Który tablet wybrać, Lenowo (większy ekran) czy Samsung (podobno najlepszy stosunek jakości do ceny)? Ma służyć do prostego i wygodnego szkicowania (nie malowania) i to jest priorytetem, a tak poza tym to do oglądania YT, grania w jakieś gierki, czytania e-booków, przeglądania internetu…
Brałabym Samsunga, gdyby nie ten mniejszy ekran, a tak to nie potrafię zdecydować
Dodam, że szukałam możliwie najtańszych, stąd taki wybór
@wasabi1084 Dlaczego? Możesz sprecyzować? Nie zamierzam zajmować się malarstwem cyfrowym. Chodzi raczej o proste, drobne szkice bez cieniowania, tylko same linie.
Dlatego, że przy takim sprzęcie są następujące problemy:
Lag, przerywanie, zaburzanie pracy przez przypadkowy dotyk, brak zmiany grubości linii, nie precyzyjne rysowanie, brak odczytu siły nacisku, lub pochylenia.
Weź telefon, włącz sobie google Keep, weź palec i zacznij szkicować. To mniej więcej dostaniesz wraz z tymi tabletami.
Chcesz szkicować, kup sobie jakiegoś starszego iPada i tani Rysik z Action na początek. Sprawdzi się lepiej, będzie o wiele wygodniejszy do tego celu.
No właśnie te tablety wykrywają poziomy nacisku a co za tym idzie grubość linii będzie zmienna. Specjalnie szukałam takich, które mają tą opcję. I z tego co czytałam, ten Samsung ma mieć bardzo małe opóźnienie
To sobie skocz do sklepu jakiegoś i się tym pobaw.
Potem porównaj sobie z byle iPadem to zobaczysz o czym mowa. I piszę to jako osoba, która za Apple nie przepada. Miałem trochę tabletów i mam, jak również Surface z rysikiem i twierdzę, że wszystkie te sprzęty wypadają przy iPadzie on wiele gorzej. Zwłaszcza pewność i precyzja pracy.
A do tego nawet byle Bionic A14 jest wydajniejszy od Exynosa 1280 prawie o połowę.
Jednak doszłam do wniosku, że używanie tańszych zamienników rysika do iPada nie ma za bardzo sensu, bo nie będą obsługiwać pochylenia, a razem z rysikiem to jednak będzie dla mnie zbyt drogo.
Natomiast natknęłam się na tablet Huawei MatePad 2 gen. w cenie 1000 zł, ale bez rysika. Rysik M-Pencil 2 kosztuje 300 zł i obsługuje pochylenie. Ogólnie tablet ma dobre parametry w porównaniu z Samsungiem S6:
Ekran: 11,5 ", IPS, 2200 x 1440 pikseli
System operacyjny: HarmonyOS 3.1
Pamięć RAM i dysk: 6 GB RAM + dysk 128 GB
Procesor: Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1, 8-rdzeniowy
Pojemność baterii/akumulatora: 7600 mAh
Łączność bezprzewodowa: Bluetooth 5.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ax
Co o nim myślicie?
Wiem, że nie obsługuje sklepu Google, ale na tym mi nie zależy
W tej cenie nie obsługują nacisku. Tzn ten oryginalny jak mocniej naciśniesz to rysuje grubiej. Te tanie jak pochylisz to rysują grubiej https://www.youtube.com/watch?v=P3iIUHug-Dk
Ten obsługuje też tzw pełne odrzucenie dłoni – możesz oprzeć rękę na ekranie bez obaw o przypadkowe dotknięcia. Te zupełnie najtańsze, poniżej 100zł nie mają takiej funkcji.
Oczywiście kup to co najbardziej Ci będzie odpowiadać. Huawei też ma świetny sprzęt, ale nie wypowiem się o odczuciu z rysowania bo nigdy nie miałem okazji. No i musisz pamiętać, że usługi Google na Huawei to trochę droga pod górkę.
Tylko gdzie kupisz ten M-Pencil 2? Już wycofany, tzn jeżeli gdzieś znalazłaś to OK. Obecnie sprzedawany M-Pencil (3 generacji) też nie jest tani, coś koło 400zł.
Nie tylko sklepu Google ale też usług Google. Upewnij się, że Ci to odpowiada. Tzn może być różnie z asystentem Google, wpisywaniem głosowym itp.
Dokładnie, np na iPada masz świetny Procreate. Na Androida go nie masz, ale są alternatywy np Sketchbook czy Clip Studio Paint. Ten drugi dołącza do swoich graficznych tabletów Samsung. Tyle że … nie ma ich w sklepie Huawei. Tzn są jak sobie pobierzesz z mniej zaufanego źródła albo skorzystasz z emulacji usług Google i przez nie zainstalujesz sklep Google i z tego poziomu np Sketchbook. Czy nie będzie po drodze jakiegoś problemu. Może tak a może nie.