Powiedzcie mi proszę jak na moim nie dawno zakupionym w salonie Plusa telefonie Samsung A5 2017 nadać sobie uprawnienia administratora/roota abym sobie mógł sam odinstalować nie potrzebne aplikacje z telefonu ? I jakie aplikacje mogę bezpiecznie odinstalować z telefonu ? Tutaj Podałem w tym temacie listę moich aplikacji. Oraz Tutaj. Czy ktoś może mi pomóc ? Mam na telefonie zainstalowany system Android 6.0.
Podejrzewam, że najpierw musisz odblokować bootloader (Android 6.0) = utrata gwarancji, potem jakieś recovery i root. Jeszcze ten knox w samsungach, co nabija tzw. flagi = utrata gwarancji jako x2. Ja bym nie ryzykował, tylko wyłączył zbędne apki systemowe.
A powiesz mi, które te apki systemowe mogę bezpiecznie wyłączyć ? Czytałem też, że to nie grozi utratą gwarancji, że są to działania prowadzone legalnie na telefonie przez jego użytkownika.
Np to, czego nie używasz od producenta, od google i operatora. To w pierwszej kolejności. Nie znam listy twoich apek na Samsungu. Więc podałem od czego zacząć.
To co nie używasz, a ma opcję odinstaluj, to jej użyj. Resztę nieużywanych wyłącz. Pamiętaj, nie wyłączaj usług google play potrzebne do.synchronizacji. Jakbyś wskazał listę apek których nie używasz. To by było łatwiej. I przepraszam, że przeoczyłem te listy.
Ja wszystkich wymienionych nie używam. Ale wiem, że większość odpowiada za działanie systemu, jak i też za przesyłanie plików z telefonu na komputer i odwrotnie. Lub za działanie internetu.
Ja się nie znam dlatego pytam o rade.
Czyli najpierw zdobądź się wszystkiego co oferuje operator poprzez odinstaluj/wyłącz. Oraz jak nie korzystasz z samsungowych apek, tak samo. Pisałem nieco wcześniej o knox (masz parę). Nie wiem czy to da się wyłączyć. Daj zrzut, co zostanie po tych operacjach wstępnych z pozbyciem się już apek operatora i producenta. Musiałbym potem widzieć tą resztę.
Gdzie pisałeś ? bo ja nie widzę słowa wspomnianego na ten temat .
Po drugie kox są to aplikacje do bezpieczeństwa systemu i tych aplikacji się wyłączyć oraz odinstalować nie da.
Większość aplikacji od Samsunga również nie da się odinstalować ani wyłączyć, bo za chwile znów aplikacja jest aktywna.
Jakbym miał uprawnienia administratora/roota to byłoby mi łatwiej. Zainstalowałbym program i pozbył się tego co nie potrzebne. Mam jeszcze około 300 aplikacji, których nie używam.
W moim podlinkowanym temacie jest napisane, które aplikacje usunąłem, a które zostawiłem: Zobacz.
Chyba wspomniałem jednak. Knox tylko jest zabezpieczeniem do tego, aby utrudnić życie zaawansowanego użytkownika i jak coś zmodyfikujesz, to on nabije tzw flagę i utracisz gwarancję.
Dlatego aplikacje knox lepiej zostawić, a resztę się pozbyć. Tylko pytanie jak ? i których aplikacji ?
W zasadzie, to widzę, że odpowiedź już trafiła na podlinkowanym przez ciebie wątku. Co do apek google, to sklep musi zostać z usługami. Email zbędny - chyba gmail lepiej synchronizuje poczty obok oczywiście poczty gmail. Reszta apek google wg uznania.
Napisałem też. że aplikacje te już usunąłem a nie które zostawiłem i pozostaje pytanie: Które jeszcze mogę wyłączyć ?
Już w końcu nie wiem czy chcesz robić root’a na telefonie czy nie.
Chcę sobie sam nadac uprawnienia administratora/roota , żebym sobie mógł aplikacje odinstalować z telefonu. Bo różne plikacje, które już instalowałem do odinstalowania aplikacji nie potrzebnych z telefonu, które pobierałem ze sklepu play nie działają bez uprawnień roota.
- Robiąc root’a na telefonie możesz łatwo zamienić go w bezużyteczną “cegłę”
- Niektóre aplikacje mogę przestać działać np aplikacje bankowe lub pokemon go
- Po zrobieniu root’a telefonie może on działać mniej stabilnie lub wolniej
- Robisz to na własną odpowiedzialność
Jeżeli powyższe 4 punkty tobie nie przeszkadzają to zapraszam do lektury: (jest to chyba najlepsze forum o tej tematyce)