Dokładnie takie było przesłanie mojego postu…
Mariano jeden wielki chłan ale chyba tylko na twoim komputerze, który jest zapewne źle skonfigurowany, albo masz jakieś konflikty sprzętowe. Jakoś na większości kompach vista działa rewelacyjnie bez żadnych problemów. jeśli twój komp nie domaga to proponuje pozostać na starym xpeku albo kiedyś zmienić kompa!
Może nie rewelacyjnie, ale na procku 2.4 GHZ, 576 ram i 1 giga readyboost, nie chodzi źle
Zastanawiam się jednak albo nad mac os x , albo nad powroten do XP, dopuki nie zmienię kompa.
Narazie 6 meisięcy mam Vistę, oczywiście bez testów wersji alpha i beta.
System ?
Podoba mi się to , że ma zupełnie inne opcje konfiguracji, ale jej działanie czytaj Visty czasami pozostawia wiele do zyczenia na moim kompie.
Więc chyba na jakiś czas dam sobie spokuj z Vistą, i poczekam z nią na nowego kompa :mrgreen:
Ciekawe jak Mac OS x działałby na moim kompie
Mac OS X to na macintosha, na PCetach muli…ciekawe czemu?
Złączono Posta : 15.04.2007 (Nie) 20:41
Ty chyba debil jestes --czytałem kilka róznych postów i pamietam jak kłóciłeś sie z kolesiem iz on ma xp a Ty viste i ze skoro mowi iz xp jest dla niego obecnie wypas bo miał viste i to nie to było dla niego to bys rodzine połoźył ze sie myli.
Ech jednak debil jestes bo sam sobie zaprzeczasz i wracasz na xp, a na Twojej stronie inteligencie jest błąd i kilka wsumie alet aki jeden to np:cytującTwoja dość prostą stronke - Witam! Aero Vortal odżył! Przyczyną niedostępności, przez okres kilku dni był hacking, o którym już wiecie. Ale nie poddamy się i na nowo działamy. Jeżeli pomożecie nam w rozwoju (w szczególności forum), będziecie mogli nas odwierdzać Pozdrowienia
STINGER trochę kultury!
Mozesz sobie o kazdym myslec co Ci sie tylko bacznie podoba, sam niektorych bym powyzywal od debili, noobow downow i Diabli wiedza czego jeszcze, ale trzymam to dla siebie, kultura bynajmniej tego wymaga. jak juz chce komus powiedziec ze jest debilem mowie to prosto i otwarcie ale bez osob trzecich bezposrednio twarz w twarz badz poprzez gg/telefon/mail etc.
Vista jest dobra, ale na razie troche obciaza sprzet, jest niekompatybilna z wszystkim co chodzi na XP,zwlaszcza tyczy sie to wersji x64.Ale jak wiadomo to najnowsza winda, coraz mniej zacznie wychodzic gier i progsow na Xp a coraz wiecej an Viste, wiec kompatybilnosc i komfort bedzie rosnac w miare przyzwyczajenia sie rynku do nowego dziecka Microsoftu.
Witam a ja mam nastepujące pytanie czy u kogoś w Windowsie Vista Ultimate wyskakuje błąd CMOS ?? czy to oznacza ze mam słaba baterie na plycie głownej ?? Poza tym system mi smiga błyskawicznie prosze o jakas porade
Zdania są bardzo podzielone czy xp - czy vista i ma to sens gdyż ten kto ma starszy/słabszy komputer nie polubi się z vistą - do visty trzeba dobrego komputera - ale tak było także po premierze xp - już nie pamiętacie ?
Druga rzecz to gry - większość w nie gra na średnim sprzecie gdzie pod Xp ledwo są grywalne (nowe) a pod vistą wogóle - czyli znowu wina sprzętu.
Po swoich doświadczeniach z Xp i Vistą na dzień dzisiejszy wybrałem Vistę - chodź z ciężkim sercem - bo lubię pograć w gry, a wydajność ich nieco spadła w przypadku nie kótrych, mimo tego że mam dobrego kompa (amd x2 4200, gf7900 gto, 2gb ram 667, sb audigy itd). Nie jest to spadek który uniemożliwia grę ale w fps nieco spadły - (test frapsem)
Co do nie działania wszystkiego pod vistą to - jest to wielka bzdura
Jak narazie tylko skanera nie udało się zainstalować (stary 8 letni mustek).
Jak narazie po 2 tyg. z Vistą wszystk o jest ok - nieco sprawniejsza się stała -,ale wyłączyłem wszelkie dodatki typu Defender, Uac, itd - czemu, bo to jest komputer typowo domowy do rozrywki, muzyki, filmów, net tylko do aktualizacji, i przeglądania znajomych storn- więc zapora i nod32 wystarcza.
Vistę wybrałem także dla tego że kupno Xp obecnie jest mało przyszłościowe bo MS wycofuje się ze wsparcia tego sytemu i jasno widać co za rok, dwa będzie standartem.
Powtórze jeszcze raz Vista jest dla tych co mają w miarę wydajny komputer
I już na koniec duża krytyka Visty wynika chyba z "nie lubienia"MS i wychodzi głównie od ludzi którzy jej na oczy nie widzieli tylko gdzieś przeczytali jakiś extra negatywny artykuł lub z plotek.
ja kilka razy podchodziłem do Visty. systemu z ciekawymi nowinkami i zdaje się że bezpieczniejszego od XP. V ma kilka fajnych zmian w interfejsie. mam dość mocny komputer (najsłabszą ocenę otrzymał za 3500+ Athlona 64;). po jakimś czasie obcowania z V jakoś mam jednak też ujemne wrażenia. IMO jest jakaś przytłaczająca. nie lubię nowego menu start. jest mniej czytelny niż ten w XP. denerwują mnie opóźnienia w reakcji na moje polecenia- gdy włącza się sławne już zapytanie czy zezwolić. rozumiem wagę tego wynalazku dla bezpieki. ale denerwuje mnie, że mija ze 2 sekundy zanim pojawi się to zapytanie. niby nic, ale niefajnie kontrastuje z szybkością reakcji czy to XP czy Ubuntu (nie jestem linuksowcem, aczkolwiek lubię różne eksperymenty).
żeby nie było znów głosu, że też na początku pomstowałem na XP. otóż NIE!. zarówno XP, czy nieco wcześnie Win 200 Pro, zachwyciły mnie od początku. choć miałem problemy z niekt. starymi programami i niecierpliwie czekałem na wersje po XP, to jednak XP kochałem od początku (na marginesie- jeszcze milej wspominam 2000 pro).
I cóż wynika z moich spotkań z Vistą? Gdyby nie STRASZNIE DRAZNIACA polityka MS odnośnie DX10 nie zamieniłbym XP na Vistę. pomimo kilku przyjemnych i przydatnych bajerków, których mi w XP brakuje a które ma Vista.
Przyjmuję że różni ludzie mają różne zdania w temacie. I rozumiem że ktoś może uważać Vistę za znacznie lepszy system. respect. mnie jednak nie podpadł. nasuwa mi się analogia pomiędzy Win 98 SE a Millenium. Aczkolwiek Vistę uważam za system prawie tak dobry jak XP, podczas gdy Millenium był wyraźnym krokiem w tył (z doświadczeń sporo mniej stabilny od 98).
jeśli uczynie kiedyś Vistę podstawowym systemem, to głównie dla gier. smutna prawda. która jednocześnie świadczy o tym, że MS wie, iż Vista to nie to co XP w stosunku do 98. nie widzę tu przepaści. XP i V to systemy porównywalne, obiektywnie rzecz ujmując. ale lepiej mi się prauje pd XP. jest po prostu przejrzysty i bez jednak nieco przytłaczającego ogólnego klimatu Visty. hough
Masło maślane, zero kultury i zero przejawów jakiejkolwiek inwencji oraz szacunku do samego siebie… :roll: Od debili możesz wyzwać tylko siebie. Tutaj każdy ma prawo wyrażać własne zdanie, ale nie na temat innych osób, a tym bardziej obrażania ich. To forum komputerowe, a jeśli masz ochotę się pokłócić i wyzywać - zapraszam do mojego miasta, gdzie roi się od takich, jak Ty - zobaczymy, czy wtedy będziesz taki “cool”.
Guzik prawda. Mam Vistę HP 64-bit i póki co nie miałem ani jednego problemu ze zgodnością, tzn. wyskakiwały okienka - ale programy działają tak samo, a nawet wydajniej niż na XP. Co do sprzętu zgadzam się - na słabym komputerze praca z Vistą może być niekomfortowa, ale jeśli ktoś ma bardzo dobry sprzęt, to dlaczego ma się ograniczać do XP?
Zgadzam się. Gry na Viście chodzą gorzej niż na XP, niestety. Ale biorąc pod uwagę najnowsze gry, nie jest źle - oczywiście trzeba mieć dobry sprzęt.
Witam włączając sie do tematu,
Jak ma sie kompa np: Pentium M 1,7 GHz i 512 DDR2 to zalecałbym Vistę tym którzy mają dużo programów na starcie tzn: antyvirus, aplikacja do licznenia danych, obsługa drukarki, obsługa modemu itd.
Vista bedzię szybciej chodziła niż XP. Mam wrazenie że kluczową sprawę odgrywa tu leprze zarządzanie ramem. A żeby wszystko na takiej konfiguracji chodziło szybko (i jeżeli lubimy widok classic) to uruchamiamy services.msc z polecenia uruchom i wyłączamy usługę kompozycje, a wtedy poznamy moc Visty. Pozdrawiam.
Ja w sumie zainwestowalem ostatnio nieco w kompa zeby byl przygotowany na VISTE ale narazie samego systemu nie istaluje mam XP i to mi starcza. Czytalem ciekawy artykul na temat Visty i problemow z grami i programami oraz sprzetem, ktory moze nie dzialac z tym systemem. Niestety aktualnie jest tego za duzo zeby ladowac VISTE nie moc zagrac nawet w taka gre jak NFS Carbon :o
Na sprzęcie takim jak twój nie zauważysz różnicy między XP a Vistą w Carbonie.
Zgadzam się z poprzednikiem. Właśnie do takich komputerów, czyli nowych i wydajnych Vista jest stworzona. A w grach różnicy nie zauważysz, no chyba że będziesz mierzył klatki jakimiś programami.
carbon nie działa w vista podobno-ja instalowalem i nie działa
poczytaj regulamin :evil:
Vista jest na 100 % lepsza :mrgreen: Mam 512 ramu troszkę się przycina na AERO ale da się wytrzymać;)
Na 100% ??
Na przynajmniej 1000000000000000000000000000000000000000%