…czego dowód znajduje się?
Po pierwsze podstawowa znajomość j. angielskiego nie wystarczy aby w 100% wykorzystać dobrodziejstwa Win XP Pro, po drugie z mojego komputera korzysta kilka osób a nie ma obowiązku znajomości j. angielskiego, tak się składa, że w Polsce językiem obowiązującym jest j. polski, z którym też wiele osób ma problemy.
Pokaż mi aktualnie popularny system który jesteś w stanie wykorzystać w 100%. Jeśli ktoś nie zna żadnego obcego języka, ma blade pojęcie o systemach i komputerach, niech bierze bez zastanowienia Windows Vista x86. Jeśli ktoś wie czego oczekuje od komputera i do czego ma mu służyć, sam bez problemu znajdzie odpowiedni system dla siebie. Natomiast żałosnych rozmów na tematy niezwiązane merytorycznie z wątkiem nie będę wspierał.
Jakby nie patrzeć, inwestowanie w obecnej chwili w XP 64 bit byłoby wstecznictwem technologicznym, poza tym fakt iż system ten nie ma polskiej lokalizacji (jako jedyny system MS) też o czymś świadczy, co do języka to wiadomym jest iż język potoczny i do tego w stopniu podstawowym a język techniczny to też dwie różne bajki, trudno też wymagać od np. 10-latka takiej znajomości języka.
Reasumując: inwestycja w XP 64 Prof jest pomysłem całkowicie chybionym (przy tym kosztownym), mając do wyboru Vista 64.
Tyle ode mnie w tej kwestii.
Zapomniałeś dodać “zależy co się robi na komputerze”. Nie sądzisz że MS nie inwestowałby w system który nie sprzedałby się? Jakoś XP x64 nie musi być tak nachalnie reklamowany jak Vista. Zauważyłeś gdzieś żeby wszędzie reklamowano produkty dla profesjonalistów? Jakoś Windows 2000 Professional uznany za niszowy również nie był tak popularny jak Me czy XP a mimo to znakomicie sprawdzał się na większości komputer ow na uczelniach informatycznych. Kupiłem XP x64 i nie mam z nim żadnych problemów, działa szybko i stabilnie. A co do ceny - hmmm - jeśli coś sprzedaje się na ilość to może to być tańsze.
Po pierwsze wyszedł w wersji PL, po drugie jest to system, który działa nawet na słabych komputerach. W pracy sam używam na kilku komputerach win 2000 oraz Win NT.
Zapewniam cię że gdy się ukazał to komputery spełniające jego wymagania nie były słabe. Teraz po blisko 10 latach faktycznie działa również na tych słabych.
np. Sterami do mojego samsunga L760, kamery Logitech, a mawet tunera SkyStar 2 - pod Vistą 64 bit wszystkie te urządzenia działają! Windows XP 64 bit to taki linux wśród Windowsów.
a co ma tutaj Linux wspólnego ?? to że nie potrafisz czegoś w nim uruchomić nie znaczy, że to nie możliwe - Linux jest za darmo i tworzą go ludzie z zamiłowania i w myśl przewodnią opensource - porównywanie go z windowsem, produktem marketingowym, komercyjnym jest bezzasadne
Ja jestem narazie bardzo zadowolony z 64bitów. Trochę się obawiałem wyboru x64 ale jak się okazało bezpodstawnie.
Wszystko śmaga. W 3d smarkach przybyło mi 600 punktów :lol: :o w cinebench R10 jest wyraźna różnica na korzyść x64.
Czas ładowania się systemu jest taki sam jak x86, wszystko działa szybciej tyle, że ramu więcej zjada ok. 200MB więcej niż x86 (oczywiście uwalnia ją podczas grania na przykład)
I prawdziwe zaskoczenie -> progi do obsługi komórki działają!
Ja też polecam 64bit jednak z racji powrotu do pracy na wypadek kontroli trzeba mieć oryginal więc trzeba się przesiąść na 32bit. Ale ci co boją się 64bitów to boją się niepotrzebnie.
wasze opinie skłoniły mnie do przesiadki z x86 na x64
Też się przesiądę, tylko na SP czekam jeszcze
rowniez polecam, wymienilem kilka dni temu i komputer dostal mocy, poza tym 4GB pamieci robi swoje
OS dopiero po kilku dniach dostał prawdziwej mocy -> to jest charakterystyczne dla Visty teraz uruchomienie mojego x64 jest szybsze niż x86. Jak dotąd zero problemów a programy pracują wydajniej wg. mnie. Widać to wyraźnie np. w Cinebench R10
Fajnie się ładuje czysty OS zaraz po instalacji systemu i sterowników -> najpierw widać pasek ładowania, który robi TYLKO jeden przebieg :o później jest logo Visty i ekran zapraszamy w ogóle się nie pokazuje od razu widać pulpit
Oczywiście 4GB robią swoje ale 2 w zupełności wystarczają. Mam nadzieje, że 64 bitowe odpowiedniki będą coraz bardziej popularne.
witam wszystkich
musze sie pochwalic. kupilem i zainstalowalem viste 64 HP. legalna. chodzi pieknie. obciazenie procka ok 3- 5 % w spoczynku, pamiec ok 40%. ( mam intela 915 i 2 gb pamieci). podczas pracy juz roznie, ale nie przekracza 50% dla cpu i 60% dla ramu. i zadnych klopotow ze sterownikami. na razie zadnych zwisow itp…( tydzien pracy).
pozdrawiam i dziekuje za pomoc w wybraniu visty
Kolejny zadowolony =D>
p.s. tak czy siak kiedyś XP padnie
Jaką masz konfigurację nadamus? Bo u mnie zakorzenił się strach przed vistą po instalacji na starym kompie ;).
oto moja konfiguracja:
Płyta główna Asus P5Ld2/c oparta na chipsecie Intel 945P
Pamięć kingston 4x512mb DDR2/667 w dualDDR, razem 2048mb, timingi 4-4-4-12, ustawione na 650
Procesor Intel Pentium D 915, 2X2,8 GHz, L2 2x2mb (napiecie auto, fsb obnizone na 195)
Dysk SEAGATE SATA2, 250Gb/16Mb zapis prostopadly
Karta graficzna Gigabyte GeForce 7600GTo symbolu GV - NX76T256D-RH , 256 Mb DDR3
Nagrywarka DVD LG
zasilacz 400W
W viscie uzyskałem następujące wyniki:
Procesor Intel® Pentium® D CPU 2.80GHz 5,0 5,0
Pamięć (RAM) 2,00 GB 5,7
Grafika NVIDIA GeForce 7600 GT (Microsoft Corporation - WDDM) 5,9
Grafika w grach 527 Całkowita dostępna pamięci grafiki w MB 5,4
Podstawowy dysk twardy Wolne: 5,8
do tego dochodzi neostrada. chodzi the best. tylko arcavir spowalnia bardzo mocno, przy neostradzie 512 spowalnia do 64 - 128, wiec nie warto jej instalowac.
Używasz komputera do rozrywki np gier? Cóż bo ja tak i wydajność ma dla mnie duże znaczenie ;). Od paru miesięcy chcę kupić vistę home premium ale ciągle to odkładam z najróżniejszych powodów ;). Kiedy postawiłem vistę buisness na próbę wszystkie wyniki prócz procesora (5,2) miałem na 5,9 bez podkręcania jeszcze wtedy. Sam system chodził bez problemów do momentu kiedy włączyłem crysisa na very high choć na xp grałem na high ponieważ vh jest zablokowane co mogło dać złudną różnicę w wydajności :roll: . Co do antywira używam poprostu avasta home ;).