@Yakii Nie zakończony co prawda, ale zobacz na szybkość.
Nie prawda, jest i do SSD, i był aktualizowany właśnie pod kątem dysków SSD. link.
Obecna wersja to 5.37 z dnia 14 października 2021 r. -
Victoria z tłumaczeniami na rosyjski, angielski, ukraiński i hiszpański.
— Technologia SMART HDD / SSD w języku rosyjskim i ukraińskim.
- Wsparcie dla dysków M.2/U.2 NVMe.
- Wsparcie dla dysków SAS/SCSI.
Jeśli dysk jest używany w trakcie testu, np. systemowy, to normalne, że są różnice w przebiegach. Podobnie gdy coś robimy, ale nie tak drastyczne.
@blumberplumber Katuj dalej kolejnymi testami, w końcu jeśli ma jakiś feler odmówi współpracy.
Dobra, kupuję ten dysk, spróbuję sklonować OS i tyle. Dziś się jeszcze komp nie wył.
Hejka!
Zauważyłem, że godzina mi się przestawia w UEFI. Bateria CR2032, czy tam, jaka jest wymieniona i to nie pomogło…
Na jakąś konkretną? Zeruje się całkiem, czy może po prostu jest inna?
Inna, jedną lub dwie wstecz.
Do końca mies. nic nie zrobię z zakupami. Mam nadzieję, że mi wytrzyma - nie strasz mnie już. Ty używasz dysków twardych dość ostro i non-stop, więc tobie tak padną przy tych parametrach.
Nie rozumiesz. To nie jest HDD, że pojawia się wolny sektor, więc po prostu ma gorsze parametry i działa sobie dalej. Tutaj taki efekt oznacza, że może być problem z kością, pada jedna i dziękuje, nie widzi już nic.
Zobacz, to jest skan starego trupa GOODRAM, 120. To naprawdę podły i wolny dysk.
Boże, a ja pieniędzy nie mam, sklonować lub zainstalować OS nie mam na czym… Masakra…
To dlatego tłumaczę, postaw na jakimś hdd system i sprawdź co będzie. Na system mogę ci dać mały dysk. Jak chcesz, i tak tego leży pełno w pracy.
A ten nie jest na gwarancji?
Komp już nie.
Ma. Lapka po bracie, może jego poużywam…
Hejka!
Słuchajcie:
Nowy dysk kupiony
Systemy sklonowane
Stary SP wypięty
Zobaczy się.
Testuj teraz, zobaczymy co to będzie. Miejmy nadzieję, że ok.
Dobrze
Zauważyłem też, że system jest lekko szybszy.
Słuchaj, raz się zreboot’ował, ale bez wyłączenia się - tak, jakbym nacisł reset na obudowie. Drugi raz podczas wczytywania się Windowsa po wykonaniu:
sfc /scannow
Wykonałem to, gdyż walczyłem z aktywacją i wyczytałem na innym forum, że mogę spróbować to wykonać…
Ten reboot był z wyłączeniem się komputera na te 3 sekundy i startem od nowa.
Co teraz myśleć?
Że się pośpieszyłeś z zakupem dysku?
Że coś jeszcze jest nie tak, albo są uszkodzone jakieś pliki na skutek wsześniejszych restartów.
Pisałem ci, podłączyć jakiś inny dysk nawet HDD, postawić na czysto system i testować.
Swoją drogą, skoro już masz skopiowane dane z dysku starego, możesz go wyzerować i sprawdzić, czy problem z nim był sprzętowy czy softwaerowy, tak jak opisałem ci na początku problemu.
Już tego dysku starego nie mam… Brat zabrał. Nie przeżywam na razie, może to po tym sfc… Kiedyś tak mi się zrobiło na poprzednim komputerze - też po sfc…
System aktywowany…
Brat mówił mi, że podepnie go do swojego mobasa (MSI Z490 Gaming Plus) lub podobnie - na pewno Z490 - i zobaczy, czy jemu się komp będzie wyłączał
Po sfc nic się nie powinno restartować. System powinien być stabilny jak skała i działać tygodniami bez restartu.
Niech odpali Viktorię i wybierze zerowanie dysku, jak bedzie ok. fizycznie, to przeleci cały bez ani jednego zielonego.
Mój przechodził wszystkie testy, żadnych błędów, nawet nie śmiał się zresetować.
Resety robił podczas konwersji video, potem zaczął losowo pstrykać ale ciągle podczas testów, stresów i innych dupereli nawet podkrecony z 3,8 na 4,5Ghz, ram z 1600 na 2400Mhz a iGPU z 800 na 1200mhz był stabilny.
Gdy już wymieniłem wszystkie podzespoły okazało się że to procesor.
Bywa i tak, że jakaś specyficzna funkcja jest uszkodzona,. miałem np. tak, że akceleracja filmów się sypała w grafice. Dlatego radziłem, aby postawić system na HDD testowo i szukać dalej, żeby się upewnić co do przyczyny bez szalonych ruchów.
Jednak w domowych warunkach nie zawsze jest dostęp do podzespołów na wymianę, a do tego zajmuje to czas.
Najgorzej jak jest kilka problemów, np. dysk plus chipset itp.