Użytkownicy Visty - wypowiadajcie się!

Ja mam Windows Vista Ultimate i jestem zadowolony. Stabilniejszy od XP i to jest duży plus. Ogólnie Aero Glass to fajna sprawa oraz przełączanie okien w 3D :slight_smile: . Nero niepotrzebne gdyż wypala wielosesją i CD i DVD. Wbudowany DVD Maker do zapisu konwersji AVI w DVD i dużo lepszy Movie Maker. Jest po prostu dużo lepszy lepszy od XP. (Jak narazie tylko 2 zwiechy z których wyszedł, przy czym XP w tym momencie by padł).

Pozdrawiam.

w gry nie grałem już od bardzo dawna nawet na XP już mnie to nie kręci zająłem się webasteringiem :wink: a działa u mnie

:arrow: WMP11

:arrow: Tlen.pl

:arrow: Firefox

:arrow: Filezilla (nie zawsze ale często upuje coś na serwer)

:arrow: WellGet

czasem dochodzi Thunderbird :wink:

A u mnie Opera ciągle się zawiesza a u was??

u mnie 9.10 która przed chwilą pobrałem działa dobrze, choć dłużej jej nie potestuje wracam na FF2 :stuck_out_tongue:

Opera (9.10 - oficjalna i 9.20 - beta) działa perfekcyjnie. Używam tej przeglądarki od dobrych kilku lat i zawsze spisywała się wyśmienicie, tak pod XP, jak i teraz pod Vistą.

Poza tym u mnie bez problemu działają następujące aplikacje (Vista HP x64):

:!: Atomic Clock Sync

:!: Avast

:!: Ccleaner

:!: Deep Burner

:!: Need for Speed Underground 1

:!: FileZilla

:!: FlashGet

:!: Foobar2000

:!: Fraps

:!: FreeCommander

:!: Gadu-Gadu (aczkolwiek korzystam z Mirandy)

:!: ImgBurn

:!: Ad Aware

:!: AllPlayer

:!: Miranda

:!: Firefox

:!: Thunderbird

:!: Open Office

:!: Quick Time Alternative

:!: HD Tach

:!: Skype

:!: Speedfan (tylko najnowszy)

:!: Spybot

:!: XnView

:!: ZipGenius6

:!: Adobe Raeder8

:!: Opera

Wszyscy się zachwycają nowym Windows Vista nie rozumiem czemu? Na hura przesiadają się na nowy system, który ma poważne problemy z działaniem, kompatybilnością sprzętową, sterownikami itp., itd. Zachowanie ludzi przypomina mi zachowanie dzieci, którym znudziła się już jedna zabawka (Windows XP) i za wszelką cenę chcą mieć nową, pachnącą, błyszczącą (Vista). Nie ma znaczenia, że stara zabawka jest już sprawdzona i na prawdę dobrze spełniała swoje funkcje, oraz że może ona spełniać je nadal jeszcze przez długi czas. Wydaje mi się że Vista tak oślepiła nowych użytkowników swoimi fajerwerkami (Aero Glass, Flip 3D, nowy GUI itp.) że nie zauważają niczego więcej poza tym co widać na pierwszy rzut oka. Co takiego daje nam nowy system Microsoftu? Bezpieczeństwo? To hasło jest głoszone z każdą premierą nowego systemu Windows, wiemy jak to się przedstawia w praktyce. Te same jadro systemu na którym zbudowany jest Windows 2000, Windows XP no i w końcu Vista. Co w nim jest takiego rewolucyjnego? Poprawione błędy które występowały w XP? Z resztą i w XP zostały one poprawione wraz z wydawaniem kolejnych aktualizacji, poczekajmy troszkę czasu i na Vista będzie serwowane co miesięczne wielkie łatanie błędów. Co takiego ma w sobie Vista, Windows Defender, Ready Bost, OneCare, BitLocker, który z resztą nie będzie użytkowany przez większość zwykłych użytkowników, WMC i największy przebłysk geniuszu programistów z Readmond IE7 z…… zakładkami po prostu wow. Zaraz ktos powie nowy system zabezpieczeń, no tak DRM tylko że zwykłemu użytkownikowi tego systemu to nic nie mówi, jedynie może być dumny i chwalić się przed kolegami nim. Ilu z was wie coś więcej o tym temacie? Większość wiedzy opiera się na czytaniu wypowiedzi na forum i bezmyślne powielanie, z dodatkiem kolejnych zakłamań. Uważam że Vista w jeszcze większym stopniu wpływa na ograniczenie naszych decyzji, kupując komputer chcemy mieć możliwość zrobienia z nim dosłownie wszystkiego, tym czasem Vista będzie skutecznie robić wszystko by nam uprzykrzyć życie. Słynny system DRM, treści kwalifikowane, zabezpieczenia HDCP które spowodują że jeśli system uzna z nieznanych powodów że twój oryginalny (nie wspomnę już o pirackim) film nie zadziała na twoim komputerze gdyż system uzna że nie spełnia on podstawowych wymagań. Kolejna sprawa to twój sprzęt, który na pewno kupiłeś lub masz w nie długim czasie zamiar kupić okaże się że jest nie zdolny do obsługi najnowszych technologii jakie oferuje Vista, przykład bardzo proszę.

„Powiedzmy że kupiłeś właśnie płytę “Dark Side of the Moon” grupy Pink Floyd. Kupiłeś ją w wersji Super Audio CD wydanej w 2003 roku, w trzydziestą rocznicę nagrania tego legendarnego krążka. Chcesz odtworzyć ją za pomocą Visty, niestety system uważa posiadane przez Ciebie złącze S/PDIF za nieodpowiednie dla jakości Super Audio i odcina je a ty kończysz jak słuchacz występu Marcela Marceau.

Podobne ograniczenia dotyczą popularnego złącza typu “komponent” (YPbPr). Vista blokuje je podczas przesyłania danych HD, więc nie możesz podłączyć do niego telewizora czy projektora wysokiej rozdzielczości. Co jednak jeżeli kupiłeś kartę graficzną ze złączem HDMI wspierającym zabezpieczenie HDCP? Jest spora szansa, że będziesz musiał kupić drugą kartę, taką która naprawdę obsługuje HDCP, ponieważ żadna z kart dostępnych do niedawna nie zapewniała prawidłowej obsługi tego zabezpieczenia, pomimo że producent twierdził coś zupełnie przeciwnego. Tak całą sprawę opisuje artykuł “The Great HDCP Fiasco””

Żadna z kart AGP czy PCI-E, którą możesz dziś kupić w sklepach nie obsługuje HDCP […] Jeśli właśnie wydałeś 2000zł na parę Radeonów X1900 XT zakładając, że będziesz mógł bez przeszkód odtwarzać filmy HD-DVD czy Blue-Ray w rozdzielczości 1920×1080, to właśnie wyrzuciłeś pieniądze w błoto […] Jeżeli wydałeś jedyne 2000zł na zestaw dwóch 512-megowych 7800GTX by odtwarzać na nich filmy HD-DVD czy Blue-Ray w rozdzielczości 1920×1080, to właśnie wyrzuciłeś pieniądze w błoto.

Jako że obecnie nie ma komputerów wyposażonych w układy, które wspierają HDCP, odtwarzanie materiału HD nie jest możliwe. Czy nadal jesteś dumnym posiadaczem Windows Vista? I twierdzisz że to najdoskonalszy Windows jaki do tej pory wyszedł?

I jeszcze jedna rzecz tym razem pozwolę sobie przytoczyć pewną wypowiedz na temat nowego systemu Vista.

„Wyposażenie systemu operacyjnego w takie zabezpieczenia właśnie teraz jest bardzo sprytnym posunięciem Microsoftu. Użytkownik, który kupi i zainstaluje Vistę nie będzie miał dostępu ani do odpowiednich nagrań ani odpowiedniego sprzętu - nie stać go po prostu w tej chwili na urządzenia z najwyższej półki. Będzie miał komputer “zdolny do obsłużenia Visty”, Vista będzie wyglądała ładnie i nie będzie sprawiała problemów. Dodatkowe obciążenie ze strony systemu ochrony treści będzie niezauważalne. Ludzie ci będą dyskretnie pukali się w czoło słysząc doniesienia o zagrożeniach ze strony nowej technologii zabezpieczeń. Kupili swój komputer za sensowne pieniądze i są z niego zadowoleni. Z ręką w nocniku obudzą się za kilka lat, gdy kupią następną maszynę - wtedy wszystkie będą już “gotowe na dane HD”, wystarczająco szybkie, żeby bezproblemowo obsłużyć system ochrony i nad każdym złączem będzie już czuwać HDMI. Do tego czasu XP będzie już na wymarciu i nie będzie już do czego wracać. Użytkownik Windows nie może nie aktualizować systemu - albo kupi go wraz z nowym komputerem, albo zaleje go fala wirusów.”

Wszystkim gratuluje zakupu Windows Vista, ja chyba podjąłem jedną z mądrzejszych decyzji ostatnimi czasy, przesiadłem się na maszynę Apple, wyciągnijcie wnioski.

Dziękujemy.

co do twojej “decyzji” to uważam odwrotnie niż ty.

A to mój wniosek: ja tam wole Windows Vista niż Apple. Mawet gdybym go dostał z kompem za darmo bym nigdy go nie wziął. Nie ma jak Windows…

Według mnie ty jesteś poprostu przeciwnikiem Microsoft i Windows bo lepszy jest Apple…

lepiej pużno niż wcale…

swoją drogą co ty się tak M$ uczepiłeś? W/g ciebie Apple jest bez wad?

Co ma Vista? Vista mnie osobiście bardzo skusiła Aero Glass, nie będę ukrywał, że jest ładny i się zwyczajnie podoba. I ma parę naprawdę dobrych rozwiązań użyteczności.

Ale poza tym to Speech Recognition, UAC, jako świetne rozwiązanie, znacznie ułatwiające korzystanie z komputera bez uprawnień administratora - kto próbował to robić pod Windows XP to wie, jak ciężko jest choćby bez przelogowywania uruchomić właściwości protokołu TCP/IP dla danego interfejsu sieciowego.

Vista przyniosła Mobility Center, świetne rozwiązanie dla komputerów przenośnych, drobne usprawnienia użyteczności, głównie w Aero Glass (podgląd zminimalizowanych, podgląd przy Alt-Tab), Windows Photo Gallery, tagowanie zdjęć i innych plików, świetne natychmiastowe wyszukiwanie.

Do tego szybszy start, Teredo (tunelowanie IPv6-IPv4), którego mam zamiar zacząć używać. No i .NET 3.0, dla niektórych może być interesujące. I Windows CardSpace, może być przydatne przy OpenID na przykład.

A to, ze ma choroby wieku dziecięcego, brak sterowników, zła współpraca z oprogramowaniem niektórym (gdzie dotyczy to też bardzo często Windows XP skonfigurowanego prawidłowo - bez uprawnień administracyjnych) to już inna sprawa.

I odnośnie DRM - nie posiadam płyt SACD, nie posiadam napędu HD-DVD/Blu-ray (ktoś znajomy posiada?), nie mam nawet wyjścia DVI, nie mówiąc o S/PDIF. Notabene to blokowanie S/PDIF dla niektórych rodziajów zawartości chronionej chyba jest od czasów Windows ME. DRM w akcji jak dotąd jeszcze nie widziałem. No cóż, mit to nie jest, bo to prawda, ale naprawdę, wbrew straszeniu wielu, to nie jest naprawdę tak dokuczliwe. Przynajmniej na razie, póki HD-DVD czy Blu-ray, dla których stworzono praktycznie HDCP, w sumie to nie istnieją w masowych komputerach.

Apple? Fajne, zastanawiałem się. Odstraszyła mnie cena i brak oprogramowania mi potrzebnego - po kupieniu Apple średnio normalne by było używanie głównie Windows, bo aplikacji dla MacOSX nie ma, prawda?

Nie uwziołem sie na Microsoft po prostu twierdze ze Vista to nie dopracowany system, który na dodatek mocno wpływa na to co chcemy zrobić. Apple też ma swoje wady ale to na inny temat, twerdze że Vista jest gorsza od XP właśnie choćby przez zabezpieczenia które wymieniłem wcześniej, nie wiesz jakie przeczytaj jeszcze raz mojego posta wyżej, aple tak nie krępuje uzytkownika i właśnie temu jestem przeciwny.

ale te zabezpieczenia czemuś służą… a że troche przeszkadzają to już można się przyzwyczaić.

Wcześniej ludzie twojego pokroju (i nie tylko) narzekali że xp słabo zabezpieczony… teraz jak jest lepiej też narzekacie. Czego wy tak właściwie chcecie?

i tak żle i tak nie dobrze… co za ludzie…

nie przesadzasz trochę?

Wydaje mi sie że można to lekko nadciągnąć

:slight_smile: Pozdrawiam

google wszystko ci powie zapewniam cie że wszystkie programy znane z pod windowsa maja swoje odpowiedniki pod Mac OS X dosłownie wszystkie.

Jedno powiem MASZ RACJE

a ja powiem Nie masz racji…

Natomiast w moim mniemaniu, ja podjąłem jedną z mądrzejszych decyzji - z XP przesiadłem się na Vistę i jestem równie zadowolony jak nigdy.

Vista przede wszystkim działa stabilniej, nie wiesza się przy byle czym (tak w ogóle mnie ani razu się jeszcze nie zawiesiła, natomiast XP już 2 dni po instalacji miał fochy jak baba w ciąży). A komputer Apple miałem już raz w swoich rękach i nie powiem, że było to coś strasznego, ale tak czy owak - Windows to Windows i póki co, to on jes najlepszy.

Bez komentarza. :?

Oj, to może powinni mnie zamknąć w pokoju bez klamek, bo jak do tej pory, nie miałem ŻADNYCH problemów z działaniem, kompatybilnością sprzętową i sterownikami. Więc nie wypowiadaj się za wszystkich… .

Przez długi czas? :roll: Zauważ, iż większość użytkowników XP-ka przyznała się na forum, że z powodu zmulania XP zmuszeni są nawet co miesiąc przeinstalowywać system (zresztą ja do takich osób również należę). A Vista od czasu zainstalowania (równe 7 dni już) nie muli nic a nic, a XP po tym czasie dawno ruszał się jak mucha w smole mimo dobrej konfiguracji sprzętowej.

Oślepia, ale w końcu ma czym! Aero Glass, Flip 3D itd. są naprawdę ładne i dobrze się prezentują jak i działają. A kaskadowy wygląd XP-ka potrafi naprawdę doprowadzić do szału i mdłości… .

A bezpieczeństwo z całą pewnością poprawione. Poza tym, komunikaty komunikatami, ale przyzwyczaić się można, a przede wszystkim trzeba chcieć to zrobić.

Możesz podać jakieś sensowne i z własnego DOŚWIADCZENIA przykłady, a nie niepotwierdzone opinie innych osób? Mnie nic a nic nie uprzykrza życia… . :roll:

Pozdrawiam. :slight_smile:

Zgadzam sie z free_roscoe gdyż i ja należałem do osób przeinstalowujących system co miesiąc. Teraz po przesiadce na Viste już drugi tydzień nadal działam stabilnie i dopiero teraz Wy przypomnieliście mi o reinstalacjach o których nawet nie myślę a co dopiero nie mam zamiaru ich wykonać przez długi czas. :smiley: :slight_smile: :mrgreen: :stuck_out_tongue: :!:

no tak jak się nie umie dbac o system to sie robi formata ja na XP juz od roku nie robilem formata i od roku stoi ta sama instalka, windows oczywiscie śmiga szybciukto zero mulenia i co wy na to?

Ja na to że jak sie kompa ogląda a nie używa to i winda stoi… Nie będę nic więcej pisał na ten temat bo szkoda klawiatury. A co do dbania o Windowsa, nawet nie śnisz o tym co potrafię zrobić z Windowsem XP w celach konserwacji. Jestem skromnym człowiekiem i nie powiem nic więcej na ten temat. (Windows XP to qpa wole 2000 lub Vistę) Sorry ale to prawda 8)

Co xp to… raczej z ciebie to … XP jes o wiele lepszy od 2000 i 98 !!