Wybór procesora

Mówił jeszcze że mogę podjechać do niego ale za daleko ode mnie mieszka i sobie sprawdzić jak procesor się sprawuje .

Jeszcze przemyślę czy kupię to chłodzenie lepsze muszę pierw sfinalizować transakcje tego i7 4770
i podłączyć pod wiatrak który mam ale zdania są podzielone sprzedawcy do których dzwoniłem powiedzieli że przydał by się lepszy wiatrak na morele opinie pod tym procesorem są takie że lepsze chłodzenie do niego trzeba .

Po pierwsze primo: na olx kupuje się tylko z odbiorem osobistym.
Po drugie primo: gdybym sprzedawał proca, testy obciążeniowe robiłbym poza obudową - z doświadczenia wiem, że temperatury potrafią być o 10+ stopni niższe.
Po trzecie primo: nawet jak otworzysz przy kurierze, to możesz spisać jedynie protokół, że coś było nie tak (np. cegła), ale zapłacić musisz.
Po czwarte primo: kupiłbym tam, gdzie sprzedający da gwarancję (wystarczy rozruchowa), nawet jeśli nie będzie najtańszy.

No przecież nie wyślę za coś pieniędzy póki tego nie otrzymam prosta sprawa tylko odbiór osobisty.
Powiedział że spiszę gwarancje 30 dni na rozruch .
Tego o testach i temperaturach nie wiedziałem w każdym bądź razie wiem że podczas takiego testu temperatura przekracza dopuszczalną normę .
Myślałem że jak coś będzie nie tak przy odbiorze to mogę odesłać i tyle .

Możesz nie przyjmować. Oddajesz kurierowi do ręki, zamykasz drzwi, niepodpisany odbiór i paczka wraca do nadawcy. Wiem bo pytałem o to naszego firmowego kuriera z DPD.

No ale i tak jak przyjdzie procesor a nie ziemniak i będziesz uszkodzony to nic z tym nie zrobię na olx nie ma kruczków prawnych chyba żadnych a sprzedawca może spisać jakaś gwarancje ale czy to coś da jak towar będzie trefny to nie wiadomo.

OK, ale dane nadawcy masz. Jak chcesz mieć więcej danych to możesz się ugadać np. tak:
płacisz za przesyłkę na konto, a za przedmiot do łapy kurierowi.
Tym samym masz numer konta typa i Cię w wała nie zrobi, zwłaszcza jak spisze gwarancję.

Albo dogaduj się, że chcesz kupić z allegro albo poszukaj po forum, czy nie ma kogoś z typa miejscowości żeby sprawdził na miejscu.

Z tym allegro to dobry pomysł zapytam się .

Obecnie to czekam aż mi wyślę te skany z testów ale coś się to przedłuża .

A od każdej przesyłki można odstąpić na allegro i zażądać zwrotu pieniędzy ?

Oczywiście. Robisz na szybko dokumentację zdjęciową co przyszło przy kurierze. Zgłaszasz najpierw sprzedawcy o zwrot kasy, a jak nie pomoże to zgłaszasz sprawę w allegro.

Jak pada zwracałem to nie trzeba było zdjęć tylko odstąpiłem od umowy , odesłałem i tyle. To jak tak jest przy każdej transakcji z allegro to by to było bardzo bezpiecznie ile się płaci za wystawienie czegoś na allegro ?

Ja za i7-3770 i to “nową” (zapasy gwarancyjne) z półroczną gwarancją dałem 450 (gratis pasta MX-4), 4 miesiące temu, na alledrogo i nawet z wyłączonym HT zjada i5-3570* (być może extra 2 Mb L3 aż tyle daje… nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem :slight_smile:

*osobiście testowałem w passmarku ~8100 pkt a z włączonym HT 9600 pkt

Płacisz jak ktoś kupi, sam koszt wystawienia z 1zł. Prowizja chyba 5%?

Gościu wystawia na allegro ale musiałem mu wpierw wysłać 25zł na prowizję którą pobiera allegro za wrzucenie przedmiotu ale przynajmniej będę mógł zwrócić i odzyskać pieniądze jak nie będzie działać .

ile płaci jak toś kupi ?

Mi napisał że 23 zł prowizji i te 2 zł odliczy w ofercie czyli będzie kosztować 398 na allegro bez przesyłki.

https://allegro.pl/kalkulator-oplat/dla-sprzedajacych#

16 zł wyszło w kalkulatorze