Wymiana procesora do 300 zł

Cześć, w najbliższym czasie chciałbym wymienić procesor.Chciałbym wydać na ten zakup ok.+/- 300zł. Komputer służy mi głównie do grania i ogl filmów na yt/netflix. Moje podzespoły
Płyta główna ACPI x64-Based PC
Karta graficzna geforce gt 730
Zasilacz 400w noname
Dotychczasowy procesor to AMD Athlon II x2 260

Jesteś pewny?

Pobierz CPU-z i z zakładki mainboard podaj model.

asus pcie 2.0 x16 przepraszam pomyłka

To też nie to :wink:
Opcje , w sumie, masz:
pchasz się w nowy procek z 6 rdzeniami i wymieniasz zasilacz lub bierzesz za 70-80 zł procek i dokładasz RAM (ile masz).

300zł w sumie moge wydac

OK, to powiedz ile tego RAM masz, bo wiesz 6 rdzeni z 2 GB nadal będzie do…, czy dysk ssd i policzymy :wink:

Cześć,
Jeśli płyta obsłuży to nawet się nie zastanawiaj.

Ja bym się zastanowił, choćby dlatego, że przekraczasz budżet o zasilacz, nie znasz RAM.
Wydawać 300 zł na złom, kiedy w tej cenie są nowe procki AMD to szaleństwo, tym większe, ze ludzie jak idiocie Phnomy kręcili i nikt nie da 100% gwarancji czy egzemplarz nie ejst na wykończeniu.

Aktualnie mam 4gb Ramu i mam w planach zakupić druga taka sama kość

Nie mam dysku ssd

Ogólnie sporo tu roboty z tym kompem. Przede wszystkim sprawdź to o co Cię prosiłem kilka postów wyżej, możesz wrzuć zrzut ekranu (nikt tu wróżbita Maciej nie jest). Po drugie zaczął bym od dołożenia RAM do 8GB i wymiany zasilacza na nowy SilentiumPC Elementum 450W za 130 zł lub jakiś fajny używany co najmniej 400W z certyfikatem, pewnie z 80 zł. Wtedy jak komp będzie gotowy na przybycie najpierw CPU, a później GPU to można coś robić.

image

To tak jak napisałem, najpierw zasilacz to konieczne! później możesz jakiś FX 8300 i na końcu ram 4GB

O czym ty piszesz człowieku ? ten procesor ma taką wydajność jak 4 rdzeniowy Ryzen 3 1200 !

Kolejna bzdura, to to że ludzie kręcili te procesory jak idioci, owszem kręcili, ale nie jak idioci - tylko normalnie je przetaktowywali, i to tylko modele z oznaczeniem BE (Black Edition).

PS. Zastanów się człowieku 10 razy, zanim napiszesz kolejnego posta na forum…

Tutaj masz listę procesorów obsługiwanych przez Twoją płytę. https://www.asus.com/us/Motherboards/M5A78LM_LX3/HelpDesk_CPU/

Ty również nie wypowiadaj się już, bo napalisz się i wpuszczasz w maliny.

• Czy sprawdziłeś, że siedząca w tym modelu płyta, o ile faktycznie to, MSI K9AGM2 w testach notowała problemy z sekcją chłodzenia już na 2 rdzeniowych prockach?
  • Sprawdziłeś, niewątpliwie, czy ta płyta wspiera x6? Według oficjalnych danych nie wspiera niczego ponad 2 rdzenie. http://www.cpu-upgrade.com/mb-MSI/K9AGM2-F___L.html
  • O tym, ze te procki brały 45-65 W, Ty chcesz 125 walnać, no matter.

Sam widzisz, nie tylko x6, ale nawet x4na tym nie pójdzie. Chyba, zę są jakieś “mody” do biosu, ale itak przywalasz przeciążenie sekcji zasilania.

Właśnie o tym piszę, Wydawanie 300 zł na procka, do gównianej płyty, która na 90% go nie obsłuży, do tego jeszcze nowy zasilacz, więcej ram +grafika, to zaczynamy zbliżać się w okolice składania czegoś NOWEGO na gwarancji z Ryzenem 1200. Pamiętasz budżet 300 zł na wszystko?

Na twoim miejscu, bałbym się mieć włączony zasilacz “no name” w dodatku 400W. Po wymianie procesora, albo przed, pomyśl nad wymianą zasilacza.

Płyta MSI ? o czym ty znowu piszesz ? Gość ma płytę Asus M5A78L-M LX3, skończ już pisać, bo tylko wprowadzasz chaos i zamieszanie w tym wątku.

Posłuchaj “ekspercie” nie łap mnie za słówka, tylko czytaj ze zrozumieniem co ja napisałem w poście nr 8, cytuje: “Jeśli płyta obsłuży…”

Wtedy jeszcze nie znaliśmy modelu płyty głównej, autor tego tematu pokazał to dopiero na screenie w poście nr 14.

Mam nadzieje że zrozumiałeś co napisałem… więc twoje zarzuty wobec mnie są pozbawione jakiegokolwiek sensu.

PS. I nie odwracaj kota ogonem, pisałeś że ten procek to jest złom, a NIE płyta główna.

Wydzielono 30 postów tworząc nowy wątek: Piaskownica, czyli wydzielone z [Wymiana procesora do 300 zł]