XP czy Vista

NIe no ludzie o czym wy piszecie … Jak wszedłem na ten topic to mnie zatkało. Vista nie ma nawet mixera normalnego jak w xp… nie ma opcji nagrywania stereo mix … itp nie mówiąc o innych bardzo potrzebnych żeczach . Nawet po instalacji najnowszych sterów pod dźwiękówke nic ci sie nie pojawi.

chyba pisze sie rzeczach

wszystko sie da tylko trzeba umiec

Złączono Posta : 07.04.2007 (Sob) 11:02

serio? dziwne ja mam ten sam system XP od 4 miesiecy bez antyvira ani innych zabezpieczen. NAwet systemowy firewall wyłączony i nic mi nie włazi do systemu (sprawdzałem dla ciekawosci ostatnio skanerem online)

wiec chyba sie da.

Na Viscie tez nie mam nic

No to weś pliska pomóz mi “wszystko sie da tylko trzeba umiec” … Będe ci wdzięczny

Najpierw piszesz że

że niby jest niedopracowana ?

Trzeba umieć korzystać z systemu, a nie że nie widzę opcji , to Vista jest beznadziejna.

:x

Ci co mają słaby sprzęt , albo nie znają funkcji Visty mówią jak ty :!:

Systemu nie ocenia się przez wygląd, ale zaawansowane mozliwości, nikt Ci nie każe korzystać z Visty, równie dobrze możesz mieć windows 95

Po pierwsze nie ma i nie będzie najlepszego systemu, każdy będzie używał czego chce, ale najlepszego nie ma ani systemu, ani antyvirusa, ani firewalla.

I na tym wg. Ciebie polega bezpieczeństwo systemu ?

Bzdury pleciesz i tyle.

Mówisz o zainstalowanym pakiecie antywirusowym, ale jak mamy oceniać który system jest bezpieczniejszy, porównuje się go w kwestii luk, jak byś nie wiedział, pakiet antywirusowy to zewnętrzna forma zabezpieczeń systemowych, a jak mówisz o kwestii bezpieczeństwa systemów, Vista jest lepsza, porównując aspekty luk w kodzie systemu.

Równie dobrze mogę powiedzieć, że odkąd mam Vistę, nie złapałem ani jednego wirusa, nie używam programów antywirusowych, a Firewall systemowy + routerowy wystarcza.

Tu możemy mówić o kwestii bezpieczeństwa systemu.

Kolejna bzdura wypowiedziana z twoich ust :stuck_out_tongue:

Trzeba myśleć co się robi w internecie, trzeba wiedzieć jak korzystać z internetu aby nie zainfekować systemu, a nie od razu brednie opowiadać że bez antywira system windows i tak zostanie zainfekowany.

Nawet mając zainstalowanego antywirusa możesz mieć system zainfekowany, jak nie umyślnie klikasz w okienka które pokazuje Ci program zabezpieczający :slight_smile:

Wreszcie jakieś mądre słowa poleciały w tym temacie :wink:

I pamiętaj, takim osobom nawet jak przedstawisz 100 nowości które są w windows Vista, i tak powiedzą że to cukierkowaty system,

Wszystko na ten temat.

Żeby być zadowolony z systemu trzeba wiedzieć jakie ma możliwości i funkcje aby je później w pełni wykorzystać. SP1 do Visty ma wyjść w drugiej połowie tego roku i mam nadzieję ze poprawi luki które zostały zauważone przez użytkowników.

Mam u siebie viste i Xp…Xp przez te kilka lat naprawde zostal dopieszczony i to naprawde dobry system.Male wymagania duze mozliwosci. Vista codopiero raczkuje, ale az tak wielkiej straty nie ma,sa wieksze wymagania sprzetowe, sa duzo wieksze mozliwosci, ale tez pare bledow z kompatybilnoscia.Pod koniec roku takie porownanie bedzie mialo sens, gdy Vista sie juz na dobre zagniezdzi i ustatkuje, bo w tej chwili jest to porownanie nowo wschodzacego na arene systemu, z starym wyjadaczem Xp, ktory juz sie zdazyl uploasowac na rynku i wyszlo pod niego od groma aplikacji.

DROGI PANIE aero zacytuje twój tekst " że niby jest niedopracowana ?

Trzeba umieć korzystać z systemu, a nie że nie widzę opcji , to Vista jest beznadziejna. "

Otóż … Ja nie twierdze że system Vista jest "beznadziejny " !!

A nie chodzi Ci czasem o : start/akcesoria/rejestrator dźwięków ? :stuck_out_tongue:

Nie no brawo !!

I tak jak ktoś kupuje nowego kompa to lepiej wybrać Windows Vista Home Premium, ponieważ wybierając xp cofamy sie o wersję.

Złączono Posta : 07.04.2007 (Sob) 16:20

Dla tych którzy chcą dopiero kupić kapa lub właśnie zastanawiają sie nad systemem to lepiej wziąć Vistę bo i tak poprawki same sie zaktualizują, a później oszczędzą sobie kłopotu przy chęci zmiany systemu:)

za 1-2lata będą tworzyć tylko pod viste gry

bo czy teraz robi sie gry pod 98 albo ME?

niezbyt…

Ta… i dlatego zostalem zmuszony do przesiadki na Viste…od 5lat na win 98Se Rok na Win 98Te i 2miechy na Viscie… Przesiadka z 98 na viste:P

Na poczatku nawet Control Panel ani komendy Run znalezc nie moglem :smiley:

Byloi za to Speech Recognition, czym sie na poczatku pobawilem :smiley:

witam

jestem nowy na tym forum i mam właśnie dylemat co do wyboru systemu- kupiłem laptopa FujitsuSiemens Amilo Li1705 CeleronM 430 (1,73mhz), 80GB HDD, 1GB DDR Ram - 256 współdzielone z grafiką UnichromePro S3 i jaki system dla niego wybrać? teraz mam “testowo” Win XP Home SP2 ale laptop domyślnie w tej wersji jest sprzedawany albo z Linuxem albo z Vistą ( na stronie Fujitsu nie ma nawet sterowników po XP) jak wiadomo laptop służy mi do pracy, serfowania po necie i czasami synek pogra w jakieś gierki dla dzieci. Czy na tym sprzęcie Vista pójdzie dobrze czy kupić XPka? czekam na odpowiedź i liczę na wyrozumiałość “starych wyjadaczy chleba”

Jeśli zależy Ci na wygodzie, bezpieczeństwie oraz stabilności to bez wątpienia wybierz Vistę! Przy xpeku (żeby działał podobnie stabilnie jak vista) trzeba sporo popracować i łatać sporo dziur, które niestety w tym systemie to normalka! Polecam Vistę , Twój laptop spokojnie sobie poradzi i będzie szybciej chodził niż na xp. Pozdrawiam.

miałem podobny problem tylko z PC, i radze wybrać Vistę która zamierzam w przeciągu 2 tygodni zakupić do nowego kompa. Polecam Vistę. :slight_smile:

Jeśli ktokolwiek zamierza grać w radiu , lub nagrywać sety z głosem to vista = porażka … Czemu ?? Nie wiem gdzie to jest bo chyba nie ma ?? OPCJI STEREO MIX !!

LeXan tyroche slaby sprzet na Viste…pojdzie,ale… w sumie da sie spokojnie pracowac, ale moga byc nieznaczne problemy, Poki co polecalbym Xp, no chyba ze wybitnie zalezy Ci na polaczeniach z bezprzewodowymi sieciami badz bezpieczenstwie, wtedy Vista.

w sumie planuję mieć TEGO lapka przez kilka lat więc nie interesuje mnie zakup XP a za rok zmiana na Viste- jak już się zdecyduję na XP czy Viste to będzie wybór ostateczny… od ok 7 lat latam na XP i system znam od podszewki ale poprzez to że laptop został wyprodukowany i wogóle wypuszczony na rynek wyłącznie z myślą o Viscie to wszystko mnie skłania właśnie na nią. Boję się trochę tego mojego procesora przesiadłem się na niego z Athlona 3200@3600 i widzę różnicę w wydajności pozatym w lapku mam tylko 768MB ramu dla systemu a rozbudowa nie wchodzi raczej w grę bo mam już zajęte oba sloty (2x512) no i grafika pozostawia wiele do życzenia mimo że ma “teoretycznie” 256MB (na PC miałem 6600GT). W moim przypadku wóz albo przewóz; Vista? XP? narazie przewagę ma Vista…

@ Lexan

Szkoda ze piszesz “kupilem” a nie “mam zamiar kupic”

Gdybys wybral cos z Intel Core duo to nie byloby problemu, a tak Vista pojdzie na bank, nawet bedzie dobrze chodzic, ale moga sie trafiac chwiulowe zwisy :wink:

Wiekszosc laptopow ma czytnik kart pamieci… wiec dobra karta 1GB SD z szybkim zapisem odczytem kosztuje 50-60zł…ReadyBoost jak znalazl;)

Zapis/odczyt conajmniej 10

click tu masz specyfikacje kart Sd…jakas z minimum 10MB zapisu/odczytu i bedzie good, moze byc tez ewentulanie 7MB :wink:

Z poważaniem

K_H

nie mam czytnika kart pamięci ani nawet PCIMCIA- a za nowiutkiego lapka dałem 1800zł z dostawą do domku - o wyborze zadecydowała cena :slight_smile: