Witam, system Windows 7 32-bitowy. Jesteście chyba moją ostatnią deską ratunku przed formatem. Otóż… Ostatnio system strasznie się zawiesza. Po starcie zwiecha (pasek start nie odpowiada, nie można wejść do folderów, uruchomić aplikacji). Po pewnym czasie wszystko zaczyna chodzić w miarę normalnie i to co próbowało się wcześniej uruchomić, uruchamia się natychmiast zalewając mnie uruchomionymi aplikacjami, otwieranymi folderami itp. Próba uruchomienia aplikacji lub próba zainstalowania czegokolwiek zajmuje tyle czasu, że szok. Oczywiście zwiecha systemu. Jednym słowem komfort pracy zerowy i nic nie da się zrobić. Naprawdę jeżeli nie pomożecie to zostanie tylko format, bo nie mam już pomysłów co może być. Procesy zbędne są wyłączone ale to nic nie pomogło. Nie przypominam sobie, żebym coś ostatnio instalował, więc raczej wadliwa instalacja odpada. Chociaż mogę się mylić. Między uruchomionymi aplikacjami mogę się poruszać tylko przez win+tab lub win+shift+tab. Czy ktoś mógłby mi pomóc w tej sprawie? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Wykluczyłeś możliwą infekcję? Jeżeli nie to wykonaj pełny skan, wszystkich partycji: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … lware+1.38
Daj znać o wynikach, jeżeli coś zostanie znalezione to trzeba będzie poprosić Moda o przeniesienie do działu “Bezpieczeństwo”, gdzie zostanie przeprowadzone fachowe czyszczenie systemu. Jeżeli nie będzie infekcji to będziemy myśleć dalej co zrobić z Twoim problemem.
Było przeprowadzone skanowanie… Wykryło jednego robaka z tego co pamiętam i jeszcze coś. Usunąłem ale problem nie zniknął…
A ja proponuje, wyłączyć wszystkie programy z Autostartu a następnie wyczyścić rejestr. Następnie odinstaluj wszystkie programy, których nie używasz. Polecam CCleaner.
Autostart wyczyszczony ze zbędnych programów… CCleaner też zrobił swoje i problem dalej występuje… Co do deinstalacji niepotrzebnych programów to raczej takowych nie mam. Zawsze któryś się przyda prędzej czy później. A logi nic nie wykryją?
Jaki masz program zabezpieczający? Twoja sytuacja wygląda jakby coś na starcie maksymalnie obciążało CPU, stąd problemy. CPU nie wyrabia. Domyślam się że uruchomienie Menadżera Zadań zaraz po starcie jest nie możliwe?
W menu start wpisz msconfig -> otwórz wynik wyszukiwania-> zaznacz opcję “uruchomienie diagnostyczne”-> Zastosuj OK-> restart-> daj znać jaki efekt.
Pozwoli nam to potwierdzić lub wykluczyć ewentualny problem z systemem.
Właśnie o to chodzi, że jest możliwe czasami… Próbowałem odinstalować np Enterprise Architecta i zwiecha. Koniec deinstalacji niestety. Jak sprawdzałem użycie procka w Menadźerze, to jest w normie… nawet do 60 nie dochodzi - wiadomo skacze ale 100 nie ma… Dziwna sytuacja, bo jak klikam zastosuj w tym miejscu, które wskazałeś, to wskaźnik wraca na “Uruchamianie selektywne”…
A jak jest w trybie awaryjnym?
W trybie awaryjnym uruchamiane są tylko te programy, które są niezbędne do pracy systemu. Czyli nie są ładowane wszystkie sterowniki itp. - w przeciwieństwie do zwykłego trybu.
Panel sterowania\System i zabezpieczenia\Narzędzia administracyjne \ Podgląd zdarzeń (albo logo Windows + R, eventvwr, OK).
Spróbuj poszukać w Dziennikach systemu Windows błędów zaraz po uruchomieniu komputera.
Czy może pojawiają się niebieskie ekrany? Jeżeli tak:
bsod-0x7e-netio-sys-przy-malym-stresie-hd5770-t482499.html#p3042458
Infekcja? Może wykonaj i wklej na forum log z OTL.
zasady-wklejania-logow-forum-tytulowania-tematow-t253052.html
otl-gmer-rsit-dss-inne-instrukcje-t370405.html
Później możesz nacisnąć przycisk wykrzynika w prawym górnym rogu Twojej wiadomości i poprosić moderatora o przeniesienie tematu do działu Bezpieczeństwo. Tam najprędzej ktoś sprawdzi log.
W ostateczności reinstalacja Windows 7
naprawa-windows-wirusy-brakujace-pliki-t476472.html#p3005687
procedura-naprawy-systemu-windows-przez-nadpisanie-t447116.html
Ale do tego potrzebujesz płyty Windows, a nie żadne recovery z laptopów, chociaż i przywrócenie systemu z recovery przyniosłoby efekt. Dlaczego ja preferuję instalację systemu z czystej płyty. Zobacz: windows-odzyskanie-systemu-pliku-vhd-t483075.html#p3044595 (od “propozycja druga”).