XP czy Vista

Czy można mieć xp i vistę? Chciałbym spróbować vistę ale nie chcę robić formata c czyli tam gdzie mam xp, a jeżeli tak by się dało to jak zrobić żeby była możliwość pomiędzy przełączaniem tych systemów? I mam jeszcze pytanie mam bardzo dobrą kartę graf. która bez problemu uciągnie viste - gf 7600gt. procek pentium 4 2.66 Ghz, a ramu tylko 512 ddr :-x Czy vista by chodziła stabilnie na takim sprzęcie?

Proszę nie robić bałaganu w temacie i czytać uważnie co jest w nim napisane

Vista na takim sprzęcie chodziła by słabo ze wzgledu na małą ilość ramu!

XP MA LEPSZE TAPETY NP ZGODA, PRZYJACIEL A NIE JAKIEŚ IMG22

Złączono Posta : 12.04.2007 (Czw) 20:33

NO IOGULE JA TAM JADE OD 5 LAT NA WINDOŁSIE 95

Złączono Posta : 12.04.2007 (Czw) 20:34

MACIE TEGO LINUKSA WISTE

Złączono Posta : 12.04.2007 (Czw) 20:40

CZY WINDOWS TO PO ANG. OKNA

G_RAVER

Tja moze bez capsa?

A co do tego czy winda pojdzie macie na stronie ati test… zakladka vista potem get ready i run ati assessment tool :wink:

testy na konf mini alny, dobry i optymalny, moj sprzet przeszedl optymalny :stuck_out_tongue:

A sterowniki sa, chociazby nieoficjalne ale sa :smiley:

A codziennie powstaja nowe, wiec o stery sie nie ma co martwic :wink: Jak nie chodzi to sprawdzic te z XP albo pogooglowac, na pewno sie znajda :smiley:

G_raver o co Ci w ogóle chodzi?Poozatym nie rób tyle błędów.A Windowz to znaczy po ang. okna.co to jest ,LINUKS WISTA?,?

KOmpletnie nie rozumiem co gostek chcial przekazac, widocznie nie ten poziom, a ja sie nie bede downgrade’owal :smiley:

Złączono Posta : 12.04.2007 (Czw) 21:06

A “Vista” Znaczy perspektywa :wink:

Have a nice day

Bzdury ja mam proc 1,5 Ghz GF fx 5200 128 i 512 ram ddr na szynie 166mhz (jedna stara ma 166 a druga 400 mhz…) i mi vista bez aero glass chodzi dobrze…nawet się nie przywiesza z nod32 w tle :slight_smile: Więc jemu bez aeroglassa bedzie chodzic bdb :slight_smile: Wkońcu look&feel to nie wszystko :slight_smile:

ja mam Radka x1950Pro asusa za 650zl z HDCP i dziala w 1080x bo sprawdzalem :wink: Jesli jakis sprzet ma oblsuge HDCp a to nie dziala to reklamacja.Wsio :wink:

miałem na myśli komfortową prace z vistą, czyli z aero glass, oraz praca z wieloma aplikacjami na raz. polecam dorzucenie jeszcze 1gb bądź chociaż 512 a różnice poczujemy:)

Effe rozumiem cie ale niektórzy poprostu chcieli by się zapoznać z nowym systemem i tyle.nie zależy im na komforcie i aeroglassie.

zeby sie zapoznac to trzeba raczej mieć włączony aero glass, bo to główna opcja która pomaga w pracy:):):slight_smile:

aero glass gowną opcją? Chyba dla tych co mają dobre maszyny i lubiącieszyć oczy :stuck_out_tongue: Mi np. w viście przedewszystkim zależy na bezpieczeństwie i funkcjonalności :slight_smile: Oprawe graficzną mam na dalszym planie :slight_smile: Mi na 512 ramu 1,5 proc i gf fx 5200 śmiało mówie że pracuje mi się komfortowo :slight_smile: Specjalnie mi sie system nie zwalnia nawet jak mam kilka okien ie do tego w tle steam gadu gadu nod32 i skype :slight_smile: I do tego włączony np. WMP :slight_smile:

Jeżeli ktoś zajmuje się naprawde zasoborzernymi programami lub dobrymi grami to faktycznie 512 ramu to mało ale dla szarego usera jak ja myślę że wystarczy :slight_smile:

Plichu z tego co piszesz to nie robisz na kompie za dużo:) Tzn robisz najbardziej podstawowe rzeczy, komunikator, poczta, www, muza, filmy itp:) Nie neguje tego bo przecież każdy może robic na kompie co chce:) Kompa z tego co widze wykorzystujesz może w 15%:slight_smile: Ja miałem na mysli komfortową “pracę” a nie “zabawę”. Jeśli ktoś robi naprawdę wiele operacji na raz, np wypalanie 2 płyt, praca w obróbce grafiki (moje hobby) kompresja i dekompresja plików video. Praca z dużymi obrazami graficznymi i jego modyfikacje. oczywiście w tle gg, torrent, winnamp, nod32, skype. Uwierz mi że na 512 praca w moim przypadku wyglądała troche inaczej niż na 1gb lub 2gb:) Dwurdzeniowość też jest istotna naprawde przyśpiesza różne operacje, np kopiowanie lub wypalanie płyt. Jeśli chodzi o aero to nie tylko bajer graficzny ale narzędzię które bardzo pomaga pracę. No ale jeśli ktoś używa kompa tylko do zabawy to niestety tak uważa:) pozdrawiam;);):wink:

Zgadzam się z Plichem.Aeroglass jest raczej udogodnieniem a nie podstawą.Przecież wygląd nie jet taki ważny.Mi np. też zależy najbardziej na bezpieczeństwie.

lukey

effe popieram w trescie wielozadaniowosci, sam robie mase rzeczy naraz(obrobka video, kompresja/dekompresja video archiwow)w tle emule, wrzutka na megaupload, jakis komunikator, antywirus oraz Ipod z Itunesem, wielordzeniowosc sie przydaje do filmow obrobki i i pare innych zadan wymagajacych mocy obliczeniowej, czyli kompresja a ram pomaga w odpalaniu wielu aplikacji :wink: chociaz mimo wielu progsow naraz odpaloinych mam wolne przewaznie 45-55% ramu, czyli majac 1GB, ktos majacy 512 bedzie mial ram na maxa zapchany, ale jest jeszcze plik wymiany, wiec do niezbyt wymagajacych zadan 512 wystarczy, jesli natomiast za mala(a jest to za malo!)jest ciekawa opcja jaka jest readyboost, ktora grom sie nie przyda, ale normalnemu zastososowaniu kompa, tzn na wieloaplikacji :wink: ramek sie przyda :wink:

Na oficalnej stronyie pisze że MINIMALNIE waystarczy 512 i to do wersji home basic.

Generalnie po kilkunastu dniach pracy na Viście,stwierdzam iż “stary” XP się nie umywa…Vista działa u mnie błyskawicznie…a AERO to sam miód,co nie zmienia faktu iż aby cieszyć się w pełni,trzeba mieć wypasiony sprzęt…

Właśnie Microsoft ogłosił koniec OEM XP w grudniu 2007

A jak dla mnie to Vista to jeden wielki chłam jest. I podam argumenty na potwierdznie swojej tezy:

1. Na Athlonie Xp 2700+, 1Gb ram, Galaxy 6800XT, chodzi jakby miała zaparcie. Co jakiś czas nawet podczas przewijania stron w internecie się przycina

2. O graniu w jakiekolwiek gry na sprzęcie podobnym do mojego można zapomnieć.

3. I to jak dla mnie chyba najdziwniejsze jest - przycinanie się filmów na sprzęcie jak w punkcie pierwszym. To normalne chyba nie jest? Przypominają mi się czasy, kiedy mialem celerka 333 Mhz i 64 mb ram.

dodam tylko, że próbowałem różnych kodeków, zawsze przed instalacją nowych czyściłem rejestr, przeinstalowywałem sterowniki, nawet Vistę. Używałem różnych odtwarzaczy, i zawsze jest to samo, co kilkanaście sekund na ułamek sekundy film staje. Zgłupiałem i odinstalowałem Vistę i teraz ciesze się z XP i Ubuntu jako drugiego systemu.

A Visty póki nie będę miał naprawdę mocnego sprzętu, nie zainstaluję.