Windows 7 Pro 64bit czarny ekran!


(Hotfils3) #1

To nie jest odpowiedni dział ale nie mogłem znaleźć bardziej odpowiedniego. Na dodatek możliwe że jest to problem z oprogramowaniem… Posiadam Windows Se7en 64 bity Professional. Od niedawna mam 64 bity. Poprzednio miałem 32 ale zamierzam dać więcej niż 3 gb ramu więc zmieniłem. Ci tkórzy w tym momencie pomyśleli że przecież win 32 bity wykrywa 4gb ramu to powiem wam że nie ponieważ moja czopowata płyta główna na 32 wykrywa 2,98Gb a na 64 8gb. No. Wracając do tematu. mój sprzęt komputerowy: Płyta główna ASUS M3N-HD/HDMI Motherboard. Procesor trzyrdzeniowy 2,66GHz AMD (dokładnie nie wiem jaki ale jak to będzie potrzebne to sie dowiem). Karta Graficzna : ATI Radeon 4850 HD Series. Monitor 22 cale NEC. Problem jest następujący. 1. Kiedy uruchamiam kompa, po 1 minucie robi mi się czarny ekran jak nic nie robie i troche jak oszczędzanie energii ale komputer siada totalnie. Ekran gaśnie i ni /cenzura/ się nie włącza. Na dodatek co mnie strasznie przeraziło to to że żaden guzik na obudowie nie reaguje tylko napęd się wysuwa i chowa !!


(FadeMind) #2
  • sprawdź zasilacz (tester napięć)

  • sprawdź dysk twardy (MHDD)

  • sprawdź pamięci (memtest86)

  • sprawdź komputer pod obciążeniem (prime95)

  • podaj temperatury CPU i GPU z programu SpeedFan

Z Twojego opisu wynika, że to problem sprzętowy. Przegrzewający się procesor, karta graficzna lub inny błąd - problem sprzętowy. Bez profesjonalnego testu sprzętu trudno wyrokować co jest przyczyną problemu.


(Hotfils3) #3

Musiałbyś mnie poinstruować jak mam używać memtest86 i MHDD bo wypaliłem MHDD , zrebootowałem i zrobiłem screenshot’a z informacji shift+F2. tylko że nie wiem gdzie ten screenshot się zapisał. Później jak niby chciałem wyjść (alt+X) to wyszło ale przeszło do listy poleceń. wyjąłem płytę i zrebotowałem znowu tylko że tym razem bez płyty. Nie wiem jak tego używać. memtest86 pewnie działa tak samo. bo też jest .iso a w środku jakiś wirtualny Linux. Prime85 aktualnie działa. Jak jakieś info po zakończeniu testów wyleci to dopisze tutaj. Pozdrawiam

Dodane 08.08.2012 (Śr) 16:20

Czy ten prime85 sam skończy obciążać komputer kiedy zrobi tam wszystkie testy czy ja musze tam wejsc w to jakies settings.txt i stop? JA MAUALNIE CZY ON SAM ? I mam czekać ?

Dodane 08.08.2012 (Śr) 16:21

Bo to niedługo 3 godziny miną a on dalej bedzie robil testy :confused:

Dodane 08.08.2012 (Śr) 21:05

Zrobie to innym programem.

Zrobie to innym programem.

Co muszę w tym programie zrobić ?? Musisz mi powiedzieć bo ja trzymałem go na włączeniu ponad 5 godzin i kur*na same głupie testy i procek zawalony.

Jeszcze tego nie zrobiłem…

Musisz mi wszystko powiedzieć jak coś źle robię … Pozdrawiam


(adam9870) #4
  1. Jeżeli system działa, sprawdź dysk poprzez HDTune windows-ciagle-pada-t486902.html?hilit=hdtune http://www.dobreprogramy.pl/HD-Tune,Pro … 12177.html albo uruchom komputer z płyty Windows, na ekranie wyboru języka naciśnij SHIFT + F10 i w wierszu polecenia użyj chkdsk. Jeżeli nie posiadasz płyty Windows, to zobacz tu: przeglad-metod-naprawy-problemow-uruchamianiem-windows-t497796.html#p3131322
  1. Sprawdź pamięć
  1. W razie potrzeby sprawdzenie reszty sprzętu komputer-zawiesza-sie-przy-ladowaniu-biosa-t485738.html#p3097465

http://www.dobreprogramy.pl/GBM/Podstaw … 25460.html


(Hotfils3) #5

A "Czekdiska :smiley: " nie mogę zapóścić z poziomu systemu i zrebootować ? Bo on i tak jak się przy sprawdzaniu dysku zaznaczy dwie opcje to pisze że zrobi to przy następnym starcie systemu… Ależ oczywiście że mam płtkę instalacyjną tylko że 32bity … Robiłem zmianę bitową. Pożyczyłem płytkę 64 i mam teraz 64 ale płytki 64 już nie mam. Oczywiście jakby była bardzo potrzebna to mogę ją znowu przywieść :slight_smile: . Dzięki że podałeś mi te wszystkie informacje. Nigdy nie robiłem takich testów. Nie jestem dobry w tym temacie. Zabieram się do roboty.

Dodane 09.08.2012 (Cz) 11:41

HD Tune benchmark : Minimum: 15.2 MB/sec Maximum : 105.3MB/sec

HD Tune Health : Health status: OK Power on time : 5987

Tutaj przepisuje wszystkie żeczy z zakładki Health :

Wszędzie status jest : OK

Na żółto jest : (05),(0A),(B8).

ID Current Worst Threshold Data

(01) Raw Read Error Rate 114 99 6 73679372

(03) Spin Up Time 97 97 0 0

(04) Start/Stop Count 98 98 20 2351

(05) Reallocated Sector Count 100 100 36 3

(07) Seek Error Rate 81 60 30 125400307

(09) Power On Hours Count 94 94 0 5987

(0A) Spin Retry Count 100 100 97 0

(0C) Power Cycle Count 98 37 20 2417

(B7) (unkown atribute) 100 100 99 0

(B8) (uknown atribute) 100 100 99 0

(BB) (uknown atribute) 98 98 0 2

(BC) (uknown atribute) 100 99 0 131148

(BD) (uknown atribute) 98 98 0 2

(BE) Airflow Temperature 67 48 45 555155489

(C2) Temperature 33 52 0 33

(C3) Hardware ECC Recovered 59 44 0 74016456

(C5) Current Pending Sector 100 100 0 0

(C6) Offline Uncorrectable 100 100 0 0

(C7) Ultra DMA CRC Error Count200 200 0 0

(F0) Head Flying Hours 100 253 0 12394

(F1) (uknown atribute) 100 253 0 -1928539587

(F2) (uknown atribute) 100 253 0 822662337

Aktualna Temperatura dysku wynosi 35stopni C.

Dodane 09.08.2012 (Cz) 13:18

Zrobiłem error scan i wszystkie kwadraciki są zielone :slight_smile:


(adam9870) #6

chkdsk możesz zrobić z poziomu systemu. Albo jeżeli nie dysponujesz płytą: przeglad-metod-naprawy-problemow-uruchamianiem-windows-t497796.html#p3131322

Odkurz komputer. Sprawdź napięcia zasilacza (napisałem o tym w poprzedniej wiadomości). Przejrzyj dzienniki, zwłaszcza wpisy oznaczone na czerwono (krytyczne) windows-zawiesza-sie-ekranie-zapraszamy-t483583.html#p3047732


(Hotfils3) #7

Mi te zdjęcia nie działają. Tylko fotosik. a te takie img darmowy hosting zdjęć nie.

Dodane 10.08.2012 (Pt) 12:53

Teraz będę uruchamiał chkdsk więc będę odpisywał pewnie za 30 minut… O:)

Dodane 10.08.2012 (Pt) 14:08

Zrobiłem chksdk i po włączeniu komputera znowu miałem czarny ekran z brakiem jakiejkolwiek odpowiedzi. Będę niedługo sprawdzał memtestem. A później zmierze miernikiem(jeżeli można) napięcie zasilacza.

Dodane 11.08.2012 (So) 11:02

Po tym “czekdisku” tylko jest gorzej. Teraz się wyłączył 2 razy z rzędu po uruchomieniu youtub’a. Nie wiem ale jak robiłem inne rzeczy to chodził a jak włączyłem filmik to odrazu po 3 sekundach carny ekran.

Dodane 11.08.2012 (So) 16:51

tata własnie sprawdził napięcie zasilacza. Podcas luźnego chodzenia komputera oraz 100%-owego obciążenia. Twierdzi że jest cały czas bez zmian-Prawidłowe- Mówi że wszystkie temperatury są ok(mam obudowe gdzie widać temp. HDD,CPU,SYS. Ale stwierdził że (od uruchomienia mineło 40 sekund) odrazu gąrąc duży wydobywa się z karty graficznej… teraz będę sprawdzał temp karty graficznej. temperatury reszty sprzętu: CPU: pod obciążeniem : 66C, na luźnym stanie : 65C. HDD: Zawsze ok:37C. Płyta główna(SYS): zawsze ok.:30C. temp GPU podam później. Zaraz będę wykonywał memtest86.

Dodane 11.08.2012 (So) 22:44

Memtest śmignął 2 razy po 7 minut 30 sekund i obydwa wyniki wyglądały tak: Pass complete, no errors, press Esc to exit.

Jutro podam ci screeny z speedFana zaraz po włączeniu kompa i po dłższym działaniu.

Dodane 11.08.2012 (So) 22:50

Podałem ci wszystkie informacje o jakie prosiłeś oprócz temperatur. Jutro się one pokażą. Możesz coś w tej chwili wywnioskować? Tata twierdzi że ten czarny ekran wynika z niestabilności systemu 64 bitowego. Jeżeli tak, to czy są na to jakieś “łatki”? Albo Aktualizacje?

Dodane 11.08.2012 (So) 22:50

Acha… Komputer odkurzony… :slight_smile: Dużo tych dodanych :slight_smile:

Dodane 11.08.2012 (So) 22:51

niedługo będę miał 4gb ramu bo z tymi 2 to jest bieda już troche.

Dodane 13.08.2012 (Pn) 16:30

Temp gpu: od włączenia komputera 35C. po używaniu bez resetu 5:30 godzin z otwartą klapą komputera między 56C a 60C.