Wybór procesora

Tylko przy instalce/ zmianie rodziny, masz identyczne w pakiecie z i5;)

Kupiłem 475zł to kwota za całość za przesyłkę paczka24 pobranie pod domem nic nie zapłacę 0 zł . Gwarancja na miesiąc i z warunkami zwrotu. Bez pasty i chłodzenia to sobie jeszcze dziś kupie na morele spartana pro.

1 polubienie

Napisz jak wrażenie.

Jak przyjdzie i zamontuję to napisze ale nie spodziewam się nie wiadomo czego bo w starszych grach praktycznie różnicy nie robi czy się ma i5 czy i7 i tak chodzą tak samo ale już w niektórych nowych tytułach robi to różnicę w takim Kingdom Come na pewno.

Przyszło mi chłodzenie dziś a procesor wczoraj zamontowałem to jakoś :

Podczas grania w chociażby AC Origins widać różnicę w fps w Aleksandrii . Zainstaluje sobie Kingdom Come i sprawdzę jak się bd ten procesor sprawował przy tej grze temperatura procesora nie dochodzi nawet do 60 stopni, Za to użycie zegara na każdym rdzieniu i wątku pokazuje 3691ghz a nie 3,7 ghz czemu tak jest i czasami skacze do 3791ghz .

Nie robiłem nic w biosie po zamontowaniu tego procka trzeba coś zrobić ?
Dziękuje wszystkim jeszcze raz za pomoc i pozdrawiam :slight_smile:

Masz bus 99.76 miast 100 ustawione, to akurat “błąd w granicach normy” i stąd nizej, a wyżej to pewnie boooost ;-).

Z tym nie, wszystko jest git, przeszedłeś w jednej “rodzinie” i5 4XXX na i7 4XXX takie zreczy zwykle nawet reinstalacji Windowsa nie wymagają :wink:

Si, a różnica wynika pewnie z tego, ze w mieście masz wróbelki, pieski i pełno ludzi na ulicach, czyli innymi słowy “dużo obiektów do wyliczenia w czasie rzeczywistym”.

No, i my pozdrawiamy, ostatecznie w końcu zadowolony odchodzisz z punktu obsługi, jakbyś za jakieś 3lata planował zmianę, na tyle pewno pograć ta i7 pozwoli, to sprawdź, czy forum nadal istnieje :wink:

Jak ten bus zmienić na 100 ?

Nie ma sensu, teoretycznie możesz to w Biosie/UEFI, ale 9 MHZ różnicy w procku nawet testy syntetycznie prawdopodobnie by nie uchwyciły, co dopiero mówić o grze :wink: To 0,3 % :wink: Dla porównania… norma dla zasilaczy komputerowych wynosi +/- 5 %, więc graj spokojnie.

Nie zrobisz z tego nawet 0.1FPS więcej, nie mówiąc o całym 1 FPS.

Na razie nie będę przy tym grzebał zainstalowałem Kingdom Come na dysku hdd i ku mojemu zaskoczeniu nawet z teksturami hd i wszystko na ultra w rozdzielczości 1920-1080p chodzi to dobrze w każdym bądź razie jak przejechałem szybkim galopem przez rataje to ani razu gry nie zmuliło także jest ok o ile kogoś zadawalają klatki między 30 a 45 ale jak obniżę parę ustawień to będę miał w miastach 40-50 klatek a poza miastami 60 stałe także dla mnie to jest ok. A jak zainstaluję tą grę na dysku ssd to będzie jeszcze lepiej . Na razie nie mam miejsca na dysku ssd przejdę AC Origins i Odyssey to usunę te gry i bd miał .

W biosie podobno można ustawić żeby na każdym rdzeniu było cały czas w trybie turbo 3,9 ghz .

Cytuje Pana co mi sprzedał procesor :

"W biosie wszystkie opcje od multipler wymaksowac na 39x i powinno dzialac choc jak pisalem z tym roznie. "

Jak ktoś wie jakie opcje dokładnie zmienić w biosie to proszę mi napisać tylko szczegółowo za odpowiedź z góry dziękuje.

Sezon drugi: OC :joy:

To jest tylko odcinek specjalny . Premiera 2 sezonu dopiero za rok :smiley:

Uruchomiłem biosa ale nie da się tych wartości zmienić da się tylko zmienić żeby turbo nie było aktywne a czy jest auto czy enabled to i tak wartości poszczególnych rdzeniu na turbo nie da się zmienić klikam w auto i nic się nie dzieje próbowałem parę razy i jak klikam auto to nic się nie dzieje nie wyskakuje tabelka z enabled , auto , disabled ani z żadnymi wartościami. Także nie wiem czy da się to zmienić jeśli tak to jak to trzeba zrobić ?

Po pierwsze to masz zablokowany mnożnik w CPU, a po drugie OC jest możliwe tylko na płytach Z97 i wybranych B85 - o ile w drugim przypadku nie zablokowano tej możliwości po którejś aktualizacji BIOS, nie śledziłem tematu.

BTW.
Też macie (pozostali komentując) ciary jak się pojawia powiadomienie z tego wątku?

Te ciary w dobrym sensie :smiley: ? Nie chcę podkręcać tylko ustawić tak żeby było na każdym rdzeniu w turbo 3,9ghz. Jest podobno taki program turbo fivr control i tam też można to ustawić ale wolałbym z samego biosu . Trzeba coś zmienić w innej zakładce w biosie oprócz Advanced Frequency settings żeby dało się to zmienić ? Tylko to chce ustawić i będzie wszystko cycuś glancuś :smiley:

Taki program w ostateczności jak się w biosie nie będzie dało rady zmienić :

Wolę nie ufać takim programom.