Studzenie Threadrippera

To mnie natchnęło… chyba wiem jak usprawnić Enermaxa, którego kupię…
Napełnię go święconą wodą! Joł!

Threadripper ma cudowną właściwość, jeśli chodzi o pokazywanie temperatur w BIOS…

… ale nic nie powiem, żebyś i Ty dostał zawału. Tak jak ja dostałem :joy:

Chyba gdzieś mi mignęło na jakimś filmiku, koleś gały wytrzeszczył, bo były nie wiem… setki stopni? Coś w ten deseń.
Nie bądź prosiak, dziel się :wink: Ja już i tak stresu mam przez tego szrota wystarczająco, wywalić 15k w kompa to nie w kij dmuchał :slight_smile:

Nie mam zielonego pojęcia jaka mądra głowa to wymyśliła, ale prawdziwą temperaturę należy policzyć samodzielnie… odejmując 27 stopni od tego co pokazuje BIOS.

Jak zobaczyłem 65 stopni w BIOS zaraz po złożeniu kompa, to solidnie się zmarszczyłem. Świeża pasta, świeże chłodzenie, a tu taki cyrk.

A skąd wiesz, że akurat 27? I czy to nie jest tak, że nim chłodzenie ruszy to jest skok a potem się stabilizuje?

Tak jest w pierwszej i w drugiej generacji:

https://pclab.pl/art78574-25.html

(wpisz w wyszukiwarkę “27”)

Jak jest w trzeciej? Sądząc po lekturze internetów chyba tak samo:

https://community.amd.com/thread/247177

Czyli szaleństwa ciąg dalszy… nie tylko ręce opadają. Dobrze, że nie trzeba pochodnej z całki liczyć.
A to dziwactwo występuje w każdym przypadku czy tylko podczas kręcenia przez PBO?

To domyślne wskazanie “systemu”. Potrafi napsuć krwi :wink:

Dzięki że się podzieliłeś, zawsze to o wylew krwi do mózgu mniej… może sam zawał przetrwam :wink:
Ciągle się waham czy jednak nie wbić w Ryżego topowego zamiast Threadrippera, a za rok/dwa zmienić platformę. Skok i tak odczuję, a kupy problemów wieku niemowlęcego uniknę. Hm…

Ryzen to platforma dla graczy, streamerów, grafików. Threadripper to programiści, wirtualki, rendering. TR4 nie boi się dużej ilości RAMu :slight_smile:

Chwilowa zmiana tematu, dość ciekawe… zważywszy że z 2012 roku:

Jakbyś gdzieś trafił tę obudowę taniej niż tu, czyli 729:

https://www.proshop.pl/Obudowa-komputerowa/Fractal-Design-Define-7-Black-Solid-Obudowa-komputerowa-Miditower-Czarny/2832595

to daj znać.

159,90 EUR to cena wyjściowa. Może być ciężko.

W detalu, ale hurtownicy mają upusty.

No ja tylko detal… dwa Ryzeny nie robią ze mnie hurtownika :joy:

Chodziło mi o to, że jak taki x-kom czy brzoskwinia weźmie 1000 obudów to dostaną taniej i może od nich być relatywnie mniej, tak działa handel.

Jak się pojawią w x-komie, to możesz pożebrać o zniżkę. Ale na wiele nie licz :wink:

A właśnie! Czy taki x-kom lub morel jak mu przed nosem pomacham cpu, mobo, ramem i casem za ponad 10k to nie da odczuwalnego rabatu? To już nie klient z 5 stówkami jakby.

Morele nie chciało dać mi rabatu w grudniu zeszłego roku. Napisali, że i tak stosują najniższe ceny na rynku. A zostawiłem u nich jakieś 20k (trzeba było wydać budżet). No ale może Ciebie potraktują inaczej. Warto spróbować.

Ok, to j…ć ich… nie będę januszexował :wink:
To chyba dziś lub jutro kupię tę obudowę na dobry (fal)start.