Wybory prezydenckie

Ludzie, którzy trollują, zwykle nie mają żadnych poglądów. Są puści. Taki pusty dzban wypełnia się treścią dopiero pod wpływem reakcji innych :wink:

2 polubienia

Gdyby ktoś był zainteresowany, to dzisiaj była debata prezydencka na stronie Newsweeka:

W Holandii to nie podatek wynosi 32 czy 49%, lecz podatek plus ubezpieczenie społeczne, coś jak nasz ZUS, tylko prościej. Akurat podatki w Holandii są niskie, bo na poziomie 2,5%. Mieszkałem tam i płaciłem podatki. Ponadto nie wspomniałeś o zwrotach podatku jakie przysługuje, ani o zwrocie ubezpieczenia zdrowotnego i nie są to małe kwoty. Rocznie wracało do mnie 800 - 1200 euro. W Polsce jakie masz zwroty? 200, 500 zł? Śmiech na sali. Dostajesz 500+ a 800 oddajesz w podatkach. Wysokiej jakości służby zdrowia, autostrad i wielu innych rzeczy nawet już nie porównuję do Polski. Płacimy często 2 razy za to samo, a nic z tego nie ma.

1 polubienie

Nawet śmiechłem :wink: Pierwszy z brzegu kalkulator wynagrodzeń. Koszty pracodawcy.

A później taki pracownik, który dostał do ręki połowę z tego co mógł idzie do sklepu i dalej płaci podatki w vatach, akcyzach, opłatach drogowych, płaci też za prywatne leczenie (bo się przecież nie doczeka inaczej) etc. etc.
Ale szkoda nawet dyskutować, szkoda się denerwować…

Na przykładzie Holandii, kolega nie wspomniał też zwolnieniach z podatku. Dla przykładu, w grudniu jeździłem do Polski na święta i pracowałem tylko 10 dni, zarobiłem 800 euro, bo nie płaciłem podatku do tej kwoty. Gdy pracowałem normalnie 30 dni, zarabiałem 1200.

No przecież ten Pan w tylu miejscach na świecie pracował. Zobaczył liczbę 49 i coś dodał od siebie.

1 polubienie

Za chwileczkę, za momencik, debata prezydencka na TVP (Info):
https://tvpstream.vod.tvp.pl/
(dla tych co nie mają telewizji)

image

Na razie, z pośród polityków, najlepiej wypada redaktor prowadzący :stuck_out_tongue_winking_eye:

ps. najlepszą relację z debaty prowadzi Tygodnik NIE:

Po raz kolejny Bosak przoduje.
Nie gra emocjami, nie obiecuje, nie mówi tego co społeczeństwo chce usłyszeć, czyste fakty i merytoryczne odpowiedzi.

Tam nikt niczego nie obiecywał. Każdy tylko gadał jak to teraz jest źle, ale nikt nawet przez sekundę nie powiedział gdzie by tu zacząć, aby było tylko lepiej. No ale łatwiej jest powiedzieć, że somsiad zrobił źle…

Chyba inną debatę oglądałeś padło bardzo wiele propozycji emerytura bez podatków, kwota wolna od podatków itd. Tylko ,że jedyną osobą ,która się liczy w tych wyborach i składała obietnice rozsądne był Pan Bosak. Na początku tej kampanii był to kandydat ,który kompletnie mnie nie przekonywała ale swoją meteorytyką mi zaimponował on jedyny z tych liczących się kandydatów nie składa populistycznych propozycji i nie grał na emocjach. I odrzucił te zamordystyczne narodowe poglądy na rzecz wolnościowych.

1 polubienie

ups

Kolejne rozdawnictwa to nie są poważne obietnice wyborcze… Tego teraz nam naprawdę nie potrzeba.

To nie jest rozdawnictwo, tylko “niezabieralstwo”.

Śmieszne, że uważany za idiotę Korwin, dziś pokazuje jak wiele miał racji. Nie wiem dlaczego ludzie nie doceniają takiego geniuszu, Einstein też był uważany za głupka, a dziś?
Nasz domek z kart zbudowany na rozdawaniu pieniędzy, upośledzonym socjalizmie i oszukanym ustroju zaczyna się sypać. Może to jedyne wyjście.

1 polubienie

Emerytura bez podatków czy kwota wolna od podatków to rozdawnictwo? Chyba pora się do edukować. Skoro uważasz ,że jak państwo mniej ci zabierze pieniędzy to ci je rozdają.

@assc Akurat Einstain był ceniony za swojego życia, ale jest mnóstwo innych przykładów zgadzających się z twoją wiedzą. Zresztą Korwin jest inteligentnym widać to chociaż po jego wynikach w gry logiczne. Może ktoś się z nim nie zgadzać ale to ,że jest chociaż w miarę inteligentny jest niezaprzeczalne.

2 polubienia

Co do Einsteina, czytałem gdzieś, że w szkole, więc we wczesnych latach życia był uważany za idiotę. Chyba, że to jakiś mit.

Oczywiście zdążył być doceniony przed śmiercią, co o wielu osobach powiedzieć nie można, szczególnie jeśli chodzi o szeroko pojętą sztukę.

Dwóch szeregowych posłów Jarosławów, bez żadnego trybu, zarządziło, że sąd najwyższy uzna za nieważne wybory, których nie będzie? A to wszystko tuż przed ciszą przedwyborczą…

ps. Spośród, mea culpa.

Prezydent naszego kraju ma wyglądać i potrafić się zachować publicznie, bo jedynie co może, to powiedzieć weto, więc obiecywanie co zrobi po wyborach jest wielce zabawne.

Moim top one jest Doda :slight_smile:

Oj w tej sytuacji Prezydent może bardzo dużo. Bo bez prezydenta PiS nie ma większości a jak nie ma większości to zaczynają się targi. Akurat w tej sytuacji prezydent ma dużą moc, choć w teorii jest to rola bardziej reprezentatywna niż rządząca.