Pierw się czyta dokładnie potem piszę i tyle w tym temacie już powoli mam tego dość kombinuje z tym odkąd z pracy wróciłem. Właśnie nie chce korzystać z programu chciałem przez biosa zrobić ale jak na razie bezskutecznie . Chłodzeniem mam Sparta 3 Pro temperatura nie przekracza 60 stopni podczas grania .
…. tylko to Ciebie bardziej dotyczy, 3 razy z Pancią mówiliśmy Ci, że ten procek i ta płyta nie umożliwia kręcenia, a Ty na upartego chcesz przebijać głową mur. Zabronić, nie zabraniam, może nawet Ci się uda, ale głowa do tego nie służy, podobnie tak ten procek nie służy do kręcenia
Właśnie to nie jest podkręcanie bo w turbo ma 3,9 ghz i to jest normalna wartość . Skoro gość mi mówił że miał na wszystkich rdzeniach 3,9ghz po zmianie w biosie parametrów to się da.
No ale to wszystko zależy od płyty głównej, widocznie u Ciebie się nie da. Masz 3,7 na każdym rdzeniu. 3,9 będziesz mieć w programach wykorzystujących tylko 1 rdzeń.
Spróbuj jeszcze wyłączyć całkowicie intel turbo boost technology i zwiększyc cpu clock ratio na 39. Nie wiem czy to zadziała, ale możesz próbować.
Ok spróbuję ten program też nic nie dał ustawiłem wszystkie rdzenie na 3,9ghz i to samo było.
Osobiście wątpię, pewnie działa to tylko z procesorami z K na końcu.
…nie kombinuj, jak poszukasz dłużej dobrych rad z netu, to trafisz na geniusza, który zaleci “wgrać nowy bios” i uceglisz
Najnowszy bios mam dla tej płyty co mam .
Nic to nie dało wracam do tych opcji co były na początku i tyle nie będę grzebał na własną rękę bo się na tym nie znam nie wiem co bym tam jeszcze mógł zmienić .
3,7 Ci wystarczy.
3,9 na dwóch rdzeniach , 3,8 na trzech , 3,7 na 4 . Tak wystarczy mi więcej przy tym grzebania i wturiwania się niż pożytku .
Wychodzi na to że temat ostatecznie zamknięty ale jakby ktoś wiedział jak to zrobić poprzez bios żeby było 3,9 ghz na każdym rdzeniu podczas grania to proszę napisać prywatną wiadomość . Pozdrawiam i dziękuje za pomoc .
Witam ponowie zrobiłem sobie test podzespołów w komputerze wszystkie wyniki są dobre oprócz pamięci ram na 110 osób które testowały te ramy tym benchmarkiem tylko od 10 osób mój wynik okazał się lepszy .
Da się coś zrobić żeby zwiększyć wydajność tego ramu ?
- Wymienić
- Podkręcić, czego twoja płyta NIE obsługuje.
W skrócie masz powolną pamięć, bo komputer stary.
Na szczęście wpływ prędkości pamięci RAM, prędkości, nie ilości, w procesorach Intela jest pomijalny.
Wpływa to jakoś na rozgrywkę jeśli gra potrzebuje dużo ramu czy nie bardzo ?
Dziwne że na 110 osób które robiły ten test mój wynik jest lepszy tylko od 10 osób a mają dokładnie taką samą pamięć ram .
Witam udało się mi zwiększyć wydajność tych ramów z 1333mhz na 1600mhz wystarczyło zmienić jedną opcje w biosie .
Zakładka : Advanced Memory Settings : Xtreme Memory Profile : z disabled na profile 1
Także dziękuje za rady typu : wymienić , podkręcić czego twoja płyta nie obsługuje.
Nie wiem czy mam racje ale może dzięki temu będzie działać teraz procesora w trybie turbro 3,9ghz na wszystkich rdzeniach.
Nie wszystkie płyty obsługują XPM, uruchomiłeś tryb auto “auto optymalziacji”.
Nadal nie rozumiesz, podkręcenie procesora i tryb xmp to dwie zupełnie inne sprawy. XMP nie jest nawet “podkręcaniem pamięci”, to po prostu ustawienia, bardziej wydajne-podkręcone, które ktoś dostarczył. Istotne w tym wszystkim jest to, że nawet przestawiając je z 1333 na 1600 zysk wielki nie będzie, przy 2100 może byś ze 1-2 fps miał. Jest natomiast, niewielkie ale jednak, ryzyko niestabilnej pracy zestawu
Nie będzie. procesor ma takie ograniczenia i ich nie zmienisz.
Po czym poznać niestabilną pracę zestawu ?
Skoro to są ramy ddr3 1600mhz to pewnie się nie da ich bardziej już podkręcić ?
No to dam sobie już spokój z tym prockiem skoro się nie da to się nie da bo i tak już wszystkiego próbowałem praktycznie .