Wpisz hasło do konta, nie kod 2FA.
Powyżej wstawiałem zdjęcie faktury, jest tam ich nazwa i adres. Salon w moim mieście. Zrobię tak, że aktualnie kopiuję na dysk prywatny swoje prywatne rzeczy, usuwam różne apliakcje bez formata i jutro oddaje sprzęt i rezygnuję z rat.
To jeszcze nic nie znaczy - system może zostać aktywowany przy użyciu licencji cyfrowej ale z wykorzystaniem klucza transportowego. Microsoft publicznie udostępnił takie klucze i służą one jako tymczasowe (piraci używają je jako „wieczne”) do przechodzenia z jednej licencji na inną np. z Home na Pro. Najbardziej popularny klucz to ten zaczynający się od ciągu znaków VK7JG-. W necie można znaleźć listy takich kluczy ale najbardziej znana jest na githubie:
Dobrze byłoby sprawdzić licencję narzędziem: Microsoft Genuine Advantage Diagnostics Tool.
- O, nie wiedziałem, że klucze przenośne są wieczyste
- VK7JG- to jest klucz generyczny. Nie aktywuje systemu.
Wierz mi, że przy pomocy „odpowiedniego” programu aktywuje Jak nie wierzysz to spróbuj na VM.
Hmmm… bo to jest Win11, niewspierany.
Jeszcze sprawdziłem tak… w ShowKeyPlus pokazuje ten klucz: (TX9XD-98N7V-6WMQ6-BX7FG-H8Q99) i widnieje on na liście którą podałeś wyżej, a rejestr systemowy pokazuje taki i jego na liście nie ma:
W rejestrze jest w postaci zakodowanej, to co pokazuje ShowKeyPlus jest prawidłowe. System został aktywowany kluczem transportowym (generycznym) a @wielkipiec pisał, że to niemożliwe.
0x0424 i 0x0002 to jest ERROR_SERVICE_DOES_NOT_EXIST i ERROR_FILE_NOT_FOUND
To narzędzie chyba nie obsługuje Windows 11, to staroć z czasów XP.
A co do klucza z Rejestru - wpisz go w Google
Wylądujesz tu: https://github.com/<NIE BĘDĘ ZATRUWAĆ GOOGLE WYNIKAMI>/blob/master/docs/Keys.md xD Przecyztaj opis. To nie jest postać zaszyfrowana.
Wkleili ci aktywator, a nie prawdziwy klucz.
@kramar99 prawdziwy serwer KMS i WPA go nie zaaktywuje. System go przyjmie, istotnie. Ale musi na niego zezwolić „lewy” emulator KMS.
Haha faktycznie xD aż zaczyna mnie już to śmieszyć myślę co im jeszcze jutro na odchodne powiedzieć xD
No i jest ten „lewy” emulator KMS - na górze w pierwszym obrazku można odczytać nawet ścieżkę gdzie on się znajduje. Ale emulatora wymagają tylko klucze VLK (licencje zbiorowe) i najczęściej jest to aktywacja ograniczona czasowo (tutaj: pozostało 43 dni do końca aktywacji). Klucze RTM (generic) da się aktywować za pomocą pirackich narzędzi i nie zostawiają śladu po sobie jak KMS. Tak naprawdę nie ma dobrych i pewnych narzędzi aby sprawdzić legalność systemu. Tylko support M$ jest w stanie to sprawdzić. Aby mieć absolutną pewność system należy kupować u dużych sprzedawców.
Zdecydowanie. Można narzekać, że duże firmy wygryzają małych sprzedawców - ale duże firmy jednak nie dziadują na kluczach.
Aktualnie zamówiłem w sklepie Komputronik z odbiorem w ich salonie. Dodatkowo spojrzałem na dokładne oznaczenie modelu i wybrałem (12VE-264PL) bo jeden z kolegów kilka postów wyżej słusznie zauważył, że ten model jest z systemem Win 11. Mam nadzieję, że tu będzie wszystko legalne i obejdzie się bez kłopotów.
No to oznacz posta @kramar99 jako rozwiązanie i zamykamy imprezę
Case solved, że tak powiem!
Pewnie, że oznaczę ale wstrzymam się do czasu aż odbiorę nowego laptopa i potwierdzę legalność klucza chcę mieć możliwość poinformowania was o dalszym toku tej sprawy aż do kompletnego jej zamknięcia
Aby jeszcze się upewnić co do sprawdzenia nowego klucza na nowym laptopie to czy wystarczy to:
-
Sprawdzenie w zakładce „System” w jaki sposób Windows był aktywowany i tam powinno być za pomocą licencji cyfrowej lub klucza produktu.
-
ShowKeyPlus i sprawdzić jaki jest to klucz i czy nie ma go na „github”
-
W tym samym programie co w pkt. 2 wpisać ten klucz w zakładce „Check Edition” i tam powinno potwierdzić jego autentyczność wyświetlając… no właśnie co wyświetlając i co powinno widnieć w zakładce „Home” w ostatniej linijce tj. „OEM Key”.
Po prostu kup komputer niewyciągany z zaplombowanego pudełka, w wariancie zawierającym system
Z fabryki ci nie przyjedzie komputer z doinstalowanym fake’owym KMS-em. Jeżeli Ustawienia nie mówią, że system jest aktywowany przez „organizację”, to nie ma sensu tego głębiej badać.
Zamówiłem do salonu w sąsiednim mieście ten sam laptop z tą samą specyfikacją, który mam teraz (czyli ten „lewy”) ale właśnie w wersji z Win 11.
Mam nadzieję, że ten bedzie aktywowany jak należy i legalnie.