Qubs , prosta sprawa. Oczywiście - gdy Ty to czytasz, to pewnie mówisz sobie ‘prosta dla niego, dla mnie nie’. Już wyjaśniam.
Komputer stacjonarny - Twoja płyta główna posiada gniazdo RJ45 (LAN). To właśnie ono pozwoli Ci połączyć się z routerem przewodowo. Jedyne czego w tym celu potrzebujesz to: 1) routera, 2) kabla RJ-45 (zwykle są w zestawach z routerami, ale niewielkiej długości, ok 2 m, jeżeli chcesz dłuższy to albo musisz sam sobie zrobić albo kupić w sklepie gotowy), 3) zainstalowanych sterowników do chipsetu, bo one zawierają sterowniki do LAN. Sterowniki znajdziesz na http://www.gigabyte.pl/products/page/mb … /download/. Następnie wciskasz logo Windows + R >>> w okno Uruchamianie wpisz devmgmt.msc i kliknij OK >>>zostanie otwarte okno Menedżera urządzeń >>> rozwiń gałąź “Karty sieciowe”. Jeżeli jest tam karta sieciowa, to znaczy że posiadasz zainstalowany sterownik do karty sieciowej i gdy podłączysz kabelek sieciowy (komputer stacjonarny - router, poprzez rj-45), to wszystko powinno być w porządku. Chyba, że w Menedżerze urządzeń masz jakieś pytajniki, wtedy mogą być problemy, ale nie wiem czy z kartą sieciową, jeżeli byłby pytajnik to prawdopodobnie nie masz zainstalowanego jakiegoś urządzenia, może pomóc reinstalacja sterowników ze strony producenta płyty głównej, do której podałem link.
Zwykle routery posiadają cztery porty LAN rj-45, które pozwalają podłączyć cztery urządzenia (komputery) przewodowo poprzez rj-45, chyba że kupisz switch i będziesz kombinować. Jeżeli chodzi o ilość komputerów, które łączyłyby się poprzez Wi-Fi to widziałem sieci (choćby w szkołach), gdzie do routera łączyło się kilka albo kilkanaście komputerów i było w miarę w porządku. Sam posiadam router i czasem jednocześnie z internetu korzysta 3 komputery i jest dobrze.
Czego potrzebujesz? Trzeba kupić router Wi-Fi z wbudowanym modemem ADSL. Gdy otrzymasz router, to trzeba go skonfigurować, zwykle jest to bardzo proste. Konfiguracja zwykle sprowadza się do tego, że wchodzisz na stronę konfiguracyjną routera (tak przykładowo ona wygląda gallery/image_page.php?album_id=20&image_id=4661) i szukasz miejsca gdzie możesz wprowadzić dane dotyczące połączenia z internetem (czyli nazwę użytkownika i hasło od neostrady). Następnie zapisujesz ustawienia i wszystko powinno działać. I w tej sytuacji komputery mogą łączyć się do routera (nieważne czy po kablu czy bezprzewodowo po Wi-Fi), po podłączeniu do routera mają internet. Jeżeli interesuje Cię dostęp bezprzewodowy, to na stronie konfiguracyjnej routera wypadałoby skonfigurować ustawienia zabezpieczeń, czyli to żeby przy łączeniu się z Twoją siecią bezprzewodową trzeba było podać hasło. Po co? Jeżeli tego nie zrobisz, to sąsiedzi będą mogli korzystać z Twojej sieci do woli. To wszystko o czym piszę można na pewno zrobić na stronie konfiguracyjnej routera. Wiem, że producenci routerów często dołączają aplikacje na płytach CD, jakieś kreatory, które pomagają skonfigurować router. Ja jakoś, gdy konfiguruję router, korzystam ze strony konfiguracyjnej routera - takie przyzwyczajenie. Co do konfiguracji, polecam temat Podstawowa konfiguracja domowego routera. podstawowa-konfiguracja-domowego-routera-t439247.html
Co do zasięgu, to nie masz się czym przejmować. W domu jednopoziomowym ja nie mam problemów, nie sprawdzałem na tarasie, chociaż kiedyś miałem internet nawet na tarasie. W szkole - piwnica, parter, piętro, też w większości miejsc był zasięg. Ludzie używają Wi-Fi w domach kilkupiętrowych i to działa. Myślę, że nie będzie tak źle. Jeżeli zasięg Wi-Fi nie będzie dla Ciebie satysfakcjonujący, to można zainteresować się Access Pointami (punkty dostępowe), ale na razie nie chcę Ci mieszać. W razie problemów z zasięgiem, możesz spróbować zmienić ustawienia kanałów router-blokuje-internet-t482806.html?hilit=inssider&sid=ff3a98ef56ec94e0aef4f89ab46a0310#p3044128 http://www.goldenline.pl/forum/605846/k … dows-vista, ale znowu nie chcę Ci na razie mieszać.
Jaki router kupić, może konkretne propozycje, konkretny model? Ja używam PENTAGRAM Cerberus P 6351. Wcześniej używałem PENTAGRAM Cerberus P 6331-6, chyba lepiej używało mi się tego drugiego. Poleciłbym Ci przejrzeć dokładnie ten temat, w którym teraz piszemy, ale sam właśnie to zrobiłem i stąd można dowiedzieć się raczej “którego routera nie kupić do neostrady” aniżeli “który router kupić”. Być może przesadzam. Możesz przejrzeć co piszą na temat Tp-Link TD-W8960N http://www.ceneo.pl/;0154251482-10.htm http://www.chip.pl/testy/akcesoria/rout … -td-w8960n Ten model polecają inni wypowiadający się w tym temacie wybor-routera-adsl-neostrada-netia-orange-freedom-itp-t420293-75.html?hilit=W8960N#p3096738 wybor-routera-adsl-neostrada-netia-orange-freedom-itp-t420293-75.html?hilit=W8960N#p3096267 Możesz przejrzeć oferty routerów tutaj http://www.ceneo.pl/Routery i poczytać opinie użytkowników. Proponowałbym Ci coś z TP-Linków albo Linksysów.
Ja swój pierwszy router skonfigurowałem z papierową instrukcją obsługi. Miałem problem z konfiguracją neostrady na routerze ale dzisiaj już nie mam takich problemów. Dla mnie się udało, miałem wtedy 15 lat. Tobie też się uda, a w razie problemów pisz śmiało.
Pozdrawiam.