Wybór tabletu

Który tablet wybrać, Lenowo (większy ekran) czy Samsung (podobno najlepszy stosunek jakości do ceny)? Ma służyć do prostego i wygodnego szkicowania (nie malowania) i to jest priorytetem, a tak poza tym to do oglądania YT, grania w jakieś gierki, czytania e-booków, przeglądania internetu…
Brałabym Samsunga, gdyby nie ten mniejszy ekran, a tak to nie potrafię zdecydować :slightly_frowning_face:
Dodam, że szukałam możliwie najtańszych, stąd taki wybór :wink:

• Samsung Galaxy Tab S6 Lite
  • Lenovo Tab P11 Pro

0 głosujących

Te tablety ujdą do przeglądania internetu. Do szkicowania to katastrofa. Szkoda kasy.

@wasabi1084 Dlaczego? Możesz sprecyzować? Nie zamierzam zajmować się malarstwem cyfrowym. Chodzi raczej o proste, drobne szkice bez cieniowania, tylko same linie.

Dlatego, że przy takim sprzęcie są następujące problemy:

Lag, przerywanie, zaburzanie pracy przez przypadkowy dotyk, brak zmiany grubości linii, nie precyzyjne rysowanie, brak odczytu siły nacisku, lub pochylenia.

Weź telefon, włącz sobie google Keep, weź palec i zacznij szkicować. To mniej więcej dostaniesz wraz z tymi tabletami.

Chcesz szkicować, kup sobie jakiegoś starszego iPada i tani Rysik z Action na początek. Sprawdzi się lepiej, będzie o wiele wygodniejszy do tego celu.

No właśnie te tablety wykrywają poziomy nacisku a co za tym idzie grubość linii będzie zmienna. Specjalnie szukałam takich, które mają tą opcję. I z tego co czytałam, ten Samsung ma mieć bardzo małe opóźnienie

To sobie skocz do sklepu jakiegoś i się tym pobaw.
Potem porównaj sobie z byle iPadem to zobaczysz o czym mowa. I piszę to jako osoba, która za Apple nie przepada. Miałem trochę tabletów i mam, jak również Surface z rysikiem i twierdzę, że wszystkie te sprzęty wypadają przy iPadzie on wiele gorzej. Zwłaszcza pewność i precyzja pracy.

A do tego nawet byle Bionic A14 jest wydajniejszy od Exynosa 1280 prawie o połowę.

1 polubienie

Myślałam też o tym iPadzie, ale boję się kupować używany. Nigdy nie wiadomo na co się trafi i nie ma żadnej gwarancji :frowning:

https://allegro.pl/oferta/tablet-apple-ipad-air-4-64gb-space-gray-10-9-cellular-lte-17043067186

Coś takiego znalazłam, ale nie wiem czy ten jest dobry do rysowania i nigdy nie używałam nic od Apple

Zobacz na podobny temat Tablet z rysikiem ale nie za worek złota? - #2 przez wasabi1084 w którym @wasabi1084 podał dwa linki do sklepów ze sprzętem używany. Przynajmniej w tym drugim przypadku piszą że 12 miesiecy gwarancji

1 polubienie

Apple też niby ogranicza gwarancję do 12 miesięcy.

Owszem. Ale masz i 24 rękojmi.
IPady nie są awaryjne. Po kilkunastu latach bateria puchnie.

1 polubienie

Jednak doszłam do wniosku, że używanie tańszych zamienników rysika do iPada nie ma za bardzo sensu, bo nie będą obsługiwać pochylenia, a razem z rysikiem to jednak będzie dla mnie zbyt drogo.
Natomiast natknęłam się na tablet Huawei MatePad 2 gen. w cenie 1000 zł, ale bez rysika. Rysik M-Pencil 2 kosztuje 300 zł i obsługuje pochylenie. Ogólnie tablet ma dobre parametry w porównaniu z Samsungiem S6:
Ekran: 11,5 ", IPS, 2200 x 1440 pikseli
System operacyjny: HarmonyOS 3.1
Pamięć RAM i dysk: 6 GB RAM + dysk 128 GB
Procesor: Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1, 8-rdzeniowy
Pojemność baterii/akumulatora: 7600 mAh
Łączność bezprzewodowa: Bluetooth 5.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ax
Co o nim myślicie?
Wiem, że nie obsługuje sklepu Google, ale na tym mi nie zależy

te tanie obsługują pochylenie, np Baseus Smooth Writing 2 | Rysik aktywny Stylus Pen do Apple iPad z przyciskiem wielofunkcyjnym z ładowaniem bezprzewodowym | Dom \ Biuro \ Rysiki Nowość Feed google | widzę na Allegro za 108zł https://allegro.pl/oferta/rysik-z-aktywna-koncowka-baseus-smooth-writing-2-do-ipad-17239213366

W tej cenie nie obsługują nacisku. Tzn ten oryginalny jak mocniej naciśniesz to rysuje grubiej. Te tanie jak pochylisz to rysują grubiej https://www.youtube.com/watch?v=P3iIUHug-Dk

Ten obsługuje też tzw pełne odrzucenie dłoni – możesz oprzeć rękę na ekranie bez obaw o przypadkowe dotknięcia. Te zupełnie najtańsze, poniżej 100zł nie mają takiej funkcji.

Oczywiście kup to co najbardziej Ci będzie odpowiadać. Huawei też ma świetny sprzęt, ale nie wypowiem się o odczuciu z rysowania bo nigdy nie miałem okazji. No i musisz pamiętać, że usługi Google na Huawei to trochę droga pod górkę.

1 polubienie

To niestety też by je wykluczało

Tylko gdzie kupisz ten M-Pencil 2? Już wycofany, tzn jeżeli gdzieś znalazłaś to OK. Obecnie sprzedawany M-Pencil (3 generacji) też nie jest tani, coś koło 400zł.

Nie tylko sklepu Google ale też usług Google. Upewnij się, że Ci to odpowiada. Tzn może być różnie z asystentem Google, wpisywaniem głosowym itp.

No i co z tego tabletu, sam w sobie to blaszki i plastik.

Ty skup się na oprogramowaniu bo okaże się, że masz wszystko a rysujesz w programie dla przedszkolaków.

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/tablety-i-e-booki/rysiki-do-tabletow/rysik-huawei-m-pencil-2-generacji-z-ladowarka?