Wybór procesora

Spokojnie się zmieści. Swoją drogą masz może dodatkowe wentylatory w tej obudowie? Może by zamówić z 1 lub 2 na zbicie temperatur wszystkiego o trochę?
Tak, nie warto się bawić w kombinowanie z ustawieniami procesora, sam najlepiej wie jak się ma zachować.

Zmierzę metrem i zobaczę . 3 zwykłe wiatraki , 1 z zasilacza , 2 pod kartą graficzną , i ten od procesora ale jak zakupię ten silentum to nie wpłynie on też na temperaturę karty graficznej w końcu ten wiatrak będzie zaraz nad kartą .

Zmierzyłem metrem i w szerokości zostaje nie cały 1 cm luzu a pod względem wysokości wychodzi tak na styk . Także daje sobie spokój chyba z tym procesorem i tyle .

A może idź na kompromis i weź i7 4770s

Bierze mniej prądu, mniej się grzeje, więc nie musisz się martwić chłodzenie i go wymieniać. Nie jest też dużo wolniejszy od i7 4770.

Tu masz ich porównanie razem z twoim obecnym procesorem.
https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i5-4440-vs-Intel-i7-4770-vs-Intel-i7-4770S/2017vs1907vs1884

Maksymalna wysokość chłodzenia 158mm.

Wysokość 135mm.
Zostaje ponad 2 centymetry, montuje się chłodzenie do wysokości równej podanejw specyfikacji producenta, na luzie zmieścisz.

Ty już go nie wkręcaj, bo do Bożego Narodzenia będzie kombinował :wink: Na dobrą sprawę jego chłodzenie z i5 powinno być ok, ale uparł się na lepsze, mimo że na stare nie narzekał. Skoro już coś zdecydował niech bierze :wink:

Zdecydował? Niekoniecznie.

Piszę teraz na czacie sobie morele.net powysyłałem zdjęcia obudowy i płyty i Pan mi napisał że bez problemu wejdzie .

No, dokładnie tak jak napisałem. Po zamontowaniu na procesorze zostaje ponad 2cm, a to bardzo dużo.

Dołóż z przodu jeden wentylator zasysający do srodka, bo obecnie masz dwa wyciągające (zasilacz i kolo procka), dodatkowo dysk SSD, jak nie masz sanek do mocowania, to choćby na taśmę klejącą, ale nie wiszący na kablach…)

Dogadałem się z gościem testy zrobi i mi wyśle screeny z tych testów jak wszystko będzie dobrze to mu powiedziałem że biorę ten procesor za 400 zł + wysyłka + wiatrak jakiś miedziany za 10zł.

To wrzucę tu wyniki tych testów żeby państwo ocenili .

Tylko w temperatury nie wierz zbytnio jakby co :slight_smile:

Wiem że na takich testach są wysoki temperatury sam robiłem taki test i5 4440 3,1ghz i były o 20 stopni wyższe temperatury niż podczas grania .

Zawijając w nie cegłę :wink: To jest większe ryzyko, nie “uszkodzony” :wink:

Lepiej nie robić testów i brać kota w worku czy lepiej zobaczyć skany z tych testów i dopiero wtedy zadecydować czy kupić odpowiedź sama się nasuwa. Tak w ogóle skoro zainteresowanie tematem jeszcze jest to oprócz tego wiatraka silentiumPC Spartan 3 PRO jest coś wartego uwagi co można kupić i będą temperatury tego procesora oscylowały wtedy pod obciążeniem w temperaturach od 60 do 70 stopni ?

Nie rozumiem tych kombinacji. Bierz 4770 albo 4790 z “K” albo bez byleby było taniej ale sprawdzone źródło. Skoro pasował Ci radiator na i5 to pasował będzie i7 (oczywiście bez podkręcania, czego nie będziesz robił). Te procesory mają podobne TDP oprócz z “S” jak już wcześniej wspomniano. Użyć dobrej pasty i tyle w tym komputerze bym zrobił.

Wiara czyni cuda tylko w hagiografiach :wink:
Primo procesor niełatwo uszkodzić,
2. nawet działający niestabilnie można tak testować by było ok.,
3. od czego paint i edycja screenów?

Najważniejsze, czego nie bierzesz pod uwagę, to OLX - bo tam chyba kupujesz (?) - cieszy się zasłużona opinia siedliska oszustwa i nie gwarantuje żadnych zabezpieczeń :wink:

Czyli znowu szukasz igły w stogu siana, nie tym zresztą co trzeba - procek na 90 przyjdzie dobry, a uszkodzony, to sprzedawca stwierdzi iż był ok:) Oczywiście o ile wyśle :wink:

Sami proponowaliście Olx powiedział mi że spisze umowę gwarancyjną na 30 dni i będę mógł odesłać jak będzie uszkodzony. Odbiór osobisty za pobraniem i zanim odbiorę mogę sprawdzić czy rzeczywiście wysłał mi procesor a nie worek ziemniaków . Ale teraz jak to czytam to mam wątpliwości czy to brać bo jak nie ma kruczków prawnych żadnych to może wysłać procesor uszkodzony tak jak piszesz a potem odmówić zwrócenia środków pieniężnych .