Wybory prezydenckie

Po wypłacie. @sidkwa twierdził, że emerytury podlegają podatkowi dochodowemu przy wpłacie na konto ZUS - co jest bzdurą.

Pensja brutto to jest przychód i od niej nie wylicza się podatku dochodowego przed obliczeniem i zapłaceniem obowiązkowej składki na ZUS. Po odliczeniu daniny na gmachy ZUS oraz NFZ, to co ci zostaje jest dochodem i od tego dopiero płacisz podatek dochodowy.

Składka na ZUS/NFZ nie jest podatkiem dochodowym!

Capisci?

Nie przetłumaczysz, szkoda klawiatury.

Hmm… Ze zrozumieniem czyta się prozę a czasem także poezję. Kodeksy się interpretuje. I robi się to wedle konkretnych dyrektyw. Zajmuje się tym dziedzina nauki prawa, która się nazywa: wykładnia prawa. Wystarczy zajrzeć do Lexa, aby zobaczyć, że interpretacja kodeksu drogowego to nie jest prosta sprawa. Widać tam ile zostało wydanych rozporządzeń oraz orzeczeń sądów:

+1.

To nie było do Ciebie, tylko do @anon58827715

Ale o mnie.
Heh, nie skumał, a mnie coś poucza o marnowaniu lat w szkole.

Nie pochlebiaj sobie, nie pisałem o Tobie.

Nie muszę. Mogę mieć tyle samo wody co Ty i nie muszę dolewać, żeby mieć więcej. Wystarczy, że Ty wylejesz swoją.

Kolega wyżej odpowiadał mi, po czym Ty odpowiedziałeś na jego wiadomość, więc jak nie mówiłeś o mnie xd

I tak nie zrozumiesz. EOT

Drugi pan wiem ale Ci nie powiem hahaha

Kodeks drogowy jest jedynym kodeksem gdzie jest napisane stylu “kawa na ławę”
Jak zrobisz prawo jazdy i popełnisz wykroczenie to zobaczysz czy można kodeks interpretować. Jak ci mandat strzelą i punkty zabiorą.
Nie mieszaj procesów w których trzeba ustalić sprawcę lub winę tego co wypadek spowodował.
Jak cię radar namierzy to nie ma zmiłuj.
Przestań teoretyzować o czymś o czym pojęcia nie masz.
P.S. Nie wstawiaj linków do ustawy bo jak będziesz robił prawko to będziesz sie jej musiał nauczyć na pamięć.
Linkowiec.

:smiling_imp: Da sie, da się.
Nie wiesz jak od srodka to działa, ale znajac bys miał cały katalog rzeczy do podważenia pomiaru.
Pierwsze pytanie do policjanta: “Rozumiem, ze posiada Pan aktualne szkolenie do obsługi tego, jaki to model, radaru?” W dużej części przypadków byłby to lekki problem, a pomiar wykonany przez niepzreszkolonego partacza…

Emerytury a nie składki emerytalne. Takiej prostej rzeczy nie rozumiesz.
I nie jest ważne co ty uważasz przy swojej wątłej wiedzy. Nawet ci się nie chce zajrzeć do Ustawy o podatku dochodowym Rozdział 6. by ja uzupełnić. A tam jest dokładnie napisanie jak oblicza się podatek.
No to posłuchaj jak.
Od pracodawcy otrzymujesz pensję brutto 2000 zł.
Z tej pensji najpierw jest odliczana składka na ZUS, powiedzmy ze 300 zł
W wyniku czego twój dochód zmniejsza się
2000 zł - 300 zł = 1700 zł
I od kwoty 1700 zł jest obliczany podatek.
To wszystko jest w w ustawie. Ale nie nie przeczytam tylko dalej będę ciemnoty pisał
Ty razem z tym sidkwą powinniście zmienić nicki na T-34 boście pancerni na wiedzę.

Pamiętam film z Wykopu, na którym kierowca bmw wyprzedzał na podwójnej ciągłej i przejściu dla pieszych. Wykopki zaczerwieniły się z oburzenia nie gorzej niż nasz Wiki i wte pędy pobiegły na bolizję z dowodem w postaci nagrania. Było wszystko: data, czas, marka samochodu, kolor i numer rejestracyjny. W komentarzach pod filmem spece od “kodeksu” przerzucały się pomysłami, ile to kierowca dostanie punktów, mandatu i na jak długo straci prawko.

Rzeczywistość okazała się brutalna.

500 PLN za niewskazanie prowadzącego :rofl:

Ale Ty jesteś głupi człowieku. Weź ku*** najpierw naucz się czytać co piszę, a później zgrywaj uczonego.

@januszek - słuchaj i się ucz dzieciaku :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

Czy po prawej to ten słynny wiktor z WORDa? Znany dziś jako @anon48727701?

Myślę, że w następnym wcieleniu będzie to @Panzer Division

Nie. Nie jest.

Co to znaczy “zrobić prawko”? Ukraść komuś? Wydrukować? Pomyliłeś mandat z grzywną oraz kodeksy, bo tym razem chodzi o Kodeks Wykroczeń. I tu się sprawa znowu komplikuje, bo jeszcze jest Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia. Z tym strzelaniem to chodzi o przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w kontroli ruchu drogowego (np tzw fotoradary)?

Ciężko nałożyć mandat, grzywnę albo karę skoro nie można ustalić sprawcy…

Zapachniało lotnictwem wojskowym… :stuck_out_tongue_winking_eye:

Wstawiłem link do ustawy, realy? :wink:

… ale to już coś, będzie może trochę, ten NN, uważał na kolejne 500- przez takie wuje z kamerkami. Lepsza taka nauczka od bezkarności…:wink: