Postawiłem W10/64 na nowym dyski ssd, po instalacji Thunderbirda ( od zera) mam problem z „szatą graficzną”, cokolwiek nie znaczy .
Folder wiadomości zajmuje mi całą kartę, wcześniej było tak, że wiadomości zajmowały połowę strony ( w pionie ), druga połowa dolna służyła na redagowania i wysyłania odpowiedzi, po prawej stronie były „guziki” usuń, odpowiedź, itd., których teraz nie ma. Jak wrócić do tego ustawienia?, walczę od wczoraj i nic.
Menu widok i wybierasz „pionowy”
Mam układ „pionowy” od początki i nic. Od góry do dołu w pionie wiadomości, tj. cała strona.
Mam po włączeniu „klasyczny” jest przepołowiona strona , chociaż u Ciebie widzę jest wyłączony klasyczny.
Może w starej instalacji miałeś jakiś dodatek, który modyfikował wygląd interfejsu?
Ja tam raczej daleki jestem od instalowania dodatków, czy wodotrysków. Moja dewiza to „trendline” jak w przypadku aut
Przy okazji wyszła dziwna sprawa z Thunderbirdem, zapewne nie pamiętasz ale pomagałeś mi kiedyś w sprawie usuniętych wiadomości folderu „wysłane” na serwerze Interii. Fachowcy od Interii 3 miesiące próbowali i zakończyli podsumowaniem, że wina jest po mojej stronie, - mam źle zainstalowany Thunderbird itd., - przyjąłem za pewnik.
W skrócie: klient poczty TB na komputerze - pojawił się drugi katalog „wysłane”, kombinuję i widzę, że na serwerze Interii (imap) mam pusty katalog „wysłane”, także w przypadku awarii komputera tracę wszystkie wiadomości z tego katalogu ponieważ TB nie ściągnie nic z serwera. I teraz tak się stało niestety, padł twardy dysk z systemem.
Stawiam, windę na nowo, instaluję Thunderbirda (od zera) i ku mojemu zdziwieniu znowu mam dwa katalogi wysłane ale o dziwo wszystkie wiadomości „wysłane” wróciły , tylko skąd skoro na Interii ten katalog jest od tamtego czasu pusty?
Nie wiem Może teraz masz „dobrze zainstalowany Thunderbird”?
ps. moim zdaniem najlepiej zmigrować na konto gmail i używać go przez przeglądarkę
No właśnie nie, bo znowu są dwa katalogi „wysłane”. Wrzuciłem do TB inne konto także z Interii i tutaj jest normalnie , jeden katalog „wysłane”, na serwerze w „wysłanych” te same wiadomości co na kompie w TB, więc gitara.
O kurcze, nie mam żadnego doświadczenia w te klocki. Gdzieś czytałem, że konta gmail są zaraz powiązane z kontem Google, sms-y itd. do identyfikacji, ciut za dużo jak na moją słabą główkę, hehehe. Natomiast w Interii jestem ponad 20lat i oprócz tego przypadku wszystko było ok.
Może zainstaluj betterbird.
Wow a cóż to za „stwór”, czytam teraz, ze to jakiś klon TB, czy on jakoś kompiluje z TB?. Można równolegle instalować?, bo wtedy na próbę bym wrzucił. Muszę poczytać jak wrócę wieczorem, dzięki fest za propozycję
Można, twórcy piszą, że może działać równolegle z otwartym Thunderbirdem i nawet można wrócić na stare śmieci bez reperacji profilu.
Być może nowy wygląd to wina skoku ze 115.15 na 128.3 (z jego nowymi błędami). Wtedy trudniej wrócić na 115 z łatkami pod 7 i 8.1 (jakby stary układ wrócił) Osobne profile dla każdej instalacji Thunderbirda | Pomoc dla programu Thunderbird - polisami trzeba by się przyczepić do wydania 115 lub zablokować aktualizację i ręcznie instalować poprawki bezpieczeństwa co miesiąc.
Jeszcze walczę z komputerem po instalacji nowego dysku systemowego, niestety u mnie dopieszczenie W10 zawsze trochę trwa, zazdroszczę tym to mówią, nową windę stawiam w 30 minut i szkoda czasu na backupy itd. Potem biorę się za pocztę.
I widzisz Twoje „dopieszczanie” to pewnie źródło problemów. Stosowanie się do dziwnych porad z Youtube (pewnie taką poradę zastosowałeś w Thunderbird i teraz nawet o tym nie pamiętasz), „usprawnianie”, „optymalizacja”, „wyłączanie” śledzenia i tak dalej może działać w aktualnej wersji systemu - pytanie jak długo? Czy po większej aktualizacji (jeśli będziesz miał szczęście) nie powróci do stanu domyślnego. Jeśli pecha to zaczną się błędy lub/i programy nie będą działać.
Chcesz dobrze działającego Windows to pozostaw go jak najbliżej ustawień domyślnych - swoją prywatność już dawno temu sprzedałeś na dziesiątki sposobów.
Zawsze i wszędzie unikam wodotrysków .
Nie dopieszczałem nigdy TB, instalacja od zera bez dodatków.
Już dawno przestałem używać ziemniaka zamiast PC. Są podzielone zdania na temat wyglądu Windows 11 (mi się podoba. Prosty przez co elegancki) - ale trudno mu wodotryski.
A wręcz przeciwnie nowe funkcje np.:
znacznie poprawiają komfort pracy na ultraszerokim ekranie.
Wiadomo tylko 12 latkowie mają dynamiczne tapety, ale w drugą stronę też przesada. W imię czego mam pracować na czymś co przypomina Windows 95?
Co nie zmienia faktu, że w poprzedniej wersji wprowadziłeś jakieś zmiany, które nie pozwalają poprawnie zainstalować ponownie klienta poczty.
Bo nie wierzę w czary - u wszyystkich innych instaluje się poprawnie. U Ciebie jednego, na złość, nie.
Ja mam W10/64 i nie emigrowałem jeszcze do 11-tki, chyba jeszcze ok. 2lat będzie wsparcie., takie tradycjonalne podejście do nowości
Jakbyś się bardzo nudził to polecam, tutaj geneza problemu:
Teraz padł mi dysk systemowy a więc zaczynam wszystko od początku. Thunderbird bez jakichkolwiek wodotrysków ponieważ dmucham na zimne ( patrz link wyżej ), godzę się z tym, że skoro na serwerze Interii mam pusty katalog „wysłane” to straciłem te wiadomości bezpowrotnie ( oczywiście IMAP ). Po postawieniu systemu na nowym dysku instaluję TB i ku mojemu zdziwieniu katalog „wysłane” zapełnił się wszystkimi wiadomościami wysłanymi, skąd TB je wziął?, skoro na serwerze zero, na dysku zero, bo nowy. Teraz nie robię żadnych kopii, kiedyś korzystałem z Mozilla Backup ale nie działa na W10 a pochodnego nie znalazłem.
Fachowcy z Interii jak się pojawił problem szukali go 3 m-ce, zakończyli twierdzeniem, że wina po mojej stronie w kliencie poczty- uznałem za pewnik. Więc jakieś czary są
Na serio nie rozumiem skoro stawiasz system na nowo czemu nie od razu 11? Nie przychodzi mi ani jeden powód by pozostać przy muzeum. Jeszcze dwa lata temu niektóre rzeczy były niedopracowane, ale dziś?
Z tego co wiem klient pocztowy może się łączyć ze skrzynką pocztową POP3 i IMAP. POP3 wszelkie zmiany wprowadzasz u siebie, lokalnie, na PC. W IMAP i na PC i na skrzynce.
Także mając ustawiony POP3 tylko pozornie kasowałeś pocztę (ciągle była na serwerze skrzynki)
Ja też obstawiam, że TYLKO WYDAWAŁO CI SIĘ, ŻE MIAŁEŚ USTAWIONY IMAP
No wiesz ciągnie wilka do lasu, ja też jestem muzealny osobnik
Ja nie jestem twardogłowy i cenię sobie każdą poradę, jeżeli jest jak mówisz to skoro nie mam imap-u, skąd nowa instalacja TB na dziewiczym komputerze pobrała całe konto poczty tj. odebrane, wysłane, robocze itd… Po wtóre info jn.
Tutaj katalogi na komputerze, dwa „wysłane” po co na co nie wiem, nie da się drugiego usunąć, jeden 357 wiadomosci, drugi pusty:
A tutaj na serwerze:
…na bank nie starszy ode mnie.
POWTÓRZĘ! Na poprzedniej wersji (przed awarią) miałeś ustawionego klienta pocztowego by łączył się za pomocą POP3. Wszelkie zmiany (m.in. usuwanie maili) odbywało się u Ciebie lokalnie. Tylko na Twoim PC. Na serwerze interii Twoja korespondencja ciągle była, bo tak działa POP3.
Instalując ponownie Thunderbirda pobrałeś ponownie pocztę, którą kiedyś otrzymałeś.
Problem nie jest w Twoich OBECNYCH ustawieniach, a w tych, które miałeś kiedyś.
tu jest podobny problem. Gdzie ktoś po przejściu z POP3 na IMAP miał podwójne foldery.
I have duplicate sets of email folders. One answer said to remove „normal” looking folder. Meaning the second listing of my email address? | Thunderbird Support Forum | Mozilla Support