Wasze pulpity

Tego nie znam. Niestety jestem za NATem więc nawet nie wiem czy w ogóle jakikolwiek Torrent by mi działał. Jak kilka lat temu sprawdzałem to niestety nie mogłem się połączyć z żadną siecią.

No my akurat używamy go do dzielenia się dużymi projektami filmowymi. Wiem że są alternatywy pokroju chmury, ale na torrencie praca wygląda prawie jak w chmurze DaVinci Resolve.

PcLinuxOs

Start systemu (bez systemd):

1 polubienie

Swego czasu jak bawiłem się linuxem :smiley:

Dłuuuuuugo :wink:

Co wam młodym się tak bardzo śpieszy?

Mój pulpicik rozszerzony na dwa monitorki. :yum:

Windows

1 polubienie

Nie taki zwykły Windows bo znienawidzony Millenium. :wink:

Wstyd tak nie odróżniać Windows Millennium od Windows 2000 :green_heart:

1 polubienie

Jest też królowa przeglądarek.

Edit:
w sumie król, pomyliłem z mozillą.

To maszyna wirtualna, czy masz zachowanego staruszka z Windows 98/2000? Ja o tych systemach coś wiem w prawdzie od niedawna. Mimo że urodziłem się kilka miesięcy po premierze XP, nie spotkałem się z tymi szarymi klasykami na żadnym komputerze, a w podstawówce jak zaczęła się informatyka gościła już Vista, a tak to tylko XP się miało do premiery Siódemki lub dłużej. Pierwszy raz zobaczyłem tą szarość właśnie w Windows XP i nie wiedziałem skąd się wzięła razem z nowym tłem ekranu powitalnego z automatu ustawiona przez dłuższy czas, aż zauważyłem jakieś wzmianki o Windows 98, chyba na forach i wyszukałem go w Google po obrazach. Zażartowałem też, że jednak mamy nie tylko opuszczoną łąkę w górach, ale także muzeum i stare podziemia Windowsów :rofl:

Byzydura :slight_smile: win Me jak w pysk strzelił… proszę pana :wink:

Też sobie dam rękę uciąć, że to Me.

Nie wiesz nawet co straciłeś. Ja pierwszy komputer z Windowsem jaki kupiłem to Windows 3.11. Nie był to jeszcze pełnoprawny system. Nawet się sam nie uruchamiał (chyba że wpisało się ścieżkę to autoexec.bat). To były czasy gdy w system.ini ręcznie edytowało się takie ustawienia jak przerwania IRQ dla karty dźwiękowej itp. :wink:

Tahoma i ikona połączeń sieciowych to dowody, ze jest to Windows 2000

@sidkwa to byś ręki nie miał :wink:

1 polubienie

Właśnie dobrze to wiem, ale cztając różne historie i to co wiem od mamy, myślę że nie mam czego żałować i nie dziwi mnie że mogłem już nie widzieć chociaż Windowsa 2000, tym bardziej że rodzice nie kupowali komputera przed moim pójściem do przedszkola, bo nie miało się internetu bez limitu i sytemy w prawdzie tylko do retro gierek. Te systemy miały mniej niż 10 lat wsparcia i były bardzo niedorobione jak wiem, więc szybko mogły tracić popularność po premierze XP. Mimo to mam dobre jak i złe wspomnienia, łacznie z problematycznością systemu. Nie wiem nawet z czego to wynikało, ale np. kilka dni po graniu w znane wyścigówki nie mogłem odtwarzać płyt. Bluescreen był praktycznie nieobecny jakimś cudem, ale czasami wyskakiwał panel ustawień BIOSU z granatowym tłem zamiast ekranu powitalnego na co pomagało ponowne włączanie komputera (zazwyczaj 3 razy). W każdym razie Windows 10 to przy tym pikuś. Nie wykluczam, że infekcja narobiła problemów po kliku latach obecności na komputerze, aż wziąłem się za konserwację w 2017, po czym działał całkiem sprawnie, ale nic nie mogłem poradzić na problemy z certyfikatami przez co zrobiłem aktualizację do Windows 7.

Arch Linux na Thinkpadzie - tak to się żyje w tych Linuxach

Zawsze śmieszyła mnie ta ideologia gdzie ludzie na podstawie tapety i paska pokazują który system/dystrybucja linuxa jest lepsza od pozostałej…

-Bezpieczeństwo
-Funkcjonalność (nie jest to aż tak wymagane w zależności czego dany użytkownik/pracownik oczekuje)
-Stabilność
-Szybkość/Lekkość systemu
-i pare innych które jest zapomniałem czy pominąłem…

I potem mamy takie perełki gdzie dany user ocenia że Windows jest lepszy chociaż nigdy nie miał nawet 1 dystrybucji linuxa z kilkoma powłokami czy też kilka linuxów do porównania między sobą.

Lub też takie kwiatuszki co mówią ile linuxów to nie mieli, a potem spotykasz takiego experta co sie pyta jak sie startuje system bo nie wie że trzeba wpisać startx aby wystartować powlokę po zainstalowaniu linuxa.

1 polubienie

Polecam sprawdzić samemu, łatwo wygłaszać opinię o niedorobionym oprogramowaniu zapominając że komputery miały po 128MB pamięci RAM, a internet wtedy często był słono płatnym luksusem (chyba 7zł/h dial-up).

Komputer z Windowsem 3.11 jaki kupiłem był to komputer średniej półki jak na ten czas. Miał zaledwie 4 MB RAM co wtedy uważało się za naprawdę sporo pamięci gdzie standardem było 2 MB RAM. Procesor to AMD 386DX 40 MHz. Już tutaj AMD pokazywało zapędy by zdetronizować Intela. Intel swój procesor sprzedawał z zegarem 33MHz. Czujecie? 7 MHz różnicy - dziś nikt nawet na to nie zwróciłby uwagi a wtedy konkurowano ze sobą o każdy jeden MHz. I wierzcie lub nie ale w tamtych czasach różnica zaledwie w 7MHz we wydajności była odczuwalna. Dziś by nikt tego nawet nie zauważył. :slight_smile: