ZUS nie jest dwa razy opodatkowany… Niby jak w Twoim mniemaniu jest opodatkowany za pierwszym razem? Opowiedz nam jak w sobie to podwójne opodatkowanie ZUSem wytłumaczyłeś? Jak odprowadzasz pieniądze na IKE/IKZE też płacisz podatek dochodowy od WPŁATY? Wiesz czym jest w ogóle podatek dochodowy?
Ty mówisz o czymś inny - spółkach. Jak prowadzisz spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością (czy jakąkolwiek inną płacącą CIT) to raz płacisz dochód od firmy, a drugi raz płacisz dochód od pensji którą pobierasz (PIT).
Nie jestem zwolennikiem ZUS. Propozycja PSL by DG miały prawo odprowadzać dobrowolny ZUS uważam za nawet fajny, ale nie wiem jakby to miało wygladac w praniu. Nie rozumiem na jakiej zasadzie ja, jako właściciel, mógłbym sobie nie płacić ZUS, ale składki musiałbym odprowadzać za pracowników.
Jak kiedyś zacznie pracować i płacić podatki to może ustawę o podatku dochodowym od osób fizycznych przeczyta choćby po to by sie dowiedzieć jakie mu zwolnienia i od czego przysługują.
Jakie argumenty? Jest ustawa “podatkowa” to sprawdź a nie wypisuj głupot. Napisałem krótko bo myślałem, że sobie sprawdzisz. Ale widać, ze Cię to przerasta.
Dla niekumatych wyjaśniam całą sytuację najprostszymi słowami jak nie ogarniacie tej prostej zasady to nie moja wina, że macie rozum malutki
Pracujecie, zarabiacie. Za pracę otrzymujecie wynagrodzenie które jest opodatkowane. Z tego opodatkowanego wynagrodzenia wędruje składka na emeryturę a więc składka pochodzi już z opodatkowanego wynagrodzenia. Przy wypłacie emerytury z tej opodatkowanej składki ponownie zabierany jest podatek. Przypominam składka pochodzi z opodatkowanego wcześniej wynagrodzenia. Rozumiecie już? Nie? Trudno - z koniem nie wygrasz w kopaniu.
Nie, no załamać ręce idzie.
Ty zaliczasz składkę na ZUS jako podatek dochodowy, podczas gdy podatek dochodowy płacisz tylko przy wypłacie emerytury.
Weź taki eksperyment logiczny sobie w głowie ułóż.
Dostajesz pensję brutto. To jest twój przychód. W Polsce podatek od przychodu był za komuny i we wczesnych etapach transformacji. Stawek było kilkanaście - nie ważne. Składka na ZUS jest wyliczana z tabeli, którą mają panie w ZUS na podstawie właśnie twojego przychodu. Po odliczeniu składki ZUS, do której to należą składki emerytalne/rentowe i inniejsze zostaje ci dochód - od tego płacisz podatek dochodowy.
Nie rozumiesz i nie rozróżniasz przychodu od dochodu, nie wiesz od czego płacisz składkę i nie wiesz od czego płacisz podatek dochodowy. Jako pracownik zawsze zapłacisz podatek dochodowy. Jako DG czy spółka - niekoniecznie. Możesz mieć przychód, ale miesiąc zaliczać na stracie. Innymi słowy - dochodzie ujemnym. Ba, z KAS możesz PIT/CIT rozliczać kwartalnie. Tylko VAT musi być rozliczany miesięcznie.
Przeczytaj niekumaty. Najpierw jest odprowadzana składka na emeryturę a podatek oblicza się od reszty wynagrodzenia.Podałem ci i Rozdział i artykuł ustawy który to reguluje.
Ręce opadają
Składki ZUS, czyli ubezpieczenie emerytalne, rentowe, chorobowe i wypadkowe, podlegają odliczeniu od dochodu. Dotyczy to zarówno składek zapłaconych w kraju, jak i poza jego granicami.
Podstawą do opodatkowania podatkiem dochodowym jest dochód pomniejszony o odliczenia, które zostały określone w art. 26 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Odliczeniu podlegają zarówno opłacone osobiście składki na ubezpieczenie emerytalne, rentowe, chorobowe i wypadkowe oraz należności za osoby współpracujące, jak i potrącone przez płatnika ze środków podatnika.
Możliwość odliczenia składek ZUS posiada zatem zarówno przedsiębiorca, jak i podatnik, za którego składki do ZUS odprowadza płatnik.
A ty co? Za młody na ZUS, że nie płacisz? Zresztą, prawdopodobnie za kilka lat wprowadzą emeryturą obywatelską a składki z ZUS zostaną uznane jako dodatek do tejże emerytury. Ja jeszcze odprowadzam na IKZE by mieć dodatkowe źródło dochodu od którego NIE ZAPŁACĘ DOCHODOWEGO jeśli pobiorę hajs po 65. roku życia.