Zgadza się, do niektórych modeli laptopów jest upichcony modyfikowany BIOS umożliwiający zainstalowanie niemal dowolnej karty. Ale to raczej rzadkość.
@U2W sprawdzałeś jak wyglądają przepustowości po zmianie kanału w konfiguracji sieci WIFI? Może wraz z sąsiadami wszyscy nadajecie na jednym kanale. Sprawdź też czy nie wypiął się konektor od anteny na karcie WIFI. Pamiętaj, że osobny kanał ustawiasz w konfiguracji sieci WIFI 2.4 GHz i osobny dla sieci WIFI 5 GHz. Łączyć się najlepiej do tej drugiej.
Panowie podepnę się do tematu. Czy taka karta na usb nie załatwi sprawy? np Karta sieciowa Asus USB-AC53 Nano? Wpiąłbym to w usb 3.0 i czy da się wyciągnąć te reklamowane:
Maksymalna prędkość transmisji bezprzewodowej (5 GHz): **867 Mb/s??
eh czyli tylko jakis chłyt marketingowy… jest w ogole jakas opcja na usb podlaczyc do laptopa cos co zblizy sie chociazby do tych 600Mbps? Mam światlowod w UPC 1 GB/s a technicznie laptop daje rade 300 wyciagnac
tak specjalnie zmienialem karte siecowa w nim z 4 lata temu na Karta Intel(R) Dual Band Wireless-AC 7260 ale od tygodnia mam UPC swiatlowod i nie wiem czy mi tyle w ogole potrzeba i czy da rade cos z tym zrobic.
przepraszam za język. Konto na dobreprogramy mam pewnie z 10 czy 20 lat mozna przeciez sprawdzic moje posty.
Rzeczywiscie nie chcialem zasmiecac forum i pod tym samym tematem zapytac - myuslalem ze autor tematu juz ma rozwiazany swoj problem a ktos trafiajacy na ten temat moze uzyska tez pomoc z mojego zapytania.
Moj laptop to lenovo G500 ale one wychodzily w roznych konfiguracjach chyba.
Dzieki wam wiem, ze po wifi raczej nie osiagne duzo wiecej niz 300mbps. Moj laptop 99,9% czasu lezy otwarty na polce w stoliku rtv, podpiety pod ladowarke i pod hdmi na telewizor. Mam upc swiatlowod 1 gb takze sprawdzam jakie sa mozliwosci techniczne:
albo kupienie karty sieciowej wifi i zamontowanie - tutaj pasuje nie za duzo modeli i w biosie trzeba bylo z tego co pamietam pogrzebac bo lenowo blokowalo karty- robilem to albo mialem robic w 2018r przy zmianie starej sieciowki na cos co obslugiwalo predkosci 300mbps. Mam obecnie wymieniona stara sieciowke na model Karta Intel(R) Dual Band Wireless-AC 7260 i te 300mbps osiagam. Teraz musialbym wymienic na cos wiecej a satysfakcjonowaloby mnie okolice 600mbps
Podlaczenie po usb karty sieciowej wifi
podlaczenie po usb karty sieciowej ethernet
obojetne mi czy to bedzie 2 czy 3 punkt bo mam mozliwosci po kablu tez polaczyc - kwestia co bedzie dzialac lepiej/stabilniej/szybciej/
tak dlatego ze przez lata dorzucilem ram bo to latwe plug &play, zmienilem karte sieciowa wifi co tez bylo latwe i zmienilem dysk na ssd i komputer swoje zadania ogarnia ale skoro mam swiatlowod to moze cos kupie i zmodernizuje go jeszcze teraz pod predkosci blizej 600 czy 1000mbps
KARTA SIECIOWA USB 3.0 GIGABIT LAN 100/1000Mb RJ45
Karta sieciowa eAdaptery EA-008-GIGABIT-1000Mbps
czy taakie wynalazki za 60 zl dadza rade? po wifi byloby wygodniej malutki stick podlaczyc ale po kablu moze tez lezec
PS jak moge w biosie sprawdzic czy ja 4 lata temu nie odblokowywalem go zeby inne karty sieciowe ruszyly? wiem ze placilem komus z ameryki chyba przez neta zeby mi pliki jakies ogarnal i dal mi instrukcje dosc zaawansowanych kombinacji jak odblokowac biosa i teraz nie pamietam czy to robilem i ogarnalem czy odpuscilem - mozna to sprawdzic w biosie jakos?