Na początek dodam że tak jest tylko w tej grze i to nawet nie w miastach czy choćby wsiach a nawet w lasach.
Procek mam i7-3770 (bez K) chłodzenie intelowskie, ale nowe i z miedzianą podstaw(k)ą a pastę dobrze nałożoną Arctic MX-4 czyli jak ze srebra z dość wysokiej półki.
Ustawienia wszystko na maxa tj. co się da (karta GTX 1060 z fabrycznym OC i półpasywnym chłodzeniem chodzi nawet nie na połowę i wiatraki co chwilę stają)
Próbowałem sobie z tym poradzić w ten sposób że zmniejszyłem FPS z 60 na 40 (w pliku config) - trochę pomogło, ale nie dużo, wiem że mógłbym na 30 ustawiać choćby w menu, ale wtedy widzę już że gra nie jest całkowicie płynna (nie wiem jak konsolowcy mogą tak grać), a przy 40 jeszcze nie widzę pogorszenia płynności względem 60.
Czy jest jakaś opcja w menu co wybitnie obciąża CPU i zmniejszenie jej by pomogło ?
A jaka buda? Jakaś “porządna” z dodatkowymi wentylatorkami, czy pudełko od butów wielkościowo ;)? Zobacz jaka będzie reakcja bez panelu, ale bez wymiany chłodzenia (i opcjonalnie większego przewiewu w budzie), to nic nie ugrasz opcjami
Ale tylko w tej grze tak jest - w innych nowszych tytułach i z większymi wymaganiami (też ustawionych na maksa) to nawet w połowie wiatrak tak się nie kręci…
PS. Obudowa to “pudełko od butów” jak ją otworzę to jest jeszcze głośniej bo obudowa nie tłumi wtedy hałasu
To jest oficjalna wersja czy torrentowa?
Wiesiek zawsze lubił zabijać procesory. Ja jak w niego grałem na starym kompie to różaniec kładłem na obudowie
Polskie gra równa się oryginał i to dla mnie świętość największa żeby kupować produkty 590 i wspierać rodzimy biznes tym bardziej że zarobiłem sporo na giełdzie na ich akcjach i jestem fanem książkowej wersji Wiedźmina… ręka by mi skisła i odpadła jakbym ją ściągnął z torrentów…
Na yt oglądałem gameplay z takim zestawem jak twój i wyciągał 50-60 fps, na mieszanych ustawieniach. Więc to może być już granica możliwości procka dlatego tak się grzeje. Koledzy dobrze radzą wymianę chłodzenia i przewietrzenie budy.
Jaką ma temperaturę pod obciążeniem?
Jeśli nie jest bardzo wysoka to w biosie zmień ustawienie wentylatora na silent.
Sprawdź również napięcie dla procesora w biosie, spróbuj stopniowo obniżać i testuj stabilność. Były sztuki, które działały na 1V!
PS. Zrobili po latach ważącą ponad 600 mb łatkę 1.32… dla chińczyków Ja myślałem wtedy pewnikiem że dodali DX 12 albo Vulkan (obstawiałem 90% że DX 12 i 10% że Vulkan) bo to nisko poziomowe API pomogłoby chyba na tą przypadłość bo niby karta nadmiarem mocy odciąża wtedy procek… na i3-3250 z programem BES 1.6.3 chodził mi na starej paście i aluminiowym starym wentylatorze BOX dużo ciszej i niedużo gorzej Nawet król memów E8400 na uber chodzi na ~30 FPS (ZMASLO testował to na YT)
Co nie oznacza, że będziesz mógł na nim odpalić grę w ultra Zmniejsz chociaż zasięg rysowania, pokombinuj w opcjach, bo ja już nawet nie pamiętam jak one wyglądały.
Wiedźmin 3: Dziki Gon może otrzymać w przyszłości obsługę DirectX 12. Taką informację przekazał w rozmowie z The Witcher Hungary główny programista silnika gry, Balázs Török. Firma uzależnia swoją decyzję od popularności nowego API wśród użytkowników.
Czy aby nie wydymali ludzi obietnicą o DX12 ? Bo W10 ma 2/3 użytkowników więc chyba DX12 jest już wystarczająco popularny…
Masz przestarzałą wersję - ostatnia GotY to 1.32. Zainstaluj sobie klienta GoG Galaxy, kliknij na grę, obok przycisku Graj jest drugi przycisk Więcej, wybierz Zarządzaj instalacją a potem Sprawdź/Napraw - powinno się uaktualnić do najnowszej wersji.
Na pewno sprawdziłeś changelog aktualizacji? W czym mu pomoże lokalizacja chińska? Przecież o tym już była mowa, co oznacza ze nawet nie przeczytałeś całego tematu.
Ja mam i7 3770k podkręcone do 4.2 i GTX 1070. Nie mam problemów z procem - tylko że u mnie siedzi na nim Fera 3. Może czas zainwestować w lepsze chłodzenie?
Właśnie jak go wydali to na początku myślałem że właśnie DX 12 dodali jak pisali 3 lata wcześniej a tu lipa tylko język chiński + problemy do kwadratu.
Chłodzenie do wymiany. Stockowe to jednak stockowe.
Spròbuj ròwnież wyłączyć w opcjach efekty obciążające w znacznym stopniu CPU.
U mnie z kolei na GTX 980, i7-4790k bardziej słychać kartę grafiki, na CPU cichutko, bo jest dwuwieżyczkowa Noctua.
Po pensji wymienię a może nawet dam do oskalpowania jeśli w lokalnym serwisie to potrafią… bo Ivy to już glut a nie lut Procek niby “nowy” (zapasy serwisowe/gwarancyjne) z roczną gwarancją*, ale chłodzenie wymienię na pewno… macie jakieś propozycje w stylu najlepsza jakość do ceny w kwestii chłodzenia tak do 100 PLN ?
*100 zeta był droższy u Super Sprzedawcy niż używki od zwykłych ludzi… wersji K tj OC nie kupiłem bo mam płytę główną która to uniemożliwia i nie chciałem dopłacać kolejnej stówy (najlepszy procek na 1155 kosztuje swoje) Zresztą i tak wyciąga mi 9600 pkt w passmarku bo wyłączyłem poprawki Meltdown i Spectre (czyli o 100 pkt więcej niż stockowy i7-3770k)