Świeże Gentoo na nowym sprzęcie
laptop? eh! nie rozmawiam z tobą!
Stacjonarkę miałem tylko raz w życiu. Szkoda miejsca w domu na pudło
Drugą miała żona, też ją pogoniliśmy, bo szkoda miejsca na pudło
Jeśli nie chcesz, nie rozmawiaj i tak wiem, że długo nie wytrzymasz
btw. wróciłem do gentoo po archu brakowało mi tego dreszczyka emocji kiedy się coś wysypie i piekło zależności wyebie ja jednak wolę wiedzieć co instaluję, jak, co działa w systemie i gdzie jest, a nie żeby mi się samo za plecami działo
tylko nvidia mi nie wstaje na moim autorskim pięknym kernelu i muszę jechać na genkernelu jeszcze
sekcja: PC SMBus host controller drivers
CONFIG_I2C_NVIDIA_GPU=y
plus dodatkowo
sekcja Frame buffer hardware drivers
CONFIG_FB_NVIDIA=m
CONFIG_FB_NVIDIA_I2C=y
CONFIG_FB_NVIDIA_BACKLIGHT=y
dziwnie się wkleiło
to z mojego configa, działa na 100%
Zobaczę jak mam u siebie te opcje, bo nie pamiętam, ale prawie na pewno wyłączyłem np. framebuffer, bo mi się gliczował.
Ja się zrobiłem leniwy i póki co jadę na gentoo-kernel-bin Chociaż w sumie zawsze byłem leniwy
Przy okazji dodam, że mam wrażenie iż pomimo zbędnych modułów i sterowników, developerzy lepiej optymalizują kernel, bo róźnica w wydajności między gentoo-kernel-bin, a samodzielnie kompilowanym jest widoczna gołym okiem Tu opiekunem jest jeśli dobrze kojarzę Michał Górny, który pisał na swoim blogu, że wersja binarna powstała właśnie z lenistwa
Temat już trochę stary, ale widzę, że masz ten sam przedłużacz co ja i chciałabym cię zapytać, czy też masz przygaszone przełączniki od niektórych gniazdek?
. Od jakiegoś czasu przełączniki od zielonego i pomarańczowego gniazdka są przygaszone jak na zdjęciu i myślę czy to świadczy o czymś niebezpiecznym, lub zużywaniu się przedłużacza. Na Allegro nie jeden klient się skarżył, że szybko wysiadł, a nawet spalił się. Ogólnie przełączniki są gorące od pierwszego użycia podczas działania, a w przedłużaczu z Biedronki z sześcioma gniazdkami przełącznik był gorący tylko przez jakiś czas bez większego obciążenia. Czasem mam wszystkie gniazda zajęte i mimo, że nie podłączam do niego urządzeń, które biorą więcej niż 30-200W każde, czuć ciepło nawet na spodzie i z boku. Jak widzisz na zdjęciu, mam też potrójne gniazko z Kauflandu, bo router i modem stale zajmują dwa z pięciu. Myślę nawet o kolejnym, bo często coś łauję w swoim pokoju (smartfony, powerbank, słuchawki bezprzewodowe) i latem będę się chłodził wentylatorem, a może nawet dwoma małymi jak upał dowali lepiej niż w zeszłym roku. Powiem ci też, że wszystkie gniazda w ścianie mam zasłonięte, bo mały pokój. Jedno łóżkiem, drugie szafą, a z drugą listwą będzie za duża plątanina kabli. Po zamknięciu szkół robiłem sobie małe przemeblowanie i używałem dodatkowo gniazdka od deski do prasowania na długim i grubym kablu, ale mama teraz go potrzebuje do pieczenia w prodziżu i ciągnie na balkon zamiast zwolnić miejsce w kuchni i do normalnego gniazda podlączaćSprawdź jaka jest maksymalna obciążalność tego przedłużacza, bo jak podłączasz tam 5x200W, to może być za dużo jeśli wsadzili w środek jakieś cieniutkie przewody.
Co do jasności lampek to bym się nie przejmował. Pewnie też jakieś dziadostwo najtańsze o różnej jakości. Może się już nawet przepalają niektóre.
Tak sobie myślę, że jeśli tam wsadzili zwykłe żaróweczki, to one też mogą sporo ciepła oddawać.
Maksymalne obciążenie to 3680W 230V. 200W to bierze tylko mój laptop pod wysokim obciążeniem. Reszta urządzeń poniżej 100 każde jak podejrzewam i do 30 te mniejsze jak router i modem. Przyglądając się temu bardziej, dostrzegłem, że to właśnie mini żarówki i te dwie wyglądają na przepalone, ale od zielonego gniazdka wyraźnie pulsuje prądem, a od pomarańczowego nie . Przedłużacz kupiłem za 40 złotych w Biedronce przerobionej na sklep w którym sprzedają różne pozostałości z zamkniętych sklepów i po różnych większych promocjach z rabatami. Nie było innego, a lubię kolorki, więc z chęcią kupiłem go. Moi dziadkowie z resztą bliskiej rodziny mają takie przedłużacze z Allegro długi czas i nie narzekają
Zgadza się, mam podobnie - przygaszony jest jeden z przełączników. Wynika to tylko i wyłącznie ze słabej jakości wykonania, było tak od nowości.
Swoją drogą to bałbym się podłączać pod ten przedłużacz cokolwiek mocniejszego, na dłuższy okres i poza kontrolą. Niby ma jakiś niemiecki certyfikat TUW, ale rozkręciłem go (przedłużacz, nie certyfikat) i zobaczyłem wnętrze U mnie ogarnia wyłącznie ładowarki od telefonów. I czasem drukarkę. Ale odkurzacz podłączam pod niego z drżeniem serca.
Spojler
anon17641694 to ja
Odkurzacza też nie podłączam do żadnego przedłużacza, tylko do gniazdka w korytarzu lub łazience choć nowszy, który teraz mamy pobiera dużo mniej energii. Tak samo z mocniejszymi urządzeniami. Czerwony Zelmer Odysei, wcześniej beżowy 1440W a teraz 600W według informacji w internecie. Aż tak słaby się nie wydaje ten przedłużacz co u mnie i boję się go na razie rozkręcać. Był bez opakowania z etykietą i na niej tylko napisane wartości mocy, a producent podpisany tylko na spodzie i informacja o zakazie wyrzucania z innymi odpadami. Jeśli te przygaszone przełączniki nic złego nie znaczą, tylko są kiepskiej jakości, nie będę się przejmował. Dzięki za pomoc
Strach ma wielkie oczy Ale jak chcesz to rozkręcę swój i wrzucę fotkę jak wygląda w środku.
Jak wrzucić ten swój pulpit?
Nie musisz. Może kiedyś dojdę to takiego majsterkowania. Nawet już trochę widziałem w starym czarnym sevenie, którego mam z 2004 czy 2005 wraz z pierwszym komputerem i wprowadzeniem się do obecnego mieszkania. Jeszcze daje radę i z odkurzaczem, nie potrzeba już siły, żeby coś podłączyć i przełącznik można też niezbyt mocno trącić palcem, ale jest walnięty z tyłu. Do niedawna miał jedno pęknięcie, a spadł mamie ze stołu i zaczął odstawać z drugim większym i wysypanymi śrubami aż go skleiliśmy. Teraz nie wiem czy warto go wymienić jak jeszcze działa. Gdyby był w dobrym stanie, mama podłączałaby prodziż i do niego, bo jak sprawdziłem w instrukcji, moc by wystarczyła. Minimum 650W 230V a na spodzie przedłużacza jest napisane 250V, a co do watów nie wiem. Na pewno ma 3680W czy też mniej.
Robisz zrzut ekranu i wysyłasz na forum. Jeśli nie masz do tego programu, polecam ShareX