Bo nie rozumiesz, jasno Ci napisałem, dla Ciebie jako zwykłego przeglądacza netu RAR to zbędny program.
Ale oświecę Cie. Aktualnie (2025) ponad 1000 korporacji korzysta z RAR. A oto dlaczego:
- Wysoka wydajność, bezpieczeństwo, obsługa dużych plików, Recovery Record, prostota licencjonowania;
- Obsługa wielkich danych, stabilność, licencje gwarantujące legalność;
- Obsługa szyfrowania, archiwizacji, naprawy archiwów, weryfikacja autentyczności;
- Brak ryzyka prawnego, dostęp do wsparcia i aktualizacji, uniwersalne zastosowanie w Windows, wygodne SFX i automatyzacja.
Nie widzisz .RAR to nie wiesz. Instalatory gierek czy nawet paczki wczytywane w czasie grania potrafią być spakowane RAR.
Pokaż i rzuć kamieniem, który pakowacz ma Recovery Record ?
pytałem osoby tu na forum. Jak widać ani jedna nie zgłosiła się z czymś czego nie można wykonać w czystym Windows 11 lub w darmowych programach.
Czyli wniosek - przeciętnemu zjadaczowi chleba płatny WinRAR jest zbędny.
Zadaj jeszcze jedno pytanie:
Ilu przeciętnych ludzi dziś coś pakuje ?
Bo większość wie, ze jest ZIP, 7zip itp. Pobierają ze stron dokumenty, sterowniki i inne bzdety.
Sami nigdy nic nie pakują a jak już to od święta.
Używam, ponieważ w sieci jest jeszcze bardzo wiele plików do pobrania właśnie w archiwach .RAR.
Żeby było śmieszniej to Windows niestety, ale nie wypakowuje archiwów zabezpieczonych hasłem…nie wiem, może tylko u mnie Windows 11 robił mi focha przy zahasłowanych i i tak, musiałem użyć WinRARa nawet do wypakowania.
Przecież sprawa jest prosta. Są archiwa, które poprawnie da się rozpakować wyłącznie WinRAREM.
Są to w większości archiwa z pirackim oprogramowaniem, lub innymi treściami, (ale nie koniecznie) zwykle podzielone na kilka części, do pobrania z różnych miejsc. Próba rozpakowania takich danych innym softem, zwykle kończy się błędem. Nie radzi sobie ani 7Zip, ani Windows.
Oczywiście, da się rozpakować czymś innym, ale wymaga to odrobinę kombinacji, a to już jest trudne.
Sporo, bo dużo firm i instytucji udaje dzisiaj, że spełniają jakieś wyimaginowane wymogi RODO. Modne jest wysyłanie dokumentów spakowanych z hasłem, a potem dosyłanie innym mailem kodu, lub SMSem. Oczywiście jest to totalna farsa, ale tego uczą ich na szkoleniach i takie są zalecenia. A jak ci ludzie czują się profesjonalnie potem.
Jednym z powodów dalszej sprzedaży WinZIP-a jest to, że ma on certyfikat zgodności z jakimiś normami FIPS/DISA dotyczącymi bezpieczeństwa archiwów i firmy go kupują
Nie słyszałem tego samego o WinRAR-ze, ale być może jest wpleciony w wiele procedur których nikt nie odświeża, i tak zostało.
Oni mają o wiele zabawniejszy soft. Jednostka 8200 nie takie rzeczy tworzy. Np. Stuxnet to ich dzieło. Mają też wsparcie USA, i korzystają sobie z chmury M$ Azure. Wszystkie rozmowy ze strefy gazy są nagrywane, lądują sobie na serwerach europejskich, w Irlandii i Holandii.
Większość państw ma wtyczki w swoich sztandarowych produktach. Zarówno zaszyte w sprzęcie jak i oprogramowaniu. Wydaje się to logiczne. Kraje mające rozsądnych ludzi na stanowiskach, dbają też o odpowiednią historię produktu. Ileż to wysiłku wkłada Apple i USA aby stworzyć mit urządzenia, do którego nie można się włamać. A jak to wygląda w praktyce mieliśmy przykład, właśnie podczas afery.
Widzę, że kącik szurski się tu utworzył. Kontynuujcie swoje teorie (to takie zabawne)… a te białe smugi za samolotami to nie skondensowana para wodna, to psychoaktywne substancje w aerozolu, by kontrolować społeczeństwo
…masz coś na poparcie tych rewelacji. Czy powtarzasz to co wyczytałeś na jakiś zabawnych facebookowych oazach? Może te informacje czerpiesz z filmów z żółtymi napisami? Jeszcze parę dni temu cały Internet i tradycyjne media żyły tym, że Chińczycy lada dzień mają stworzyć w pełni funkcjonalnego robota-surogatkę - dziś wiadomo, że to bzdura! Fajne masz bańki informacyjne - gratuluję!