa i resetu chyba nie było - nie pamiętam. Zrobię przez OK 50 min i zobaczy się.
Jechałaś Prime 95, jechałeś FurMark, jakby od obciążenia się wysypywało, to by się wysypało już w trakcie.
Twoim problemem jest to twoje „pyk”
Musiałbys poobserwować kiedy masz ten reset, co tedy na kompie robisz, jak często to wystepuje. Od kiedy to sie dzieje.
Jak na razie ten co czyta wie tylko ze wystepuje. I nic więcej.
Ram ,GPU ok. Dysk na czerwono nie swieci. W trakcie testów tez jest uzywany, podobnie jak w normalnej pracy gdy testów nie robisz i zero problemów.
A nowy ssd, Majatek to nie jest. Jesli dla bezpieczeństwa danych, to czemu nie.
Tak w ogóle zawsze trzeba nieć choć zewnetrzny dysk by robić backup danych, najlepiej przyrostowy.
Bezpieczniej.
Kiedy się robi? bardzo losowo. Są dni, kiedy się nie wylączy wcale, a raz miałem dzień, kiedy PODCZAS BOOTOWANIA się wylączal bodaj 6x pod rząd
Ponadto reset podczas przeglądania internetu i prostych prac. Podczas nagrywania filmu OBS’em nie wyłączył się jeszcze. Na Linuksie chyba częściej, niż na Win11.
Od kiedy się to dzieje? Połowa lub końcówka lutego…
Co ty na to @wasabi1084
Napięcie w gniazdku też może na to wpływać?
600 TB TBW to dużo?
Już napisałem, skoro dysk wykazuje nieprawidłowości w działaniu, a na dysku NVMe spadki transferu do 36MB/s i czasy dostępu powyżej 150ms to jest czerwone światło, że coś jest nie tak. I tutaj wcale nie chodzi o to, że to tylko kilka %, niema prawa być w ogóle. Na starym, ostro zajechanym dysku, ale nie takim. Takie odczyty to coś nie tak. Wyeliminuj problem, bo jak padnie dysk, to zaraz będziesz jeszcze płakał, że danych nie możesz odzyskać. Podałem ci rozwiązanie za parę groszy, zainstalować testowo na innym dysku HDD.
Możesz szukać teraz napięć w gniazdku, grzejących się chipsetów w płycie głównej i innych rzeczy, ale skoro masz coś, co nie działa, to zajmij się tym, bo szkoda tracić czas, ty będziesz szukał innego problemu i włączysz komputer a nie będzie danych.
Sprawdzaj jedno po drugim, i eliminuj kolejno. Tak się to robi. Żeby sprawdzić zasilacz, to tak naprawdę trzeba będzie zamontować drugi. A nawet jeśli by się tak okazało, to nadal dysk w takim stanie jest problemem, bo odczyt jest nieprawidłowy.
Dużo. Mój ma 290 TB TBW, jest kupiony w 2013 r i przepracował już 32 229 godzin co na 9 lat daje srednio 8 godzin dziennie.
A mój test victorii widziałes. Oczywiści na ile jest rzetelny. Dwa testy i kazdy inny.
Ten program był dla hdd i przez ok 8 lat nie był aktualizowany a jak na swojej stronie pisze autor, w trakccie tworzenia aktualizacji
" * За лето неспешно улучшал разные мелочи, но ухитрился потерять список изменений. Куча событий привели к перерывам в работе над программой. И уже не вспомню всего."
/Powoli poprawiałem różne drobiazgi w ciągu lata, ale udało mi się zgubić listę zmian. Kilka wydarzeń spowodowało przerwy w pracy nad programem. I nie pamiętam wszystkiego/
Ja bym to dał w ręce dobrego serwisu. Obejrzeć w środku, pomierzyć napięcia, zobaczyć sloty. piny.
Gdybanie ze to może ssd to tylko gdybanie.
W/g S.M.A.R.T jest dobrze. Autor twierdzi ze zastosował tam własny algorytm, dajacy wiekszą dokładność niz stosowane przez producentów.
Ja poszukałbym oprogramowania do testu producenta, z reguły maja i nim przetestował.
Sprawdził też poprzez Hd Tune i porównał wyniki.