Ja jestem ciekaw czy ty naprawdę tak bardzo przestrzegasz tego dystansu i higieny z których kpisz, gdy jesteś 12 godzin na służbie?
A ja tylko przypomnę, że dystans, higiena, dezynfekcja i prawidłowo noszone maseczki, to nie gwarancja uniknięcia wirusa (czy jego przekazania), a jedynie metody na zmniejszenie ryzyka.
To tak oczywiste, aż dziwne, że trzeba tłumaczyć.
PS. Zmniejszenie ryzyka nie tylko przed SARS-CoV-2, ale też przed innymi wirusami i bakteriami, które mogą być przenoszone drogą kropelkową czy przez powierzchnie.
Staram się przestrzegać choć przyznaję że kilka razy w zamyśleniu nie zachowałem odpowiedniego odstępu w kolejce. W komunikacji zaś zachowanie owego odstępu jest iluzją. O masce nie zapominam.
Zachorowałem na wiosnę, kiedy jeszcze powszechne było przekonanie że to coś podobnego do grypy i nie wypracowano jeszcze zasad powstrzymywania. Kiedy wprowadzano zalecenie noszenia maseczek ja już leżałem w szpitalu.
Czego najlepszym przykładem jest ograniczenie zakażeń zwykła grypa w tym roku - praktycznie nie występuje.
Czyli wypadałoby zobaczyć ile przypadków grypy było rok wcześniej. Tę wartość odjąć od zachorowań na COVID i wyjdzie faktyczna ilość przypadków Covid
Głos rozsądku w mediach mainstreamowych. Zgadzam się z tym doktorem w 99%. On stara się ubrać to wszystko w ładne słowa. A ja powiem po swojemu. Cały ten wirus jeżeli już zabija to ludzi starszych z chorobami współistniejącymi a więc właściwie dokonuje selekcji naturalnej jednostek chorych i starych. A cierpią przez to niestety wszyscy. Łącznie ze zdrowymi i młodymi. Czas zakończyć to szaleństwo. I pierwsze oznaki nieposłuszeństwa obywatelskiego właśnie się pojawiają na horyzoncie. Mam nadzieję ze po 18 stycznia bunt przedsiębiorców wjedzie na pełnej kurtyzanie.
… bo to jest prawda, przecież epidemie zawsze zbierały największe żniwo wśród najsłabszych. Od czasów starożytności padał stary i głodny chłop, nie najedzony szlachcic.
Na dobrą sprawę lockdown powinien dotyczyć właśnie seniorów, albo inaczej: prośba o stosowanie się dla własnego bezpieczeństwa. Oczywiście ludzie młodzi też będą umierać na COVID, jednak będzie to minimalny odsetek, a globalny kryzys ekonomiczny będzie i już jest śmiertelny dla milionów ludzi. My to widzimy na przykładzie drożejących laptopów z Chin, a na Filipinach czy w Jemenie ludzie umierają z głodu, gdyz… nie ma zagranicznych bankomatów (turystów).
Ty już w chwili poczęcia byłeś sierotą? Masz ojca i matkę? O dalszych protoplastach nie wspominam, bo miałbyś do ich życia szacunek.
Albo Twoi wstępni są jeszcze piękni i młodzi i co cię obchodzą rodzice innych. Moja matka ma 89 lat. W/g ciebie ten wiek to już wybryk natury.
A nie. Ty jeszcze nie przekroczyłeś 40-tki! Nie nabyłeś praw emerytalnych ( ach te magiczne 15 lat, ale coś mi tu śmierdzi w twoich zwierzeniach).
Nie masz żony ( coś tam wspominałeś o powodzeniu u kobiet, blabla) i dzieci tym bardziej…
Ty urodziłeś się za późno. I nie w tym kraju a który znasz z historii. Aaa. Raczej nie znasz…
Jeszcze raz ten cytacik:
Ty cierpisz najbardziej! Żesz kuźfa - Polacy muszą na takiego BYKA niebieskomundurowego płacić podatki. Jak ty przeszedłeś selekcję? Zgroza.
To jest darwinizm społeczny. To bardzo dobra ilustracja, tego, że niektórzy ludzie, mentalnie utknęli w XIX wieku.
… inni natomiast nadal żyją w czasach Gierka, “państwo ma dać pieniądze”.
Nie mówię, że nie, ale Covid i odbudowa gospodarki będzie kosztowna, podobnie jak upadek. Na ratowanie systemu zaciągamy kolejne pożyczki, w formie obligacji etc. Ktoś to będzie musiał spłacić, a spłata będzie się wiązała przez XX lat z mniejszymi wydatkami np. na służbę zdrowia czy emerytury, czyli społeczeństwo i tak poniesie koszty załamania w postaci braku badań czy braku pieniędzy na leki, tyle, że odroczone w czasie i mniej medialne.
Model socjaldemokratyczny, który jest zaprzeczeniem darwinizmu społecznego i kładzie nacisk na ochronę słabszych członków społeczeństwa, jest całkiem skuteczny jak wykazuje choćby przykład Skandynawii i Niemiec. Od dekad jest tam stosowany a gospodarki mają się nieźle.
Oczywiście, taki tez model widziałbym w PL. Niestety tamte kraje “stać na więcej”, tomograf kosztuje tyle samo dla szpitala w Oslo i Warszawie, a ten pierwszy ma więcej PLN niż my.
O ile mielibyśmy realne wsparcie państwa socjalnego i wysokie podatki, to ja to rozumiem. Natomiast państwo populistyczne i podatki w imię łatania dziur, to jestem na nie.
Mamy 2021 rok, 30 lat od zmiany systemu i nikt nie ma jaj, by zreformować zus i wprowadzić cos na kształt emerytury obywatelskiej, nawet i dla 65 latek. Niekoniecznie bardzo wysokiej, ale wyższej od minimum socjalnego, bo obecnie…obniżamy wiek!
Pytanie czy stać ich bo mają więcej, czy mają więcej bo socjal jest korzystny dla gospodarki.
Przez trzy dekady ta druga teza była w Polsce wyklęta, jednak przyszedł PiS (którego jak wiadomo nie znoszę) i ją udowodnił. Przed epidemią gospodarka polska stała całkiem nieźle.
4 osoby zmarły, a 80000 zaszczepili, czyli 0,005% osób w podeszłym wieku ma powikłania groźne dla zdrowia. Ciekaw jestem jaki procent ludzi ma powikłania po ibupromie
Jest, do pewnego stopnia.
To znaczy socjal dla grupy osób średnio lub zamożnych nie podniesie znacząco wydatków na konsumpcję, nastąpi akumulacja w postaci akcji, obligacji, czasem mieszkania.
Lokalna gospodarkę napędzi socjal kierowany do najbiedniejszych, czyli bezrobotnych/zarabiajacych minimalną/ emerytów/niepełnosprawnych. W ich przypadku te pieniądze będą wydane, nowa pralka, remont łazienki, jakieś wyjazd. Jasne bogaty tez pojedzie na wakacje, ale on ma też 20/30 dni w roku i pojedzie na Malediwy, a emeryt na turnus do Ciechocinka, w październiku bo taniej i pogoda jeszcze dobra.
Te cztery osoby mogą nawet mieścić się " w statystycznej szansie na zgon bez dodatkowego powodu". Jednak fakt, warto to obserwować, bo babka chce iść się zaszczepić.
Region Uppsala poinformował o śmierci 97-letniej osoby, będącej pensjonariuszem domu opieki, dzień po przyjęciu szczepionki. Podobne zdarzenie miało miejsce w Kalmarze i dotyczyło 85-letniego mężczyzny mającego wiele chorób. Zmarł z powodu niewydolności serca.
Szok, przecież ta szcepionka ma dawać niesmiertelność!!!
No to w sprawie socjalu jesteśmy zgodni.
W Niemczech przedwczoraj w związku z COVIDem zmarło ca 1200 osób…
Edit: wczoraj też…
Logika uczy że jeżeli ktoś zarażony umrze to nie umiera na COVIDA (jak wiadomo statystyki są celowo zawyżane),
ale jeżeli umrze ktoś zaszczepiony to z powodu szczepionki.
To logiczne.