Dlatego wspomniałem, że to już nie MS-DOS 4.0, w Windowsie jest pełno usług, magazynów i baz, które pilnują swójego stanu przez API i uprawnienia na plikach NTFS, wyrżnięcie ich ręcznie było niewskazane w 2000, problematyczne w 2003, psujące w 2006 i samobójcze w 2010
Dziś na szczęście minęła moda na pchanie Windowsa na dyski eMMC 16GB, więc tę sprawę najlepiej po prostu olać.
No i zrobiło się nieśmiesznie. Windows Update zainstalowało zbiorczą latkę dla Windows 24H2 i po jej zainstalowaniu pozycja
…wróciła. Z opisu wnioskuję, że są to pliki potrzebne do przywrócenia poprzedniej wersji. I kasowane są z tego zbioru tylko pliki przestarzałe (z założenia nie wszystkie), albo - co bardziej prawdopodobne - jest to zarezerwowane miejsce przez system.
A najśmieszniejsze, że ilość zajętego miejsca na dysku w ogóle się nie zmieniła.
Hej chłopaki!
Sprawa ważna!
Sprawdzałem, czy wszystkie programy i gry mi działały. No super, wszystko mi działa po aktualizacji do Win11 24H2. <3
Sprawdzałem grę trackMania Original. Po uruchomieniu skrótu, gra wymagała bibliotek systemu sprawdzania legalności. Dobrze, skoro muszą być, to muszą. Klikam na „Tak” i restart, po czym automatyczna naprawa i nieudana. Robi się bootloop i to samo.
Nie chcę Formata! Uruchomiłem to narzędzie z pendrive’a, na którym mam 24H2. No i to samo. Wygenerował jakiś log, ale z tego stresu już go nie znalazłem, bo nie pamiętam ścieżki.
Co kurcze mogę zrobić? Nie chcę reinstalacji Windowsa. Wszystko mi chodziło 5 lat prawie bez większych zgrzytów.
Znalazłem log’a i w nim:
Znaleziono główną przyczynę:
Ważny plik rozruchowy d:\windows\system32\drivers\sfsync02.sys jest uszkodzony.
Akcja naprawy: Naprawa pliku
Wynik: Niepowodzenie. Kod błędu = 0x57
Czas operacji = 1625 ms
Akcja naprawy: Sprawdzanie i naprawianie integralności plików systemowych
Wynik: Niepowodzenie. Kod błędu = 0x57
Czas operacji = 1109 ms
?? Co z tym?
Na Elektrodzie znalazłem to:
Jest to sterownik od systemu antypirackiego Starforce. Istnieje aktualizacja tego sterownika, ale jak na ten moment to chyba zostaje usunięcie go. Załaduj gałąź rejestru C:\Windows\System32\config\SYSTEM z jakiegoś systemu live lub innego komputera i
zlokalizuj sterownik w CurrentControlSet\services i usuń cały klucz. W razie czego zrób kopie.
A sam sterownik to - AsIO.sys jest to wirtualny sterownik powiązany z Asus PC Probe, nie jest to wymagany komponent i nie spowoduje żadnych problemów na twoim komputerze, jeśli go brakuje.
Nie posiadam Asus PC Probe tak więc nie zauważyłem problemu. Jedynie co to Windows zaproponował mi instalację ASUS AI Suite 3 (ale odmówiłem). Nie bawię się w podkręcania, ani w światełka RGB.
@blumberplumber czyszczenie przez systemowe oprogramowanie jest bezpieczne. MOżesz wywalić wszystko.
Czyli masz tą samą pozycję co u mnie i pewnie jakbyś ją tylko zaznaczył i aktywował czyszczenie po ponownym włączeniu pojawiła by się ponownie (tej samej wielkości). Wygląda na to, że tak ma być.
Co sterownika to o ile RGB działa to po problemie. Za jakiś czas pewnie wyjdzie sterownik od ASUS gotowy do współpracy z Windows 24H2.
@blumberplumber nic Ci to nie da. Pozycja będzie się zawsze pojawiać (u mnie tak jest). Wydaje mi się, że system Windows te 8,63 GB zarezerwował i nie jest błąd a funkcja.
Tak ma być i już .
Co do sterownika AsIO.sys to jeśli nie używasz…
…to jest Ci on zbędny.
Jak nie używasz to zobacz czy w dodaj usuń programy masz ASUS PC Probe II jak coś to odinstaluj. A jeśli to składnik kombajnu od ASUS to zapomnij i tyle.