XP czy Vista

jak narazie na moim laptopie ustawilem tak viste ze wyglada jak xp (prawie) i podoba mi sie :slight_smile:

Lexan to czytnik kart 30zl +karta 50zl…to tansze niz ram, a jak nie masz slotow to tym bardziej…chyba ze chcesz wywalic swoje kosci i kupic nowe…ale to kosztowne i plyta moze miec ograniczenia co do ilosci :wink:

Polecam ta karte 2GB -> click

2GB zapis/odczyt 16MB :smiley: W sam raz :wink:

Wybierz Viste, jak bedzie mulic to zakup ta karte, lub inna jak znajdziesz lepsza moze :wink: i czytnik i bedzie good napewno :wink:

dla niewtajemniczonych to mój papek http://www.komputronik.pl/Notebooki/Fuj … ,id,38397/

Mozesz brac Viste :wink:

Z tego co pamietam Celeron M i Pentium M bazuja na PIII wiec nie jest tak zle :wink:

Procesor Celeron M to juz typ starszej generacji ale na Viste pociagnie, co do gier bedzie problem na Twoim sprzeciku…Ale do wszelkakich innych dzialan(oprocz zaawansowanej obrobki grafiki/video) bedzie w sam raz :wink:

Witam ! Kiedyś pracowalem na xp obecnie jestem użytkownikiem Visty i sobie ją chwale1wg. mnie jest dużo lepsza od xp.Mówię tu o wyglądzie , jakości i przedewszystkim szybkości. :!: także bezpieczeństwo visty jest

cudem.do visty dołączono duzo programów tego typu (np.windows defender).Badzo polecam Windows Vista Home Premium! :slight_smile:

Zgadzam się z przedmówcą w 100% .Nic dodać nic ująć :!:

Zgadzam się z baartkiem - vista to jedna wielka porażka. Jestem humanistą, a z xp jakoś sobie radziłem, od wczoraj mam notebooka z vistą i nic w niej nie chodzi - nie wiem jak skonfigurować pocztę, przeglądarki otwierają co którąś tam stronę, a oprogramowanie działa jakby chciało a nie mogło. Nawet OO wywalił się po otwarciu dwóch dokumentó. VISTA = PORAŻKA!!

mialem ta viste… instalowalem raz… po paru dniach wyglod i styl visty zaczal mnie odpychac… system zaczal dzialac wolniej… wywalilem… zainstlowalem xp spowrotem… dziala sobie, dzialal, ale naszla mnie chec sprawczenia czy aby vista juz nie zaczela dzialac normalnie… przeliczylem sie. Dalej to samo. Wywalilem. zainstalowalem xp. I dalej sobie dzialal… az do czasu kiedy zmienilem kompa, i dyski z IDE na SATA2. Znow zainstlowalem Viste… tu posiedziala troche dluzej…

1. Gry odpalam w okienku,nie w fullscreenie (jak sie tylko da). Oczywiscie aero dalej wlaczone… no i zzera mi cpu i gpu… gra dziala o niebo wolniej niz w berylu…

2. nagrywanie na plyte DVD przez COKOLWIEK (czy to nero 7 premium, czy po prostu drag’n’drop visty) wywala errora. Po restarcie laskawy system pozwala mi nagrac 1 plyte, poczym… znowu to samo. A i nagrana plyta powoduje zwieche visty…

3. partition magic nie dziala…

4. Systemowy partitioner… mhm, ze tak powiem, jest do dupy. Nawet partycji zmiejszyc nie potrafi (tak, czytalem zeby powylaczac jakiec tam bagna, zrobilem to, dalej to samo). Mialem 16gb wolnego na partycji, a mi pisze ze nie moge zmniejszyc nawet o 1mb…

nie mialem nawet jak nagrac plyty, zeby zbackupowac pliki…

(mam nowa nagrywarke, kupowalem niedawno…)

no i takim sposobem jestem dalej z gentoo, debianem i windows xp do gier…

dodo

Niestety muszę się zgodzić z Dodo w jednej sprawie-PARTITION MAGIC NIE DIAŁA… :cry:

Mój sprzęt AMD Athlon 3800+ 2,4GHz 1GB RAM GAINWORD 7300 256MB

Vista chyba dobrze bedzie chodziła na takim sprzęcie? Są różne opinie no mam taki zamiar sobie kupic Viste, to jak myślicie warto?

Nie nie będzie dobrze chodził dokup 8GB RAM i 4 karty GF 8800 wtedy może pociągnie.

A tak na poważnie to strasznie śmierdzący z ciebie leń, ile już było postów na ten temat? różne konfiguracje, gdybyś poszukał znalazł byś odpowiedź, ie ma to jak być wygodnickim, tak więc co może jeszcze śniadanko do łóżka Ci z rana przynieść? :stuck_out_tongue:

OT-y Kosz, proponuję niektórym poczytać regulamin

Gutek2222 a ja proszę was moderatorów o nie ignorowanie postów użytkowników co do propozycji zmian na forum i wykazywanie się trochę większą wyrozumiałością.

To moze kobieta się wypowie:) Vista ładnie wygląda, ale wkurza mnie kilka rzeczy.

Minusy!

• brak sterowników pod viste dla starszych sprzętów, jak masz starą drukarkę zapomnij o drukowaniu

• jeszcze nie wszystkie programy sa przystosowane pod vistę i większaść moich ulubionych uruchamiasz jako administrator, zezwalaj i kontynuuj, za dużo okienek i dlaczego dla tego samego programu trzeba za każdym razem na uruchomienie pozwalać- męczące i kłopotliwe

• “system windows zablokował program przy uruchamianiu” czy jakoś tak. Konkretnie chodzi o konnekt. Męczące…

• vista każe! uzywać mi zapory wbudowanej w system bo moje kochane Comodo nie chodzi! Ogólnie vista bardzo sprytnie zmusza do używaniu microsoftowych programów, wręcz nachalnie!

• dośc wysokie wymagania!

To sa podstawowe wady! Nie wiem czemu ale po dłuzszym okresie pezczynności komputera programy nie chcą się ładować… ładuje ładuje ładuje i ładuje…

Plusy:

-Wyglad!

-mniej dziurek (chyba ze jeszcze nieodkryto;P)

P.S WINDOWS MEDIA CENTER dla mnie zwykłego użytkownika jest zbyt skomplikowane, trzeba się przyuczać… Co to w ogóle jest?!

Ogólnie uważam ze z vistą trzeba poczekać az producenci programów nadązą i moim zdaniem jest niedopracowana, mozna było znaleźć łatwiejsze rozwiązania.

mam pytanie czy vista mi zadziala na moim kompie(512 mb ram,amd althon 2500+ 32bit,radeon 9600 pro,nforce2,ale komp ma juz 3 lata wiec nie wiem…)widzialem viste u kumpla i jest ekstra i najwazniejsze czy pojdzie mi neostrada tp bo slyszlem ze nie, mam dopiero 14 lat i nie chce zrobic problemu czy istnieje dodatek zmieniajacy w xp na viste(jakakolwiek) odpiszcie plissss

:slight_smile:

Ja bym się bał trochę odpalać system Vista na 512MB ram. Neostrada pójdzie bo sam ją ustawiałem jakiś tydzień temu. :slight_smile: Najnowsze sterowniki ze strony producenta i będzie hulać.:wink:

P.S.Dokup pamięci do 1gb, bo z 512mb zrazisz się co do systemu… :slight_smile:

Wstukaj w google: Vista Transformation Pack 6.0 :slight_smile:

Witam jeśli komuś zależy na viscie tylko dla wyglądu to niech lepiej pozostanie przy xp. A jeśli chodzi o transformation pack który niby zmienia wygląd na viste jest po prostu bez sensu. Po pierwsze ten patch niszczy nam system, dziurawi a po drugie brakuje mu wiele co do visty. Zrozumcie moi drodzy ze vista to nie tylko wyglad. To przedewszystkim system bardzo stabilny, szybki, wygodny i nakoncu ładny (zależy od gustu). Ludzie którzy nie mają miniumum pamięci ram jakim jest 1gb i 128mb na karcie graficznej to lepiej niech się nawet nie zabierają za instalowanie visty, no chyba, że chcą tylko na nią popatrzeć i to wszystko. Pozdrawiam.

Co to znaczy “zrobić punkt przywracania systemu” bo bawię sie VTP 6.0

Mam Xp i szczerze nie chciał bym mieć Visty chociaż by mi chyba weszła(Athlon xp 2200 +, 768ram, Geforce fx 5200 128mb)

NIe ma na nią zadnych sterowników nic nie chodzi, wszystko jeszcze jest robione pod xp

i ma wieksze wymagania niz dobra gra

ERROREK z takim sprzetem jak ty masz tez bym nie chcial! sprzet 3 letni faktycznie jest za slaby:) a jesli chodzi o to ze nie ma zadnych sterownikow to chyba masz nie pokolei i nie wiesz co piszesz. zastanow sie chlopaczku lepiej!