Który tablet wybrać, Lenowo (większy ekran) czy Samsung (podobno najlepszy stosunek jakości do ceny)? Ma służyć do prostego i wygodnego szkicowania (nie malowania) i to jest priorytetem, a tak poza tym to do oglądania YT, grania w jakieś gierki, czytania e-booków, przeglądania internetu…
Brałabym Samsunga, gdyby nie ten mniejszy ekran, a tak to nie potrafię zdecydować
Dodam, że szukałam możliwie najtańszych, stąd taki wybór
@wasabi1084 Dlaczego? Możesz sprecyzować? Nie zamierzam zajmować się malarstwem cyfrowym. Chodzi raczej o proste, drobne szkice bez cieniowania, tylko same linie.
Dlatego, że przy takim sprzęcie są następujące problemy:
Lag, przerywanie, zaburzanie pracy przez przypadkowy dotyk, brak zmiany grubości linii, nie precyzyjne rysowanie, brak odczytu siły nacisku, lub pochylenia.
Weź telefon, włącz sobie google Keep, weź palec i zacznij szkicować. To mniej więcej dostaniesz wraz z tymi tabletami.
Chcesz szkicować, kup sobie jakiegoś starszego iPada i tani Rysik z Action na początek. Sprawdzi się lepiej, będzie o wiele wygodniejszy do tego celu.
No właśnie te tablety wykrywają poziomy nacisku a co za tym idzie grubość linii będzie zmienna. Specjalnie szukałam takich, które mają tą opcję. I z tego co czytałam, ten Samsung ma mieć bardzo małe opóźnienie
To sobie skocz do sklepu jakiegoś i się tym pobaw.
Potem porównaj sobie z byle iPadem to zobaczysz o czym mowa. I piszę to jako osoba, która za Apple nie przepada. Miałem trochę tabletów i mam, jak również Surface z rysikiem i twierdzę, że wszystkie te sprzęty wypadają przy iPadzie on wiele gorzej. Zwłaszcza pewność i precyzja pracy.
A do tego nawet byle Bionic A14 jest wydajniejszy od Exynosa 1280 prawie o połowę.
Jednak doszłam do wniosku, że używanie tańszych zamienników rysika do iPada nie ma za bardzo sensu, bo nie będą obsługiwać pochylenia, a razem z rysikiem to jednak będzie dla mnie zbyt drogo.
Natomiast natknęłam się na tablet Huawei MatePad 2 gen. w cenie 1000 zł, ale bez rysika. Rysik M-Pencil 2 kosztuje 300 zł i obsługuje pochylenie. Ogólnie tablet ma dobre parametry w porównaniu z Samsungiem S6:
Ekran: 11,5 ", IPS, 2200 x 1440 pikseli
System operacyjny: HarmonyOS 3.1
Pamięć RAM i dysk: 6 GB RAM + dysk 128 GB
Procesor: Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1, 8-rdzeniowy
Pojemność baterii/akumulatora: 7600 mAh
Łączność bezprzewodowa: Bluetooth 5.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ax
Co o nim myślicie?
Wiem, że nie obsługuje sklepu Google, ale na tym mi nie zależy
W tej cenie nie obsługują nacisku. Tzn ten oryginalny jak mocniej naciśniesz to rysuje grubiej. Te tanie jak pochylisz to rysują grubiej https://www.youtube.com/watch?v=P3iIUHug-Dk
Ten obsługuje też tzw pełne odrzucenie dłoni – możesz oprzeć rękę na ekranie bez obaw o przypadkowe dotknięcia. Te zupełnie najtańsze, poniżej 100zł nie mają takiej funkcji.
Oczywiście kup to co najbardziej Ci będzie odpowiadać. Huawei też ma świetny sprzęt, ale nie wypowiem się o odczuciu z rysowania bo nigdy nie miałem okazji. No i musisz pamiętać, że usługi Google na Huawei to trochę droga pod górkę.
Tylko gdzie kupisz ten M-Pencil 2? Już wycofany, tzn jeżeli gdzieś znalazłaś to OK. Obecnie sprzedawany M-Pencil (3 generacji) też nie jest tani, coś koło 400zł.
Nie tylko sklepu Google ale też usług Google. Upewnij się, że Ci to odpowiada. Tzn może być różnie z asystentem Google, wpisywaniem głosowym itp.