Strona DP = nadmierne użycie CPU/RAM

błędy
protal

(MartinaNeumayer) #1

Hejka wklejka :wink:

Powiedzcie mi proszę, czy wam także podczas otwierania DP skacze momentalnie i dość mocno użycie zasobów procka, czy to tylko u mnie się takie cudactwa wyprawiają?

Otwarcie kilku kart z newsami na raz jest praktycznie niemożliwe, bo wszystko po chwili zamarza.
Do tego przeglądarka z miejsca wciąga masakryczną ilość pamięci.
Dzieje się to od bodajże dwu, albo trzech dni.

Przeglądarka: Chrome 63.0.3239.90 - gałąź beta.
Oesy, na których sprawdzałam: Mint 18.3 oraz Solus 3.x - oba z aktualnymi paczkami. Kernele standardówki z systemowych reposów.
Dzieje się to także spod sesji “live” obu systemów wraz z czystymi przeglądarkami.

Załączyłam wynik z “inxi -Fxz” z Miętówki, bo ją mam pod ręką aktualnie.


(krystian3w) #2

W sumie na 8 letnim komputerze to mam skok użycia procesora do 90% jak się ładują z 3 artykuły i potem spada do 50%.

Z racji na wiek nie brał bym tego na poważnie i też że używam Windows 10.
I pamięci też jest za mało 1,5 GiB a przydałyby się z 4 GiB.


(MartinaNeumayer) #3

Tu w tym lapcioczku mam właśnie 4 z czego część brana jest dla grafiki. Takie sobie coś do przeglądania sieci i niczego więcej. Troszkę lepsza maszyna do pisania.
Ale jeszcze kilka dni temu było okej. Mogłam otworzyć kilka, czy kilkanaście kart tutaj i było normalnie.
Dziś to jakaś żółwiowa masakryczność pomroczna.
O! Nawet teraz pisząc tu na forum już czuję przycinki, a tylko ta strona jest otwarta jakieś 15-20 minut.


(Bogdan_G) #4

To ja mam lepiej na 11 letnim pc. Po wejściu na DP, albo na kliknięciu w newsa, mam skoki CPU do 60%. Ale w półtora sekundy spada do 0%. Jest to jedna z najlżejszych stron po załadowaniu.
Jeszcze w palemoon 27.7.0 mam malutkie zużycie RAMu.


Nie obserwuję, żeby ostatnio cokolwiek zbytecznego ładowało się na stronie portalu. Tak mam w basilisk nightly FF55, czy w Firefoxie 51.


(MartinaNeumayer) #5

Odpaliłam FF i próbuję pisać z niego teraz, ale niewielkie różnice, szczerze mówiąc.


(krystian3w) #6

A ja jakoś nie jestem przekonany by się przenosić na Waterfox, Palemoon czy inne forki jak nie ogranicza mnie Windows i nie potrzebuje starych dodatków.


(gunter) #7

Chromium 63.0.3239.84

Wyciągnąłem takiego złoma, do sprawdzenia:

    System:    Host: jasid Kernel: 4.14.0-1-686 i686 bits: 32 gcc: 7.2.0
               Desktop: Openbox 3.6.1 Distro: Debian GNU/Linux buster/sid
    Machine:   Device: laptop System: TOSHIBA product: Portege R500 v: PPR50E-05600NN5 serial: N/A
               Mobo: TOSHIBA model: Portable PC v: Version A0 serial: N/A
               BIOS: TOSHIBA v: Version 1.60 date: 03/04/2008
    CPU:       Dual core Intel Core2 U7700 (-MCP-) 
               arch: Conroe rev.2 cache: 2048 KB
               flags: (lm nx pae sse sse2 sse3 ssse3 vmx) bmips: 5320
               clock speeds: max: 1330 MHz 1: 1060 MHz 2: 800 MHz
    Graphics:  Card: Intel Mobile 945GM/GMS 943/940GML Express Integrated Graphics Controller
               bus-ID: 00:02.0
               Display Server: X.Org 1.19.5 driver: i915
               Resolution: 1280x800@60.01hz, 1920x1080@60.00hz
               OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel 945GM x86/MMX/SSE2
               version: 1.4 Mesa 17.2.5 Direct Render: Yes
    Audio:     Card Intel NM10/ICH7 Family High Def. Audio Controller
               driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0
               Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.14.0-1-686
    Network:   Card-1: Intel 82573L Gigabit Ethernet Controller
               driver: e1000e v: 3.2.6-k port: bfe0 bus-ID: 01:00.0
               IF: enp1s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
               Card-2: Intel PRO/Wireless 4965 AG or AGN [Kedron] Network Connection
               driver: iwl4965 v: in-tree: bus-ID: 02:00.0
               IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>
    Drives:    HDD Total Size: 15.5GB (76.7% used)
               ID-1: USB /dev/sda model: DataTraveler_2.0 size: 15.5GB temp: 0C
    Partition: ID-1: / size: 1006M used: 483M (48%) fs: overlay dev: N/A
    Sensors:   System Temperatures: cpu: 63.0C mobo: N/A
               Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
    Info:      Processes: 119 Uptime: 48 min Memory: 743.8/2010.8MB
               Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: N/A
               Client: Shell (bash 4.4.121) inxi: 2.3.45 

Wszystko działa normalnie, bez adblocka nawet, pięć zakładek otwartych w chromium. Na Firefoksie jeszcze lepiej, też otwarty. Jednocześnie obydwie przeglądarki, pojedynczo to będzie mniej niż 400 MB RAM-u.


(kuba3351) #8

Pewnie już zapodali jakiś skrypt do kopania kryptowaluty


(Mark7) #9

Mam to samo na W10 + najnowsza Opera - wyraźnie słychać podkręcone obroty coolera.
Ostatni proces - ponad 12% mocy CPU - dla i7-7700K + 64 GB RAM to jest dużo.

Zamykam stronę DB i natychmiast obroty spadają.


(kowgli) #10

Od jakiegoś czasu jest trend przerzucania obliczeń na użytkownika. Poczynając od lat 50’ już wiele razy to się zmieniało w jedną i drugą stronę. Obecnie jest tak. Strony WWW coraz bardziej wymagające, ale też coraz bardziej funkcjonalne. Coś za coś.


(MartinaNeumayer) #11

Właśnie… mam tak samo. Otwieram DP wentylatorek zaczyna aż gwizdać… Zamykam DP, po chwili robi się cisza, zużycie spada, ale i tak nie jest okay. Żeby okay było, muszę albo zamknąć kompletnie Chrome, albo zrestartować system i już na DP nie wchodzić. Wtedy jest dobrze, mogę sobie normalnie przeglądać strony.


(WODZU) #12

U mnie pod Windows i FF 56 podczas otwierania strony głównej DP obciążenie proca (i5-2500K) skacze na sekundę do 30%, a później buja się między 0 a 2%. W tle dodatkowo otwarte 2 karty z artykułami DP i 2 z forum DP. Po wyłączeniu blokerów skacze między 5 a 10%.
Poprawka: po wyłączeniu blokerów, po około minucie wróciło do takiego stanu jak z blokerami, czyli 0-2%.


(Bogdan_G) #13

Po każdym odświeżeniu portalu przez chwilę skacze mu.
03628
Gdziekolwiek bym zaglądnął na portal DP - są efekty początkowego spowolnienia.

Zdaje się,że było takie zgłoszenie, że portal powoli ładuje się.


(MartinaNeumayer) #14

Sprawdziłam przed chwilą. Trzy karty z DP-newsami otwarte i użycie procka w parę sekund poszło na 96%.


(daras28-82) #15

Zużywanie to jest opon lub tuszu.
w tym przypadku mamy do czynienia z użyciem.

BTW jeżeli ociążenie jest stałe to masz problem, jeżeli tylko w czasie otwierania stron to norma.
W stacji ma 4 rdzenie 4,30Ghz i potrafią się w pełni obciążyć na sekundę podczas otwierania stron.


(Direwolf) #16

Po czym piszesz:

Faktycznie, może mieć problem :smiley:
Przyganiał kocioł garnkowi.

@MartinaNeumayer

U mnie też wentyluje, ale nie dostaje zadyszki. Normalnie ktoś poleciłby Ci zrobienie checka pod kątem syfu, ale przecież masz Linuksa, więc na wszystko jesteś odporna :smiley:

P.S. SweetBitch - nie ma co, nazwa hosta nie do przebicia :smiley:


(Ernest Magnus) #17

U mnie strona DP z artykułem, czy otwarcie kilku artów na raz, używa procka tylko na chwilę, potem się uspokaja na 1-3 %. To normalne.

Ale zauważyłem, że jak otworzę kartę z dużą ilością komentarzy, np. tu jest ponad 1000:

To gdy, jestem na tej karcie z załadowanymi komentarzami, procek ma stałe 30% (3 rdzenie aktywne) Ale gdy przełączę się na inną kartę, procek wraca do normy 1-3%. Ponowne uaktywnienie tej karty z tysiącem komentarzy, procek znowu na 30%.

Na stronie z setką komentarzy, idzie 10 % (dwa rdzenie aktywne).

Jak dla mnie, ten system komentarzy to muląca pętla ale sama strona, działa normalnie.


(januszek) #18

A kiedy komentarze się wczytają to %cpu spada?


(Bogdan_G) #19

W końcu spada na tej długiej stronie 15 lat DP. Na 2 rdzenie prawie 12 sekund postoju:


Jak się zezwoli na debugowanie, to efekt jest OK:

Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.9) Gecko/20100101 Goanna/3.4 Firefox/52.9 PaleMoon/27.7.0a2


(Ernest Magnus) #20

Sprawdzałem ponownie. Te 1000 komentarzy, wczytuje się u mnie 30 - 40 sekund. Potem sprawdzałem 10 minut. Zauważyłem dziś, że procesor uspokaja się (5-10%) jak się nad stroną myszką nie rusza. Jak tylko poruszać myszką, to skacze na te 30%, tak jak opisałem wyżej. Widocznie wczoraj myszką nad stroną ruszałem i było to stałe 30 %.