Gdyby ZUS był taki zayebisty to nie trzeba by nikogo do niego zmuszać pod sankcją kryminału tylko ludzie sami by się ustawiali w kolejce ze swoimi pieniędzmi jak do Amber Gold
Tam, gdzie, głupców kupa, tam i mędrzec dupa
Zdarzenie autentyczne:
Pewien znajomy mi pan miał kilka niewielkich firm a dzięki smykałce do interesów ustawił się tak, że szeroko rozumianego ZUSu (ubezpieczenie społeczne i zdrowotne) od siebie płacić nie musiał. Zawsze zresztą uważał ZUS za złodziei. Opiekę medyczną wykupił sobie w jakiejś prywatnej firmie. I wszystko było OK przez wiele lat.
Ale czas płynie i latek przybywa, ponadto rodzina mu się powiększyła o dwójkę dzieci. I gdzieś tak w wieku 50+ zdrówko się pogorszyło, dzieci także łapały jakieś infekcje.
Pewnego dnia, po jakimś pobycie w szpitalu, wezwał kadrową i polecił znaleźć sposób na ubezpieczenie go w państwowym systemie zdrowotnym. Został formalnie zatrudniony we własnej firmie na minimalny wymiar umożliwiający korzystanie ze świadczeń państwowej służby zdrowia.
Jak już wspomniałem miał głowę do interesu.
Historia ta jest prawdziwa, byłem naocznym świadkiem.
I o to właśnie chodzi , żeby człowiek miał WYBÓR.
Ale zgodnie z prawem,
Bez kombinowania i ‘głowy do interesu’
Ja teoretycznie mam wybór. Odkładam sobie sam pieniądze na zagranicznym koncie w raju podatkowym na przyszłą emeryturę. Tylko gdyby ZUS mi nie zabierał to odkładałbym więcej.
Ale zdajesz sobie sprawę że należysz do nielicznych?
W pełni się zgadzam z Tobą. Cieszy mnie, że zrozumiałeś swój błąd.
Ta dyskusja to dobra ilustracja tego, jak dziś wygląda debata publiczna. Ignoranci mylą opinie z faktami i potem budują na swoich wyobrażeniach urojoną rzeczywistość… Witaj fakeświecie
Mnie ogólnie dziwi to, że (o ile się nie mylę) najbardziej ZUS bronią ci którzy są blisko przed emeryturą albo ją pobierają. A przeciwnikami ZUS są ludzie dość młodzi dla których do wypracowania emerytury jeszcze daleka droga. Ta dyskusja to dla mnie przede wszystkim rywalizacja miedzy:
staromodność (przyzwyczajenie) vs nowoczesność (niezależność).
Serio? Młodzi, piękni i zdrowi nie korzystają ze służby zdrowia, więc nie doceniają jej “darmowości”. Latka lecą, pojawiają się starcze schorzenia, to dawni młodzi szybciutko weryfikują poglądy.
Dlaczego uważasz, że ja bronię ZUS? Ja po prostu wiem, że ludzie jeszcze nie wynaleźli innego systemu, który by działał na dłuższą metę. Idea bezwarunkowego dochodu podstawowego bardzo mi się podoba, ale dekady miną, zanim ona się zmaterializuje. Osobiście też wolałbym, żeby już dziś ten system, który mamy, nie był zasilany daniną od pracy, ale zamiast tego np. z podatku obrotowego oraz katastralnego (z którego nie powinien być zwolniony np. Kościół). No ale to są marzenia ściętej głowy.
czy się stoi , czy się leży …
Krótko mówiąc - komuno wróć .
Wygląda następująco:
padają argumenty
argumenty nie są ważne, bo padły trzy słowa, które się nie podobają, więc cały wywód do kosza i upieram się przy swoim
Każda debata tak wygląda dzisiaj. Oczywiście opisałem twoje zachowanie, które idealnie wpisuje się w debatę publiczną.
Człowiek żyjący pół wieku tęskni za komunizmem, coś takiego.
„ZUS to piramida finansowa”
„Dlaczego? Przecież ZUS działa całkowicie inaczej niż piramida finansowa”
„Bo upada!”
„Od 30 lat tak mówią, że upada”
„Ale to jest piramida finansowa!”
Gdzie są te argumenty?
ps. Tekst z 2012:
Tutaj macie wywiad z profesorem ekonomii, który jest jednym z autorów założeń obecnego systemu emerytalnego, stworzonego w miejsce poprzedniego, który był wg prof. Góry piramidą finansową. O czym On książkę nawet napisał (skan jest w sieci):
Problem jest taki, że zakładasz jakoby politycy i urzędnicy w Polsce działali zgodnie z prawem, a ilość afer, przekrętów, korupcji i całego tego łajna potwierdza że tak nie jest.
Ja nie ufam żadnemu politykowi ani instytucji państwowej w Polsce, dla mnie ktokolwiek mógłby te wybory wygrać i będzie tak samo. Jedyny ratunek dla tego kraju to odsunięcie wszystkich postkomunistycznych polityków od władzy, zniszczenie ich układów i ukaranie ich za czyny które popełnili. Bez znaczenia czy są lewicowi, centrowi czy prawicowi.
Skoro tym pierwszym nie ufasz, to kto miałby zrobić to drugie?
A ta karząca ręka sprawiedliwości to czyja?
Patrząc po nicku, to Ojca
Masz na myśli Dyrektora?