Wybór procesora

A jaki jest w ogóle cel ćwiczenia?

To które opcje w biosie konkretnie trzeba zmienić ?

Wysyłanie: 2.png

Ktoś jest w stanie przetłumaczyć wiem że trzeba wartości pozmieniać próbowałem advanced freguency settings ale tam nic się zmienić nie dało . Może trzeba pierwsze w jakiś innych opcja w biosie coś zmienić ? Jak ktoś z Państwa wie to proszę napisać .

Udało się zmienić a czy będzie tak rzeczywiście to muszę sprawdzić :

Niestety nic ta zmiana nie dała dalej jest podczas gry 3691ghz.

Ustaw “CPU EIST Function” na “disable”.

To jest funkcja od oszczędzania energii mnożnik jest zmniejszany, gdy komputer jest w spoczynku lub niewielkim obciążeniu. To w takim razie jak dam Disablet to cały czas będzie 3,9ghz albo 3,4ghz nawet jak komputer nie jest obciążony ?

Dokładnie tak. Wtedy będzie wiadomo, czy jest to związane z “oszczędzaniem energii” czy po prostu ten typ tak ma.

Mój CPU ma w BIOS 4,01GHz, a system pokazuje 3995MHz. Kwestia zaokrągleń.

no ale lepiej żeby to było włączone niż żeby cały czas pracował na 3,9 ghz ale chodzi o to żeby stwierdzić czy procesor będzie w ogóle tak pracował 3.9 na wszystkich rdzeniach jeśli tą opcje wyłączę zawsze mogę sprawdzić . A nie da się czegoś tam jeszcze z tej tabelki zmienić żeby cacy było to znaczy żeby tylko podczas grania było 3.9 ghz na każdym rdzeniu.

Jak Ci zależy na ekologii to zostaw włączone.

Sprawdziłem to i dalej jest tak samo to znaczy wyłączyłem tą funkcje cpu eist function w cpu z na przemian pokazuje 3691 i 3890 a w grze to wygląda tak jak było wcześniej :

Także da radę coś jeszcze zmienić w tych opcjach czy nie bardzo ?

Nie rozumiem cel ćwiczenia ? Naprawdę nie chce się już powtarzać chcę zrobić tak żeby było 3,9ghz na każdym rdzeniu podczas grania w gry da się tak zrobić ? Jeśli tak to które opcje jeszcze trzeba zmienić z tej listy :

Cpu Clock ratio też da się ustawić na 3,9ghz ale czy to robić ? Uncore Ratio tak samo da się zmienić ale nie wiem czy to robić nie znam się na tym. Zależy mi tylko żeby w turbo było na wszystkich rdzeniach 3,9ghz

Po co? “Żeby było”? Zrozum, komputer tak jak człowiek ma pewne wahania, odhyły od normy i są one całkowicie akceptowalne. Różnica rzędu 1% to może być nawet tzw. błąd pomiarowy. Z tym nic się nie robi, przyjmuje się za pełnowartościowy egzemplarz, no chyba, że mówimy o promach kosmicznych NASA.

Jemu nie chodzi o to, żeby z 3,691 GHz było równo 3,7 GHz, tylko 3,9. To około 5 % a nie 1%.

Zmieniłem jeszcze cpu clock na 3,9 ghz z tych opcji

i non core tak samo na 3,9ghz ale to też nic nie daje dalej jest podczas gry 3691ghz . Z opcji jakie pozostały to chyba tylko ten program :

https://www.techpowerup.com/download/techpowerup-throttlestop/ i tam zmienię jeszcze ale jak to mam cały czas uruchamiać potem i zmieniać za każdym razem to se chyba dam spokój już z tym.

xle zrozumiałem, nie śledzę na bieżąco Mody na sukces :wink:

… zostaw już to, nie wiem jakie masz ostatecznie chłodzenie, ale NIE korzystaj z żadnych programów, namieszają coś i bęzie sprzątania…