Windows 11. Ja se ne boim, ja mam legacy bios

Instalacja Windowsa 11 na wybranych komputerach możliwa, bez TPM 2.0 :rofl:

Ź; https://www.pcworld.pl/news/TPM-2-0-w-Windows-11-zbedny-Podziekujmy-Rosji-i-Chinom,429162.html

Śmieszne i żałosne jest to, że taki ten W11 ma być bezpieczny i tak to bezpieczeństwo podnoszone jest do rangi jakiegoś mitu. A okazuje się, że paru rusków w jeden dzień potrafi sprawić, że da się i bez TPM 2.0 zainstalować i idę o zakład, że pojawi się również taka możliwość instalacji na niewspieranych procesorach.

To jest pewne. Tego samego zdania jestem od początku.

Nie muszę nikogo przekonywać, istnieją uwarunkowania techniczne:
https://support.microsoft.com/en-us/windows/device-protection-in-windows-security-afa11526-de57-b1c5-599f-3a4c6a61c5e2

Można oczywiście powiedzieć „nieprawda” albo „nie interesuje mnie to”, ale nie zmienia to faktu, że istnieją scenariusze w których to jest zasadne. A poziom sprzętowego bezpieczeństwa należy podnosić, bo jest tragiczny.

Możliwości się pojawią ale będzie to ciągła walka z aktualizacjami systemu.

W końcu i to ktoś ogarnie. Nie ma co się martwić na zapas. Ostatecznie zmienić kompa, który obsłuży Windowsa 11 i z bani.

Zgadzam się całkowicie.

W dniu dzisiejszym W11 został wprowadzony na kanały Insiderskie a data wydania to teoretycznie święta. Obecna wersja testowa jest takze przeznaczona dla insiderów którzy warunku TPM 2. nie spełniają więc tak naprawdę nikt za bardzo się nie wysilał co do bezpieczeństwa.
Mamy czerwiec. W11 na razie w kołysce a ludzie już kombinują jak obejść cos co jeszcze wiele razy będzie zmienione i ciesza się jak dzieci że im się udało
Windows 11 jeszcze nie istnieje.
A tak przy okazji jako uzupełnienie. Jak na razie nawet z wersją dla insiderów jest bajzel więc wolę nie mysleć co będzie dalej.

Windows 11 Insider Preview, kompilacja 22000.51. Dla chętnych już dostępna.
Więcej: https://blogs.windows.com/windows-insider/2021/06/28/announcing-the-first-insider-preview-for-windows-11/

Tylko że jak w poście z linkiem do Bleeping, nie chce się zainstalować

No ja jeszcze nie wiem jak to jest z instalacją, w tygodniu dorwę obraz ISO i zainstaluję na dysku, na drugiej partycji. Osobiście czekałem na pierwsze wydanie.

A już teraz widzę oglądając na YT, że dużo, dużo zmienił się system od tej wersji, co wyciekła ostatnio.

regex:[2-9]\d{4} - Browse known builds - UUP dump.

na tb.rg-adguard.net jeszcze nie dodali?

A TUTAJ jest.

Czyli obrazy już latają po necie.

Tworzę w locie obraz ISO. Wybrałem wersję X64 a dlaczego w plikach co róż jest amd64?

Ja bym był bardzo ostrozny z tymi instalacjami. Czort wie czy jakas "dobra wróżka’ cos w nich nie namieszała. Jak już to w piaskownicy.

Słusznie, jak przeróbki, to tylko własne.

Zrezygnowałem już na początku z zabawy. Pobrałem bezpośrednio obraz ISO z językiem polskim.

Ty tak na serio? :thinking:

TL;DG: amd64 = x64

A bo wydawało mi się, że to obraz przeznaczony dla procesorów od AMD. Ale już nie ważne, ogarnąłem sobie.

Mnie skrypt połowy plików nie umiał pobrać, czasem MS daje 4 godziny na zbudowanie ręcznie ISO o czym ostrzegał „adguard”.

Niby potem coś zmajstrował do 69% i chyba klops… (Raczej ISO nie powstalo, musiałbym szukać gotowego skoro i polski jest jako 1 plik już osiągalny).