Wybór procesora

Pierw się czyta dokładnie potem piszę i tyle w tym temacie już powoli mam tego dość kombinuje z tym odkąd z pracy wróciłem. Właśnie nie chce korzystać z programu chciałem przez biosa zrobić ale jak na razie bezskutecznie . Chłodzeniem mam Sparta 3 Pro temperatura nie przekracza 60 stopni podczas grania .

…. tylko to Ciebie bardziej dotyczy, 3 razy z Pancią mówiliśmy Ci, że ten procek i ta płyta nie umożliwia kręcenia, a Ty na upartego chcesz przebijać głową mur. Zabronić, nie zabraniam, może nawet Ci się uda, ale głowa do tego nie służy, podobnie tak ten procek nie służy do kręcenia :wink:

1 polubienie

Właśnie to nie jest podkręcanie bo w turbo ma 3,9 ghz i to jest normalna wartość . Skoro gość mi mówił że miał na wszystkich rdzeniach 3,9ghz po zmianie w biosie parametrów to się da.

No ale to wszystko zależy od płyty głównej, widocznie u Ciebie się nie da. Masz 3,7 na każdym rdzeniu. 3,9 będziesz mieć w programach wykorzystujących tylko 1 rdzeń.

Spróbuj jeszcze wyłączyć całkowicie intel turbo boost technology i zwiększyc cpu clock ratio na 39. Nie wiem czy to zadziała, ale możesz próbować.

Ok spróbuję ten program też nic nie dał ustawiłem wszystkie rdzenie na 3,9ghz i to samo było.

Osobiście wątpię, pewnie działa to tylko z procesorami z K na końcu.

…nie kombinuj, jak poszukasz dłużej dobrych rad z netu, to trafisz na geniusza, który zaleci “wgrać nowy bios” i uceglisz :wink:

Najnowszy bios mam dla tej płyty co mam .

Nic to nie dało wracam do tych opcji co były na początku i tyle nie będę grzebał na własną rękę bo się na tym nie znam nie wiem co bym tam jeszcze mógł zmienić .

3,7 Ci wystarczy.

3,9 na dwóch rdzeniach , 3,8 na trzech , 3,7 na 4 . Tak wystarczy mi więcej przy tym grzebania i wturiwania się niż pożytku .

Wychodzi na to że temat ostatecznie zamknięty ale jakby ktoś wiedział jak to zrobić poprzez bios żeby było 3,9 ghz na każdym rdzeniu podczas grania to proszę napisać prywatną wiadomość . Pozdrawiam i dziękuje za pomoc .

Witam ponowie zrobiłem sobie test podzespołów w komputerze wszystkie wyniki są dobre oprócz pamięci ram na 110 osób które testowały te ramy tym benchmarkiem tylko od 10 osób mój wynik okazał się lepszy .

Da się coś zrobić żeby zwiększyć wydajność tego ramu ?

1. Wymienić
  2. Podkręcić, czego twoja płyta NIE obsługuje.

W skrócie masz powolną pamięć, bo komputer stary.
Na szczęście wpływ prędkości pamięci RAM, prędkości, nie ilości, w procesorach Intela jest pomijalny.

Wpływa to jakoś na rozgrywkę jeśli gra potrzebuje dużo ramu czy nie bardzo ?

Dziwne że na 110 osób które robiły ten test mój wynik jest lepszy tylko od 10 osób a mają dokładnie taką samą pamięć ram .

Witam udało się mi zwiększyć wydajność tych ramów z 1333mhz na 1600mhz wystarczyło zmienić jedną opcje w biosie .
Zakładka : Advanced Memory Settings : Xtreme Memory Profile : z disabled na profile 1

Także dziękuje za rady typu : wymienić , podkręcić czego twoja płyta nie obsługuje.

Nie wiem czy mam racje ale może dzięki temu będzie działać teraz procesora w trybie turbro 3,9ghz na wszystkich rdzeniach.

Nie wszystkie płyty obsługują XPM, uruchomiłeś tryb auto “auto optymalziacji”.

Nadal nie rozumiesz, podkręcenie procesora i tryb xmp to dwie zupełnie inne sprawy. XMP nie jest nawet “podkręcaniem pamięci”, to po prostu ustawienia, bardziej wydajne-podkręcone, które ktoś dostarczył. Istotne w tym wszystkim jest to, że nawet przestawiając je z 1333 na 1600 zysk wielki nie będzie, przy 2100 może byś ze 1-2 fps miał. Jest natomiast, niewielkie ale jednak, ryzyko niestabilnej pracy zestawu :wink:

Nie będzie. procesor ma takie ograniczenia i ich nie zmienisz.

Po czym poznać niestabilną pracę zestawu ?
Skoro to są ramy ddr3 1600mhz to pewnie się nie da ich bardziej już podkręcić ?
No to dam sobie już spokój z tym prockiem skoro się nie da to się nie da bo i tak już wszystkiego próbowałem praktycznie .