SARS-CoV-2 i COVID-19

Jak dobrze, że są memy, bo człowiek by oszalał :slight_smile:

1 polubienie

Nawet IPA (spirytus techniczny) podrożał przez panikę.

Podrożał? Parę dni temu (poniedziałek?) zamawiałem na Allegro w zwykłej cenie.

Jak wódy braknie to podrożeje borygo i woda brzozowa :slight_smile:

1 polubienie

Albo ekstrakt waniliowy, chyba że od laski alkohol stracił moc.

Na nasze szczęście w TYM kraju nigdy nie zabraknie.

photo_2020-03-04_14-34-02

Ja pisałem do Komputronik czemu takie braki w laptopach to odpisali “Ogólnie przez sytuację na świecie z powodu koronawirusa brakuję towarów i produkcja w Chinach obecnie stoi w miejscu.” i co o tym myśleć :thinking:

Znalazłem ciekawe statystyki, nie jestem pewien w ilu procentach są prawdziwe i są dość nie stałe bo cały czas rosną lub maleją :

https://www.worldometers.info/pl/

Kilka przykładów :

2.327.178 Zgonów z powodu chorób zakaźnych w tym roku
1.362.609 Zgonów dzieci poniżej 5 roku
7.618.341 Aborcji w tym roku
55.409 Zgony matek w czasie porodu w tym roku
41.613.818 Osób zakażonych HIV/AIDS
301.357 Zgony spowodowane przez HIV / AIDS w tym roku
1.472.296 Zgonów spowodowanych rakiem w tym roku
175.839 Zgonów spowodowanych malarią i w tym roku
6.666.085.432 Papierosów wypalonych w tym roku
896.156 Zgonów spowodowanych paleniem papierosów w tym roku
448.361 Zgonów spowodowanych alkoholem w tym roku
192.235 Samobójstw w tym roku
71.715.086.924 Pieniędzy wydancyh na narkotyki na świecie w tym roku
241.990 Śmiertelnych ofiar wypadków drogowych wypadków drogowych w tym roku
7.769.001.672 Obecna populacja na świecie
25.115.747 Urodzeni w tym roku
168.913 Urodzeni dzisiaj
10.544.192 Zmarli w tym roku
70.914 Zmarli dzisiaj
14.571.554 Tegoroczny przyrost naturalny

Więc chyba więcej śmierci powodują ludzie, niż jakieś wirusy…

+coś takiego chyba mniej aktualne bo z 2016 :

Mam jeszcze takie coś :

Z 2018 roku…

• “Na świecie żyje w tej chwili ponad 7,5 miliarda ludzi. Od początku tego roku urodziło się już 46 milionów dzieci, czyli więcej niż mieszka ludzi w Polsce. Długoterminowe prognozy Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) mogą przerazić, bo do 2100 roku ma nas być na Ziemi aż 11 miliardów. Czy jesteśmy w stanie gdzieś tych ludzi pomieścić, a może grozi nam przeludnienie?
    Okazuje się, że wcale nie jest nas aż tak dużo, a wręcz przeciwnie, bo Ziemia wydaje się być wyludnioną planetą. Dlaczego? Ponieważ połowa populacji świata mieszka zaledwie na 1 procencie powierzchni lądów. Co więcej, połowa ludności zamieszkuje Azję, a dokładniej zaledwie 6 krajów, gdzie mieszka 46 procent światowej populacji.”

• “Rozproszenie ludności stale się zmniejsza na rzecz powiększających się miast. Niektóre z nich zasługują na miano megametropolii. W Tokio, stolicy Japonii, wraz z przedmieściami mieszka ponad 40 milionów ludzi, czyli więcej niż w całej Polsce.”

“Żółtym kolorem oznaczył miejsca, gdzie w dużej koncentracji mieszka połowa populacji świata. Druga połowa mieszka w dużym rozproszeniu na czarnej powierzchni.”

Najgęściej zaludnione obszary na naszej planecie w Indiach i Chinach, więc nie dziwne że w Chinach najwięcej jest przypadków

“Gdy mówimy, że Chiny i Indie są najludniejszymi krajami na świecie, zamieszkiwanymi w sumie przez 2,5 miliarda osób…”

“Mimo, że Ziemia wciąż nie jest przeludniona pod względem zajmowanej przez nas powierzchni, to jednak z uwagi na problemy z produkcją żywności, nadmiernym przełowieniem ryb, skażeniem gleby i powietrza oraz wykorzystanie surowców mineralnych, już owszem.”

Wszystko co napisałem to prawda lub wielkie kłamstwo, wiecie jak jest w internecie :thinking:

Gęstość zaludnienia (osób/km²) stan z 2018…
600px-Earth's_City_Lights_by_DMSP%2C_1994-1995_(large)
Stałe źródła światła w nocy…

Ale się rozpisałem :+1::neutral_face:

+filmik

UWAGA ! DANE PRAWDOPODOBNIE SĄ PRAWDZIWE !

Z wikipedii :

Kilka jeszcze z Onet :

1. dżuma Justyniana - w połowie VI wieku, na terenie Bizancjum. Pandemia dżumy dymieniczej stała się przyczyną śmierci 40 procent mieszkańców Konstantynopola, a według badaczy, dotarła nawet do Afryki Północnej oraz środkowej części Azji i Europy, gdzie mogła być przyczyną śmierci aż 60 procent chorujących;

2. czarna śmierć - choroba wywoływana przez pałeczki dżumy (Yersinia pestis). Prawdopodobnie wybuchła w Chinach lub w Azji Środkowej, przez Jedwabny Szlak przedostała się na Krym w 1346 roku, skąd rozprzestrzeniła na basen Morza Śródziemnego i Europę. Prawdopodobnie przenoszona przez pchły pasożytujące na szczurach. Choroba zabiła około 200 milionów osób. Epidemie dżumy pojawiały się dość regularnie do ok. XVIII w.;

3. ospa prawdziwa - czarna ospa - w XVI w. zdziesiątkowała Amerykę Południową i Północną, największe żniwo zebrała wśród Inków i Azteków, oraz rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. W latach 1636-1698 w Bostonie miało miejsce 6 epidemii tej choroby. Pandemie czarnej ospy w XVIII w. w Europie odebrały życie około 60 milionom ludzi;

4. wielka zaraza w Londynie 1665-1666 - nieznana choroba została przywieziona na holenderskich statkach do Anglii. Prawdopodobnie była to dżuma, która zabiła około 100 tysięcy osób

5. dżuma w XIX wieku, która wybuchła w Chinach (Yunnan) i stopniowo ogarnęła inne kontynenty. W samych Chinach i Indiach było około 12 milionów śmiertelnych ofiar. Uznawana za jedną z największych pandemii, jakie pojawiły się na świecie

6. cholera w XIX w. - w samych Indiach około 40 milionów, w Europie i Ameryce ok. 100 tysięcy;

7. grypa hiszpanka 1918-1919 - największa pandemia grypy w dziejach ludzkości, ogarnęła niemal wszystkie kontynenty, powodując śmierć około 100 mln osób.

8. ? Jakie żniwa zabierze koronawirus ? Czy zaliczy się do pandemii ? O to jest pytanie…

(Punkt 8 sam dopisałem)

Info na ten tydzień :

• Z powodu zarażenia się koronawirusem zmarły na całym świecie 3283 osoby, zaraziło się nim 95059 osób. 53014 osób uznaje się za wyleczone, zobaczymy jak sytuacja się rozwinie, czy wymyślą szczepionkę na czas, czy czeka nas apokalipsa w stylu jak z filmów Zombie tylko bez Zombie, koniec świata te sprawy, makarony już wykupują to pewnie schrony w piwnicy też zaczęli budować…

W ostatnich 10 latach Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła pięciokrotnie zagrożenie pandemią:

• w 2009 r. z powodu wirusa grypy H1N1;
  • w 2014 r. – polio; 2014 r. – wirus ebola;
  • w 2016 r. – wirus Zika;
  • w 2019 r. – ponownie ebola.
  • w 2020 r. - koronawirus <to ja pisałem

Może to co napisałem nie ma sensu może ma, ja tego nie wiem czy to ma sens :stuck_out_tongue_closed_eyes::thinking:

Tak działa wpływ mediów na lemingi. Lemingi lecą do sklepów i kupują co popadnie. Podobno w moim mieście stwierdzono pierwszą osobę zarażoną wirusem w Polsce, podobno, szpital w mieście objęto kwarantanną, a na wyniki trzeba czekać kilka dni, ale lekarze są już pewni na 200%.

W mojej opinii wirus nie istnieje i ma na celu odwrócenie uwagi od innych istotnych rzeczy, tzw. temat zastępczy. Media sieją panikę, ludzie zachowują się jak idioci, ale chyba tylko poza moim miastem, w którym podobno lekarze twierdzą, że objęli kwarantanną osobę na 200% zarażoną wirusem, ale na wyniki trzeba czekać. Większość społeczeństwa łyka wszystko jak pelikan.

Ludźmi, którzy się boją, latwiej manipulować. Zasada stara jak świat.

@Radek68 stosowne wideo… hahahahahhahahha, gość dalej myśli, że ten wirus narodził się w Chinach :slight_smile:

3 polubienia

Spisek finansistów i polityków.

Z Chin, czy Włoch - to do polski przylazł ten mikro-szkop - reszta, to nie dać się opanować niemcofobii.
Ja tam stary i mnie już nie szkoda, ale mam swój sposób na grypy, zapalenia płuc…
Co parę lat wysoka gorączka dopadała i były takie atrakcje, że ledwie się chodziło.
Wtedy herbatka z nagietka po 4 torebek trzy razy dziennie. To najsilniejszy antybiotyk w przyrodzie i do tego dobra osłona antywirusowa.
Fakt - wybije wszelką florę bakteryjną, najwyżej człowiek dostanie rozwolnienia, ale chwilowego. A co to znaczy, gdy już 40 stopni gorączki?
Po czterech dniach szedłem z żoną do lekarza rodzinnego.
Mówiła zawsze w takich przypadkach - u państwa nie ma już grypy, ale skutki są jeszcze, bo płuca jak po wojnie. Zawsze dodała coś na wzmocnienie.
Tak było od jakich 15 lat. Dowód niezbity - żyję jeszcze i nie zabity przez grypę.
30 saszetek nagietka - niecałe 6 zł. Mam zapas i wiszi mi ta i następne odmiany grypy.

W razie infekcji, gorączki i atrakcji choroby - tankuję nagietka 4 dni.
Z 15 lat nie musiałem kupować antybiotyków, a ja mam silne alergie na wiele leków chemicznych.

Ja tam bardziej boję się paniki ludzi niż jakiegoś wirusa :neutral_face:

1316760924_by_Luelos_600-1

1393930495_oiukev_600-1

1308552522_by_KruszonPro_600-1

1256899444_by_Hildzio_600

Tak mnie naszło na podzielenie się tymi przemyśleniami…

1 polubienie

Tak jak mówiłem: długość życia + wiek i choroby towarzyszące, nie śmiercionosna epidemia. :wink:

The health ministry says the average age of deaths from the coronavirus is 81.4 years.

“Issac Newton ukończył Principia Mathematica, kiedy uniwersytet w Cambridge został zamknięty z powodu zarazy”.

źródło: https://medium.com/@jesion/dlaczego-powinniśmy-się-przejmować-często-zadawane-pytania-i-odpowiedzi-dotyczące-covid-19-2d30e25cfe2e

ps.

Ludzie się jednoczą przeciwko wspólnemu zagrożeniu. W przypadku chorób zakaźnych, źródłem zagrożenia, jest każdy inny człowiek, od którego można się zakazić.

1 polubienie

Acha

A gdzie rząd? Powinni wprowadzić stan wyjątkowy a zachowują się, jakby nic się nie działo.

Na razie mamy 22 chorych, ofiar śmiertelnych brak. Stan wyjątkowy w tej sytuacji byłby tylko niepotrzebnym dolewaniem oliwy do ognia.

1 polubienie

W temacie wirusa SARS-Cov-2 i choroby COVID-19 którą powoduje, polecam dwa filmy:

1. Dlaczego TEN wirus jest inny? (Nauka. To lubię)
  1. Czy koronawirus może zniszczyć ludzkość? (Uwaga! Naukowy Bełkot)
1 polubienie

Dodam jeszcze do tego jeden film sprzed tygodnia. W jego opisie jak zwykle jest piśmiennictwo i źródła na których autor się opierał.